Milli Eğitim Bakanlığı'nın sınavla öğrenci alacak liseleri açıklamasının ardından, Samsun'dan 19 okul bu listede yer aldı. Listeyi eleştiren Türk Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Levent Kuruoğlu, yapılan uygulama ile özel okullara teşviğin amaçlandığını öne sürdü.

MERKEZDE 12 LİSE

Samsun'da 19 lisenin merkezi sınavla öğrenci alacağını ifade eden Kuruoğlu, "Bunlardan 6'sı İlkadım'da, 4'ü Atakum'da, 2'si Tekkeköy'de, 2'si Çarşamba'da, 9'u ise Bafra, Vezirköprü, Terme, Ladik, Kavak'ta yer alıyor. Bunların dışında kalan okullar, tıpkı mahalle mektebi gibi olacak ve yerinde kayıt sistemi ile alacaklar. Bunun açıklaması şu, bu 19 okula giren girecek, giremeyenler ise adresine en yakın okula kayıt olacak. Bu durum, sayın Cumhurbaşkanı'nın 'TEOG kaldırılsın' sözleriyle ortaya çıkan garabet yapının ilk örneğidir. Samsun açısından da planlama doğru değildir. Daha fazla okulun bu planlamaya alınması gerekirdi. Şimdi çocuklarımız ya belirlenen bu okulları kazanacak ya da mahallesindeki okula verecek" dedi.

EĞİTİM KATLİAMI YAPILIYOR

Yapılmak istenenin özel okullara teşvik etmek olduğunu öne süren Kuruoğlu, "Her şeyin torpille yürüdüğü, adamını bulanın 'her şey' olabildiği böyle bir ülkede, insanların bu şekilde çalışarak daha iyi okullarda okuma, daha başarılı olma, kendi istikbalini belirleyebilme hakkını insanların elinden alıyorlar. Akla izaha sığacak bir şey değil. Bugün baktığımızda, sürekli sistem değiştirilerek yapılan bu eğitim katliamının arkasında tek akla mantığa yatan şey, insanlar çocuklarını alsınlar, özel okullara gitsinler istiyorlar. Yarın bir gün tüm çocukların özel okullara gittiği bir sistem oluşturmak istiyorlar diye düşünüyorum" diye konuştu.

Barış BUDANOĞLU