19 Mayıs Samsun OSGB Genel Müdürü ve A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Murat Özbalcı ve B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Deniz Güven, patlamadan korunma dokümanı (PKD) hakkında bilgi verdi. Güven ve Özbalcı, patlamadan korunma dokümanının yasal zorunluluk olduğunu dikkat çekerek, bu dokümanın ayrıca işyerlerinde olabilecek yangın ve patlama risklerinin tespiti için de çok önemli olduğunu kaydetti.

ULUSLARARASI SERTİFİKA ATEX

19 Mayıs Samsun OSGB olarak çalışma hayatındaki tüm sorunlara tek elden her zaman kaliteli, hızlı ve ekonomik çözümler ürettiklerini ifade eden Özbalcı, Bakanlık denetimlerinden başarıyla geçmiş, profesyonel patlama korunma dokümanları hazırladıklarını dile getirdi. Özbalcı, 'Patlamadan korunma dokümanı, sadece yasal zorunluluk olduğu için değil işyerinizde farkına varılamamış olabilecek yangın ve patlama risklerinin tespitinde de büyük önem taşıyor. Günümüz teknolojisiyle hızla gelişen sanayi üretim faaliyetlerini yerleşim yerlerine kadar taşımıştır. Parlayıcı, patlayıcı ve kolay yanıcı maddelerle plansız ve önlemsiz çalışma; hem iş yeri sahasında hem de çevrede olumsuz etkiler yaratıyor. Bu tür kimyasallarla ve patlayıcı ortam oluşturan tozlarla çalışmanın çok yaygınlaşması beraberinde bu işlemlerin yasa ile kontrolünü getirmiştir. Yakın coğrafyamızda çalışmalar Avrupa Birliği organizasyonlarının ATEX direktifleri doğrultusunda 1 Temmuz 2003 tarihinden itibaren uygulanmaya koyuldu. Patlayıcı, parlayıcı ve kolay yanıcı ortamlarda kullanılan ürünlere ve üretim yapıldığı yere alınan uluslararası sertifika ATEX sertifikasıdır' şeklinde konuştu.

PKD HAZIRLAMANIN AMACI NEDİR?

Özbalcı, 'Türkiye'de ise 30 Nisan 2013 tarih ve 28633 sayılı Resmi gazetede yayımlanan 'Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik' kapsamında belirtilen 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamına giren ve patlayıcı ortam oluşma ihtimali bulunan işyerlerinde zorunlu hale getirilmiştir. Patlayıcı ortam; atmosferik koşullar altında kendi kendine yanabilen gaz, buhar, toz, lif ya da uçabilen partiküllerin hava ile karışımıdır. PKD hazırlamanın amacı; işyerlerindeki patlayıcı ortamları tespit etmek, yapılan işe göre hesaplamalar yapılarak salınım noktalarını, salınım derecelerini belirlemek, tehlikeli maddenin ortama salınım miktarlarını göz önüne alarak, özel alanları belirlemek ve bu alanlarda çalışanları patlayıcı ortam hakkında bilgilendirmek. Bu alanlarda özel çalışma yöntemlerinin seçilmesini sağlamak. Risk taşıyan bölgelerde özel makine teçhizat, ekipman seçimini sağlamak ve bu alanlardaki havalandırma sisteminin değerlendirilmesini yaparak, patlayıcı ortam oluşumunu bertaraf etmek ya da alınan önlemlerle minimize etmek amacıyla oluşturulan bir dokümandır' ifadelerini kullandı.

BİRÇOK İŞYERİNİN YAPTIRMASI GEREKİYOR

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Deniz Güven ise hangi işyerlerine PKD hazırlanması gerektiği hakkında bilgi verdi. Güven, 'LPG ve diğer petrol ürünleri üretim, dolum ve dağıtım tesisleri, un değirmenleri, trafo imalathaneleri, basınçlı, yanıcı gaz tüpü depoları, elektrikli cihaz ve teçhizat imalathaneleri, fırın veya elektrostatik boya yapılan işyerleri. Ham deri imalathaneleri, akü imalathanelerinin bazı bölümleri, zeytinyağı ve diğer yağ imalathaneleri, boya ve tiner imalathaneleri, kimyevi ve tahlil laboratuvarları, matbaalar, ilaç üretim endüstrisi, kimyasal madde depoları. Genel olarak baktığımızda ise patlamadan korunma dokümanı, Bakanlık iş teftiş kurulu denetimleri incelemesinde müfettişlere gösterilmesi zorunlu olan bir belgedir. Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik yasası uygulaması ile zorunlu hale gelen patlamadan korunma dokümanı uygulanmaması durumunda cezai işlem uygulanır. Bu uygulamadan dolayı doküman hazırlama son zamanlarda daha aktif hale geldi' dedi.