Taksici-UBER tartışması kızışıyor. Türkiye'nin birçok şehrinde taksiler sokağa döküldü ve eylem yaptı. UBER tartışmalarını değerlendiren Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, UBER fırtınasının Avrupa'dan Türkiye'ye estiğini ve kökünün dışarıda olduğunu, bu fırtınanın yakında kasırgaya dönüşebileceğini ifade etti.

BU SORUN BİZİM BOYUMUZU AŞAR

Tahditli plaka alabilmek için şoför esnafının odaya kayıtlı olması, o mahallede oturması ve vergi mükellefi olması gerektiğini dile getiren Apaydın, bütün taksicilerin bulunduğu şehirde belediyeye kayıtlı olduğunu ve trafik tescillerinde 'ticari araç' ibaresi yazdığını vurguladı. Apaydın, 'Ayrıca şehir içerisine, il sınırlarında başka plakalı araç gelip ticari araç işlemi yapamaz. UBER bir fırtına gibi, Avrupa'dan esti ve ülkemize de geldi. Bu sorun esnafın, esnaf odaları birliğinin ve federasyonun boyunu çok aşıyor. UBER çok uluslu, ortaklı bir yapı, içerisinde Avrupalı, Amerikalı, Yahudi var, yani kökü dışarıda. Bizden aldığı parayı dışarıya götüren bir çalışma şekli' şeklinde konuştu.

ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLI KALIR

İnternet üzerinden yolcu bulduklarını kaydeden Apaydın, araçlarının çok daha lüks olduğunu söyledi. Apaydın, 'Ancak bu UBER fırtınası yarın kasırgaya dönüşebilir. Onun için devletimizin bu konuya el atması gerekiyor. Erişiminin kesilmesi için çalışma yapmalı. Bu konu zaten mahkemeye de intikal etti. Biz mahkemenin vereceği karara saygılıyız. Bu alanda büyük bir esnaf kesimi var. Bu sorun 81 ile yayılırsa elimiz kolumuz bağlı kalır. Önlemi şimdiden almak lazım. Taksiciler, ekmek kaygısından dolayı hoş olmayan sözler söylemiş olabilirler. Bunları da hoş görüp bu işi hükümet ve yargı nezdinde bitirmek için çalışma yapılmalı. Yoksa bu sorun esnafı büyük bir sıkıntıya sokar ve esnaf yok olma noktasına gelebilir' ifadelerini kullandı.

Zeynep Irmak ÖCAL