Zumba ve pilates eğitmeni Ayşenur Akça son zamanlarda trend haline gelen dans ederek zayıflama yani zumba hakkındaki herşeyi anlattı.

Sağlıklı ve fit bir hayatın anahtarı olan sporu, eğlence ile birleştiren Zumba günden güne herkesin hayatına renk katıyor…

Dünyanın bir numaralı dans-fitness çılgınlığı olarak adlandırılan Zumba'nın amacı, insanları diğer sıkıcı egzersiz programlarından kurtarmak ve eğlendirirken zindelik vermektir.

Amerika'da en iyi ve eğlenceli yağ yakma programı olarak gösterilen Zumba dersleri ile formunuzu koruyabilir, rahat ve eğlenceli bir şekilde kilo verebilirsiniz. Dersler müziğin ritmiyle tam bir parti havasında gerçekleşirken, vücuttaki tüm kas gruplarını çalıştırır ve yaklaşık 1 saat süren bir egzersiz programında 500 kalori ve fazlasını yakmanızı sağlar.

Bilmeyenler için ZUMBA nedir?

ZUMBA; dinamik, heyecan verici, coşkulu ve kıpır kıpır müzikler eşliğinde dans adımları kullanılarak yapılan Latin esintili dans-fitness dersidir. Kısacası ZUMBA dans ile fitnesin birleşiminden oluşan bir kardiyo programıdır. Her ZUMBA dersi bir parti tadında geçer ve katılımcılar dersin nasıl geçtiğini anlamadan hem kalori harcamış hem dans adımlarını öğrenmiş hem de eğlenmiş olarak dersten ayrılırlar. Zayıflatması, forma sokması ve dans adımlarını farkında bile olmadan öğrenilmesinin yanında ZUMBA eğlencedir.

Eğer yürümek dışında farklı bir spor yapmıyorsanız, spor yaparken sıkılıyorsanız, içinizden spor yapmak gelmiyorsa veya başlasanız da devam etmeyeceğinizi düşünüyorsanız şu anda tam olarak doğru yazıyı okuyorsunuz. Yürümekten daha aktif bir spor yapmanın size ve vücudunuza daha iyi geleceğini siz de düşünüyorsanız ZUMBA sizin için biçilmiş kaftandır.

Beslanme ve danışmanlık olarak ZUMBA derslerini organize etmeye başlamamın ilk sebebi; kilo vermeye veya kilo korumaya çalışan birçok danışanımın, spor konusunda bir rutin kazanamaması, spor yapmaya bir türlü başlayamaması veya spor yaptıkları halde hiç yorulmadıklarından ve doğru düzgün terlemediklerinden yakınmalarıdır.

Tabii ki her insan ve her beden birbirinden farklıdır. Fakat eğer spor yaparken konsantre olur ve elinizden geleni yaparsanız; terler ve yorulursunuz.

Eğer antrenmanın başı ile sonu arasında hiçbir fark hissetmiyorsanız; etkili bir antrenman yapmadığınızı söyleyebiliriz.

Neden ZUMBA ve ZUMBA yapmak ne işe yarar?

ZUMBA dersinin temel amacı; eğlenerek maksimum seviyede hareket etmek ve farkında olmadan spor yapmaktır. Yani sanıldığı gibi size dans etmeyi öğretmek değildir! Dolayısıyla 'Ben dans edemem' diyerek stres yapmanıza veya dans konusunda yetenekli olmanıza gerek yoktur! Yürüyebilen herkes ZUMBA yapabilir. Derslere düzenli olarak katıldığınızda zaman içinde daha hızlı hareket ederek ve daha fazla koordine olarak, her geçen ders daha iyi, daha etkili, daha rahat ve eğlenerek hareket etmeye başlarsınız.

ZUMBA, oldukça kuvvetli bir kardiyovasküler antrenmandır. Çünkü vücudunuzun hareket etmeyen tek bir noktası kalmaz. Isınma ve stretching (esneme) ile beraber 50 dakika süren derste, ortalama 500 kalori yakılır ki koşar tempoda durmadan 3 saat yürüyüş yaparsanız belki ve ancak aynı kaloriyi yakabilme şansınız olur.

ZUMBA'nın, kalori yakmak, form yakalamak ve formda kalmanın yanı sıra akıl sağlığınıza getirisi de çok büyüktür. Her ders bir parti havasında geçer! Unutmayın ki; hareket etmek, aklen mutlu ve dengeli kalabilmek demektir.

Fiziksel olarak enerji sarf etmek, mutluluğun en önemli formülüdür. Çünkü işe yaramayan fazla enerjinin (ki buna STRES diyoruz) boşaltılması, mutlu ve sağlıklı yaşam için tek gerekli koşuldur.

Stres, hepimizin hayatında var. Ancak stresten arınmanın yolları da var. Kilonuzu ve fiziksel sağlığınızı umursamasanız da kendinize, ailenize, çevrenize daha faydalı bir kişi olabilmek için akıl sağlığınızı korumayı muhakkak umursayın. İşte ZUMBA stresinizi boşaltmak ve 50 dakika boyunca keyif alarak spor yapmanızı sağlamak bakımından da oldukça iyi bir seçenektir.

Özellikle stres ve öfke yönetimi terapilerinde düzenli spor yaparak yüksek miktarda enerji sarfiyatı, tedavinin en önemli parçalarından biridir. Bu sebeple yurt dışındaki birçok kurumsal şirket, yoğun stres altında çalışan elemanları için iş sonrası yüksek kalori harcanan spor dersleri koordine etmekte ve katılımı zorunlu tutmaktadır. ZUMBA; kick box, taebo, cycle gibi en çok tercih edilen dersler arasında yer alır.

ZUMBA ile spor yapamama stresiniz sona erer. Hem eğlenir, hem tatmin olur, hem de tüm günlük stresinizden arınırsınız. Daha önce hiç terlemediğiniz kadar terler, spor yaparak yorulmanın keyfine varırsınız.

ZUMBA, çok hareketli ve çok motive edici enfes müzikler eşliğinde yapılır. Her ders, Hip Hop'tan Salsa'ya, Oryantal'den, Reggaeton'a birçok enternasyonal şarkının yer aldığı bir müzik ziyafetidir. ZUMBA fitness'in dünyadaki sloganı; 'Her ders bir parti havasında geçer.' şeklindedir ki bu slogan dersin en özet tanımıdır.

ZUMBA katılımcıları, her derse bir partiye gitmenin heyecanı ve hevesiyle katılırlar.

Peki bu ZUMBA çılgınlığı bize neler kazandırır?

- Kişiden kişiye değişmekle birlikte 1 saatlik zumba dersinde yaklaşık olarak 500 - 700 kalori harcayabilirsiniz. Bu rakam bazı kişilerde çok daha yüksek olabileceği gibi bazı kişilerde daha az olabilmektedir.

- Zumba sıkılaşmanıza yardımcı olmaktadır. Tüm vücut kaslarınız hareketler boyunca kullanılmaktadır.

- Genel fitness seviyenizi yükseltir.

- Performans düzeyiniz her ne olursa olsun yapabilirsiniz.

- Zumba ile sıkılaşabileceğiniz gibi rahatlıkla kilo vermenize yardımcı olur.

- Tüm yaş grupları için uygulanabilir.

- Günlük hayatın stresinden uzaklaşmak, deşarj olmak istiyorsanız, kaçırmamanız gereken bir çalışmadır.

- Zumba yaparken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.

- Zumba ile sosyalleşme sağlarsınız ve tanımadığınız kişilerle bile yan yana dans edip eğlenebilirsiniz.

- Vücudunuzu çok farklı bir şekilde çalıştırmanıza yardımcı olmaktadır.

- Beynimizdeki farklı kanalların devreye girmesine yardımcı olur ve kendiniz bile tahmin edemeyeceğiniz hareketleri uygulayabilir ve düşünebilir hale geleceksiniz.

- Koordinasyonunuzu geliştirir

- Kendine güveni artırır

- Spor merkezinde, sokakta, parkta müzik olan her yerde uygulayabilirsiniz.

- Gece eğlenmeye gittiğiniz zaman, hemen hemen tüm müziklerde dans etmenize yardımcı olur.

- Ritim duygusunu geliştirir.

ZUMBA derslerine katılmak kısa bir zaman içinde sizi daha aktif, hareketli ve daha mutlu hissettirecektir. Dolayısıyla ZUMBA hareket etmeye olan küskünlüğünüzü ortadan kaldıracaktır. Yani ZUMBA yaparak, düzenli hareket etmeye alışkanlık kazanacak ve daha ilk derste değişimi iliklerinize kadar hissedeceksiniz.