Tokat'ta Tarihi Sulu Sokak Çarşısı'nda mesleğini yaşatmaya çalışan birkaç esnaftan birisi olan Şeref Altunses, çırak olarak başladığı mesleğinde onlarca berber yetiştirdi. Emekli olduktan sonra da çalışmaya devam eden Altunses, 6 metrekarelik iş yerinde müşterilerine hizmet veriyor. 1972 yılında eski bir evin altında açtığı iş yerinde içi ve dış vitrininde değişiklik yapmayan Altunses, vatandaşlara adeta nostalji yaşatıyor. Berberin müdavimi olanlar ise Altunses'in hoş sohbeti ve ustalığından memnun olduğunu söylüyor.

12 yaşında çırak olarak başladı
Altunses, babasının 12 yaşında çırak olarak verdiği berberde kendi isteği ile çalışarak kalfa olduktan sonra usta olduğunu ve bugünlere kadar geldiğini söyledi. 2 kız 1 erkek babası olduğunu ifade eden Altunses, çocuklarını evlendirdiğini ve oğluyla birlikte yaşadığını kaydetti. 46 yıldır sabah saat 08.00'de iş yerini açtığını, akşamda saat 20.00'de kapattığını ifade eden Altunses, 30'a yakın çırak yetiştirdiğini 10 tanesinin kendi iş yerini açarak çalışmaya devam ettiğini ifade etti. Altunses, 'Eskiye göre düşündüğümüzde şu an durum çok daha rahat. Her şey bol, istediğin bulunuyor, huzur içindeyiz. O zamanlar hiçbir şey bulamıyorduk. Makası da usturayı da yurt dışından getirtiyorduk. İyisini bulamıyorduk. Şu an imkanlar var, istediğimizi bulabiliyoruz' dedi.
Sulu Sokak Çarşı'sında eski esnaflardan bir çoğunun iş yerini kapattığını birkaç kişinin kaldığını aktaran Altunses, 'Evde olsam duramam, iş yerime geliyorum eş, dostla muhabbet ediyoruz. Kazandığımızda yetiyor, devlet aylıkta veriyor çok şükür' diye konuştu.

10 yıldır çırak bulamıyor
Yaklaşık 10 yıldır çıraksız çalıştığını ifade eden Altunses, 'Eskinden çırağa kızdığın zaman bir şey diyemezdi, itaatli olurdu. Babasından annesinden korku vardı, söz dinliyordu. Şimdi 15'inden sonra gelen çocuğu nasıl zaptedeceksin. Olmuyor olmanın da imkanı yok' ifadelerini kullandı.

Berber, 10 yıldır çırak bulamıyor