Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ehliyet kursu açabilmek için il ve ilçe genelinde belirlenen kontenjanları açıkladı. Karadeniz Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu (KASKEF) Genel Başkanı Merih Kargı, Haberaks TV ekranlarında yayınlanan ve Burcu Düzgün Çoban'ın sunduğu Haberin Sesi programına telefonla bağlanarak, açıklanan kontenjan hakkında bilgi verdi.

ARZ FAZLASI KURSLAR OLDU

Motorlu Taşıt Sürücü Kursları Yönetmeliği'nde bazı değişiklikler olduğunu dile getiren Başkan Kargı, daha önce sürücü kursu açmak için çok fazla bir kriterin olmadığını belirtti. Kargı, 'Ancak bu durum arz fazlası kursların oluşmasına ve sürücü kurslarının eğitim kalitesinin düşmesine neden oldu. Yapılan çalışmalarla arz fazlası olan sürücü kurslarının eğitim kalitesinin artırılmasıyla ilgili 3 önemli madde değişikliği yapıldı. Bunlar; kontenjan uygulaması, sürücü kurslarının giriş yerlerinin zemin katından bağımsız bir yerde olması ve sürücü kursu açacak kişilerin belirli vasıflara sahip olması. Nüfusa orantılı olarak kontenjan düzenlemesi 7 Mart 2017'de yürürlüğe girdi. 10 bin nüfusa kadar olan ilçelerde sürücü kursları hiçbir şekilde açılmayacak. Nüfusu 10 bin-20 bin arasında olan ilçelerde bir, 20 bin-30 bin arasındaki ilçelerde iki, 30 bin-50 bin arasındaki ilçelerde üç sürücü kursu açılabiliyor' şeklinde konuştu.

İŞTE İLÇELERDEKİ KONTENJANLAR

Samsun ölçeğinde de bilgi veren Kargı, 'En büyük ilçemiz İlkadım ve İlkadım'ın nüfusuna göre açılabilecek sürücü kursu sayısı 18, yönetmelik ilk çıktığında 24 kursumuz vardı. Şu an mevcut sürücü kursu sayısı 20'ye kadar düştü. Bu sayede mevcut kurumların da hakları korunmuş oluyor, haksız rekabet ortadan kaldırılıyor. Kurumlar rekabeti sadece eğitim kalitesinde yapmış oluyor. Samsun için genel bir bilgi verecek olursak, TÜİK verilerine göre; Samsun'un nüfusu bir milyon 312 bin 990 olarak açıklandı. İlimizde mevcut olarak 56 sürücü kursu var, kontenjanımız ise 64. 19 Mayıs İlçesi'nde 2 kontenjan var, bunlar biri dolu. Kavak, Ladik, Salıpazarı, Asarcık, Ayvacık, Bafra ve Atakum'da bir kontenjanımız var. Canik, Tekkeköy, Çarşamba, Terme, Vezirköprü, Yakakent, Alaçam, Havza ve İlkadım ilçelerinde kontenjan dolu' ifadelerini kullandı.

Zeynep Irmak ÖCAL