Ziraat Bankası Samsun Bölge Yöneticisi Uğur Akdeniz, geçen yıl Hazine Müsteşarlığı tarafından başlatılan ''Mutlu Altınlar Ziraat'te'' uygulamasının 26 Mart pazartesi günü itibariyle yeniden başladığının müjdesini verdi. Samsun'un geçen kampanyada en çok altın toplanan 5 il içerisinde yer aldığını belirten Akdeniz, ''Bu sefer de vatandaşların bankamıza yatırdığı altınları devlet güvencesiyle 6 ayda bir 1.2, yıllık da 2.4'e denk gelen bir faiz ve kira getirisiyle değerleniyor. Yani bin gram altın yıl sonunda vatandaşa 24 gram getiri sağlamış olacak" ifadelerini kullandı.

DEVLET GÜVENCESİNDE

Uygulamadaki temel amacın yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması olduğunu kaydeden Akdeniz, "Devlet hazinesi bir ihraç gerçekleştiriyor. Burada iki tane yatırım aracı var. Birisi altına dayalı kira sertifikası, diğeri altın tahvili. Vatandaşların aklına bu ikisinin arasında ne fark var gibi bir soru gelebilir. Altına dayalı kira sertifikası daha önce yapılan ihraçlarda olduğu gibi, gayrimenkul alım satım ve kiralamaya dayalı bir yatırım aracı. Faizi istemeyen ve faiz konusunda hassas olan vatandaşlar hedef kitle olarak seçiliyor. Altın tahvilindeyse, faiz getirisi elde etmek isteyen vatandaşlarımız düşünülerek elde edilen bir ürün. Vatandaşlarımız, evde sakladığı altınlarda çalınma gibi bir güvenlik riski var. Bu yolla bu risk ortadan kalkmış oluyor. Diğer yandan devlet garantisi var, hazine işin içerisinde. 6 ayda bir 1.2, yıllık da 2.4'e denk gelen bir faiz ve kira getirisi söz konusu. Yani bin gram altın yıl sonunda vatandaşa 24 gram getiri sağlamış olacak. Bu getiriden herhangi bir gelir vergisi veya stopaj kesintisi olmayacak. Diğer tahvillerde yüzde 10'a kadar kesinti oluyordu" diye konuştu.

HESAP İŞLETİM ÜCRETİ YOK

Akdeniz, Samsun ve Bafra şubelerinde 4 hafta boyunca altın alımı gerçekleştirileceğini belirterek, "Vatandaşların şubelerimize 22 ve 24 ayar altınlarını getirmesi gerekiyor. Külçe, çeyrek, yarım ve tam altın olabilir. 22 ve 24 ayar kolyeler, yüzükler, bilezikler olabilir. Ancak üzerlerinde değerli veya değersiz taş olmaması gerekiyor. Reşat altını da kabul edemiyoruz. Şubelerimizde bire bir saflık derecelerini tespit eden uzman arkadaşımız olacak. Tespit yapıldıktan sonra, altınlar hiçbir değer kaybı yaşamadan vadesiz altın hesabına aktarılacak. Ayrıca o hesaplardan da hiçbir şekilde hesap işletim ücreti de alınmıyor. Hesabın vadesi de 2 yıl. 2 yılın sonunda yüzde 4.8'lik bir getiri elde etmiş olacaklar. Vatandaşlar altınlarını hafta içerisinde bize altınlarını bıraktıktan sonra takip eden çarşamba günü hazine ihracı gerçekleşiyor. Yatırım hesaplarına da aktarımları da yapılıyor. Ardından ilk 3 aylık bir zaman dilimi içerisinde altınlar geri istediğinde yüzde 1.5 iskontoyla birlikte Türk lirası olarak ödeme yapıyoruz. 3 aydan sonra böyle bir kesinti söz konusu değil. Altının fiyatı neyse ödeme yapıyoruz. Altın olarak geri almak isterlerse, vade sonunu beklemeleri gerekiyor. O zaman da ister külçe, isterse çeyrek altın şeklinde ödemelerini yapabiliyoruz. Vade sonunda hazinenin bir ihracı olursa yeniden yararlanmasını sağlayabiliriz. Böylece hem kendileri hem de ülke kazanmış oluyor" sözlerini kaydetti.

SAMSUN İLK 5'TE

Samsun'da önceki kampanyanın çok başarılı olduğunu söyleyen Akdeniz, "Bu yıl da 81 ilde 321 şubede altın toplanacak. Geçen yıl da şube sayısı bu sayıya yakındı ve Samsun ilk 5'te bitirdi. Vatandaşlar Samsun'da ciddi bir ilgi gösterdiler. Çok da başarılı geçti" dedi.

Zerrin SOMUNCU