İMO Samsun Şubesi tarafından düzenlenen Yapı İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Farkındalık Toplantısı, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde yapıldı. Moderatörlüğünü İMO Samsun Şube Başkanı Cevat Öncü'nün yaptığı gerçekleştirdiği toplantıda İnşaat Mühendisi ve İş Başmüfettişi Haydar Mesut Arslan, İnşaat Yüksek Mühendisi ve İş Müfettişi Melih Ünsal KAYA ve İnşaat Mühendisi ve İş Müfettişi Ceyhun Temel konuşmacı olarak katıldılar.

YENİDEN BELİRLENMELİ

Açılış konuşmasını yapan İMO Samsun Şube Başkanı Cevat Öncü, "Ülkemiz, ölümlü iş kazalarında maalesef Avrupa'da 1. sırada, dünyada ise ilk 3 içerisinde bulunuyor. İnşaat sektörü de ölümlü iş kazalarının yüksek oranda yaşandığı bir çalışma alanı. İnsan hayatının en değerli unsur olduğu gerçeğinden hareket eden odamız, yapı sektöründeki iş kazalarının en aza indirgenmesi ve önlenebilmesi için gayret sarf ediyor. Bu çerçevede, oda genel merkezimizle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında işbirliği protokolü imzalandı. Hayati önem taşıyan bu konuda yaşanan olumsuzlukların minimuma indirilmesi için, işverenler ve çalışanların eğitilmesi büyük önem taşıyor. Yapı sektöründe işveren olarak nitelendirilen müteahhitlerin büyük bölümünün eğitimsiz insanlardan oluşması ve çalışanların da eğitim düzeylerinin genelde düşük olması, ölümlü iş kazalarının yaşanmasında önemli rol oynuyor. Bu konuda atılması gereken en önemli adım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı arasında varılacak mutabakat ile müteahhitlik kriterlerinin yeniden belirlenmesi olacaktır' diye konuştu.

YILDA BİN 500 KİŞİ ÖLÜYOR

Türkiye'de her yıl bin 500 civarında ölümlü iş kazası yaşandığını kaydeden İş Başmüfettişi Haydar Mesut Arslan da, 'Bu kazaların yaklaşık üçte biri de yapı sektöründe yaşanıyor. Bu kazaların da büyük bir bölümü, gerekli iş güvenliği tedbirlerinin yeterince uygulanmaması, doğru ekipman kullanılmaması ve eğitimsizlik gibi nedenlerle, inşaatlarda yüksekten düşme sonucu yaşanıyor. Bizler, İMO ile işbirliği halinde, iş kazalarının en aza indirgenmesi için, bugün burada olduğu gibi ülkemizin farklı illerinde farkındalık oluşturmak amacıyla toplantılara katılıyoruz" ifadelerini kullandı.

YOĞUN İLGİ

Yapılan konuşmalardan sonra, katılımcıların da dahil olduğu soru-cevap bölümünün ardından toplantı sonlandırıldı. Toplantıya, Tokat ve Yozgat illerinden davet edilen inşaat mühendisleri ve GENÇ-İMO üyesi öğrenciler de dahil olmak üzere, yaklaşık 200 kişi dinleyici olarak katıldı. Toplantı sonunda TÜYAP Samsun Bölge Müdürü Server Seçer tarafından katılımcılara plaket verildi.

Zerrin SOMUNCU