Samsun Valiliği, her sene Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından düzenlenen 19 Mayıs Fener Alayı'na bu sene izin vermedi. İl Olağanüstü Hal Bürosu'nun ADD Samsun Şubesi'ne gönderdiği kararda, "Fener Alayı'nın yapılması Valiliğimizce uygun görülmemiştir" ifadeleri kullanıldı. ADD Samsun Şubesi üyeleri karara tepki göstermek için dernek binasında toplandı. Grup adına açıklama yapan Başkan Işık Özkefeli, konuşmasının sonunda duygulanarak gözyaşlarına hakim olamadı.

HALK BEKLİYOR

Karara tepki gösteren Özkefeli, Fener Alayı'nın halkın beklediği gelenekselleşmiş bir etkinlik olduğunu belirterek, "Türkiye'nin dört bir yanından vatandaşlar ve Genel Başkanımız Tansel Çölaşan, bu etkinliğe katılacaktı. Fener Alayı için Valiliğe yazımızı mayıs ayının başında yazarak saat 22.00'de Kurtuluş İskelesi'nden başlayan bir yürüyüş talep ettik. Valilik ise saat 18.00'de DSİ önünden başlayacak bir güzergah belirlediklerini iletti. İnsanların iftar hazırlığı içerisinde olacağını düşünerek, 9 Mayıs'ta Fener Alayı'nın saat 21.00'de başlaması ile ilgili talebimizi tekrar ilettik. 15 Mayıs'ta cevap lütfunda bulunarak daha önce izin verilen saat 18.00'deki yürüyüş de iptal edildi" diye konuştu.

TEK BAŞINA YÜRÜYECEK

Özkefeli, kararın gerekçesini anlayamadıklarını ve içlerine sindiremediklerini vurgulayarak, "Bu kararla, Türkiye Cumhuriyeti için güneşin doğduğu bu coğrafyada, cumhuriyetin doğuşunu sembolize edecek Fener Alayı engellendi. Böylesine bir engelleme, şehrin mülki amirliğine yakışmadı. Fener Alayı etkinliğimizi engelleyebilirsiniz ama Türkiye Cumhuriyeti ve Atatürk sevdamızı önleyemezsiniz" dedi. Özkefeli, tüm Atatürkçüleri temsilen 19 Mayıs günü saat 21.00'de elinde Türk bayrağı ile tek başına yürüyeceğini belirterek sözlerini noktaladı.

Şükrü Berk ASKAR