Samsun'un farklı ilçelerinde müzik öğretmenliği yapan 74 isim bir araya geldi ve 'Bir Adım Yeter 1919 Çocuk ve Gençlik Korosunu' kurdu. Müziğin, vatan, millet ve Atatürk sevgisinin bir araya getirdiği bu insanlar, Ulu Önder Atatürk'ün Samsun'da çıkışının 100. yıldönümü olan 2019 için yapılan çalışmalara da ortak olmak istiyor.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Sizi tanıyabilir miyiz, çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Kader GENÇ: Doğma büyüme Samsunluyum. 1988 Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi mezunuyum. Mesleğimdeki otuzuncu yılım. Bu proje, yıllardır hayalimdeydi. Zamanı varmış bu seneye nasip oldu. Öğretmen arkadaşlarımızla seminerlerde bir araya geldik. İnanılmaz bir enerji yakaladık. Samsun için bir şeyler yapmak istedik ve bu projeyi sunduğumuz zaman herkes, sevgiyle kucakladı. Daha sonra Milli Eğitim'e sunduk.

Deniz GÖMEÇ: Müzik öğretmeniyim. Aslen Çarşambalıyım. Karadeniz Teknik Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Programından mezunum. Yaklaşık 11 yıldır öğretmenlik yapıyorum. Bundan önce 5yıl Ordu'nun Kumru ilçesinde görev yaptım şimdiyse Tekkeköy Ortaokulu'ndayım. Okula gelir gelmez mesleği daha iyi icra edebilmek için bir müzik sınıfı oluşturdum. Bu noktada destek olan İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Ahmet Yalçınkaya teşekkür ederiz. Öğrencilere sanat kültürü aşılamayı amaçlıyoruz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: 1919 çocuktan oluşan bir koro fikri nasıl ortaya çıktı?

Kader GENÇ: Yıllar önce Ankara'da Bin Çocuk Korosu'nu izlemiştim. Samsun'dayız ve Samsun bir 19 Mayıs şehri. Ben de 'neden olmasın' dedim. Bunu yakın çevremdeki arkadaşlarımla da paylaşmıştım. Ama hep 1919 çocuğun bir araya gelme sürecinin zor olacağını düşündük. Şimdi kendi aramızda 12 kişilik bir yürütme kurulu oluşturduk. Bir enerji yakaladık. 74 kişilik müzik ailemizle çalışmaları hızlandırdık. En büyük kahramanlarımız öğrencilerimiz. Onlar projenin olmazsa olmazları.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Deniz Bey, projenin oluşum aşamasıyla ilgili neler söyleyeceksiniz?

Deniz GÖMEÇ: Hayal etmek çok önemli. Mustafa Kemal Atatürk de hayal etmiş, bir adım atmış. Bugün biz o adım atıldığı için 'Gazi Mustafa Kemal Atatürk' diyoruz. Bir adım atmak gerekiyordu projemizin adı da o nedenle 'Bir Adım Yeter'. Kader Hocamız da hayal etti ve zümre toplantılarında bu hayalini dile getirdi. Süreçte çok güzel bir tesadüf serisi söz konusu oldu. Fikrin hayata geçme süreci böylece başlamış oldu.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Çalışmalar nasıl yapılıyor?

Deniz GÖMEÇ: Öncelikle duyurma aşamamız oldu. Gönüllü olan öğretmen arkadaşlarımız geldi. Onlarla bir araya geldikten sonra repertuvarımızı belirledik. Atatürk'ün Samsun'a çıkışının yüzüncü yılı olan 2019'da da projeyi devam ettirmeyi amaçlıyoruz. Bu sene yaptığımız çalışmalar aynı zaman da onun için de hazırlık.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Repertuvarda neler var?

Deniz GÖMEÇ: Marşlar ve türkülerden oluşuyor. Örneğin; Samsun'u anlatan 19 Mayıs Marşı, Atatürk'ün Havza'ya yürürken söylediği Gençlik Marşı, Vatan Marşı, Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa Türküsü, Memleketim Şarkısı var. Çalışmalar, büyük bir özveriyle gerçekleşti öyle de devam ediyor.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: 'Bir Adım Yeter 1919 Çocuk ve Gençlik Korosu' projesiyle ilgili nasıl geri bildirimler aldınız?

Kader GENÇ: Bu çalışma herkesi çok heyecanlandırıldı. Öğretmenlerin mevcut koroları projeye dahil oldu. Hatta sonradan katılmak isteyen öğrencilerimiz oldu. Sahra Sıhhiye Komutanlığı Bando Ekibi bize eşlik ediyor. Onlara da teşekkür ederiz. Velilerimiz de çok heyecanlı. Bizler de büyük bir hevesle bekliyoruz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Kaç okul var projeye dahil olan?

Kader GENÇ: Toplamda 61 okul var, 3 de özel okul. 1919 çocuk ve genç dedik ancak bu rakamı geçmiş durumdayız. Okullarımız farklı farklı ilçelerimizden.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Çok kalabalık bir guruptan söz ediyoruz. Bir araya gelindi mi hiç?

Deniz GÖMEÇ: Öğretmenlerimizi davet ediyoruz ve şuana kadar iki genel toplantı yaptık. Bu projeyi Maarif Hareketi kapsamında yapıyoruz. Bir yandan da dersler devam ediyor. Kurul olarak 12 kişiyiz okulları gezmek gibi bir fırsatımız olamadı. Ancak, öyle güzel bir öğretmen ekibiyle çalışıyoruz ki sosyal mecralar üzerinden irtibatı hiç koparmıyoruz. Bu iletişim çalışmaları daha kolay hale getiriyor. Tıpkı Milli Mücadelede olduğu gibi güzel bir birliktelik yakaladık.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Bu projeyle amaçlanan nedir?

Deniz GÖMEÇ: Bu projenin 5-6 aylık süresi içinde öğretmenlerimiz çocuklarla repertuvara yönelik çalışma yaparken bir yandan da, Milli Eğitim Müdürlüğümüzün de çok önemsediği değerler eğitimi kapsamında sevgi, saygı değerleri ve bunların üst başlığı olarak da vatanseverliği, milli beraberliği kuvvetlendirme çalışması yapmış oluyor. Yani hiçbir ideolojik, siyasi ve dini bir baskı altında kalmadan nasıl vatansever olunabileceğinin çalışmasını yapmış oluyoruz. Öğrencilerimizden çok güzel dönütler aldığımızı da söylemek isterim.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Prova yapabildiniz mi?

Kader GENÇ: Toplu olarak prova almadık. Herkes okul bünyesinde çalışmalarını sürdürüyor. Takdir edersiniz ki 1919 çocuk ve gencin prova anlamında bir araya gelmesi çok kolay değil. Programımızı yapacağımız günün sabahında prova yapmayı öngörüyoruz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Samsun'da 2019 için başka hazırlıklar yapıldığını da biliyoruz. Böyle bir çalışmaya imza atan isimler olarak siz neler düşünüyorsunuz 2019 ile ilgili?

Deniz GÖMEÇ: Atatürk'ün Samsun'u tesadüfen seçmediğine inanıyoruz ki biliyoruz ki bununla ilgili açıklamaları da var. Nutuk'tan bazı bölümlere baktığımızda da projemizin anlamının bir kat daha arttığını düşünüyoruz. Evlatlarımızı vatan sevgisiyle büyüttüğümüz takdirde kimse sırtımızı yere getiremez. 2019 için büyük çalışmalar yapıldığını duyduk biz de bunun bir parçası olmak istiyoruz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Bu kadar çocuk ve gencin müzik vasıtasıyla bir araya gelmesi ne ifade ediyor sizin için?

Kader GENÇ: Bu durum beni çok etkiliyor. Öğretmenlerimizle yaptığımız provada da çok duygulandım. 1919 çocuk ve genci aynı sahne de hayal ediyorum. Hep birlikte Türkiye'de bir ilke imza atacağız. Bundan dolayı inanılmaz gururluyum.

Deniz GÖMEÇ: Bu proje aslında var olan ancak, öğrencilerimizin ders, sınav kaygılarından dolayı ötelediği duyguları tekrar açığa çıkarttı. Okullarımızdaki koro kültürünü yeniden canlandırdı. Bizler bu korolardan yeni projeler üretmeyi düşünüyoruz. Örneğin, müzik öğretmenleri korosu, müzik öğretmenleri platformu ve ya derneği.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Bir adım yeter diyorsunuz.

Deniz GÖMEÇ: Evet, projemizin ismi gibi. Bu arada bu isim için arkadaşımız Serpil Akgün'e çok teşekkür ederiz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: İnsanlar ne zaman izleyebilecek bu koroyu?

Deniz GÖMEÇ: Bu konuyu konuştuğumuzda herkes '19 Mayıs günü olacak değil mi?' dedi. Evet, biz de 19 Mayıs günü olmasını isterdik ancak, 19 Mayıs Ramazan ayına denk geliyor ve çocuklarla çalıştığımız göz önünde bulundurulduğunda işimiz kolay değil. Biz de hiç birinin kılına dahi zarar gelmemesi için yoğun çaba sarf ediyoruz. Bir öğrencimiz yorulsa, motivasyonu düşse diğerleri de ondan etkilenecektir. Böyle bir şey yaşamamak için tarihi daha öncesine çektik. Sınavları da göz önünde bulundurarak 14 Mayıs tarihini öngördük. Bu tarih henüz kesinleşmiş değil. Ancak hazırlıklarımız o yönde.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Nerede olacak program?

Deniz GÖMEÇ: Karadeniz iklimini göz önünde bulundurarak açık hava etkinliğinin risk olduğunu düşündük. Tekkeköy Yaşar Doğu Kapalı Spor Salonu'nun uygun olacağını öngörüyoruz. Bu anlamda Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Ahmet Güral Karayılmaz'a da çok teşekkür ederiz kendisi çok büyük destekçimiz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Başka nasıl destekler oldu?

Deniz GÖMEÇ: İl Milli Eğitim Müdürümüz Coşkun Esen, şube müdürlerimiz, ilçe milli eğitim müdürlerimiz, okul müdürlerimiz, sayamayacağımız kadar çok destek gördük. Biliyoruz ki bu destek sadece bizim projemizle ilgili değil başka çok güzel projeler yürütüldüğünü de biliyoruz. Samsun bir bütün oldu ve eğitim teyakkuzundayız. Ayrıca projemize müzikal anlamda çok büyük değer katan Samsun Sahra Sıhhiye Askeri Bandosu'na da çok teşekkür ederiz. Vatan için yapılan bir etkinlikte Türk askeriyle birlikte olmak gurur verici.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Son olarak neler söylemek istersiniz?

Deniz GÖMEÇ: Samsun, ilk adımın atıldığı şehir. Yapılan çok güzel sanatsal etkinlikler var. Bu etkinlikler inansız olmaz. Biz de insanları sanatsal etkinliklere destek vermeye davet ediyoruz.

Kader GENÇ: Samsun haklının yanımızda olmasını istiyoruz. Gelsinler, hep beraber marşlarımızı seslendirelim. Türkiye'de bir ilki gerçekleştireceğiz buna da Samsun olarak imzamızı atalım.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Çok teşekkür ederiz.

Röportaj: Burcu DÜZGÜN ÇOBAN

Fotoğraf: Pirsu DÜZGÜN