İSTİKBAL RUHUNUN KIVILCIMI

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Karaaslan mesajında, 'Zaferlerle dolu şanlı tarihimiz nice başarılarla da dolu. Tarihimizin dönüm noktalarından olan 19 Mayıs 1919, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkarak, Kurtuluş Savaşı'nın ilk adımını attığı, milletimiz için müstesna bir tarih. Tarih, geçmiş olduğu gibi gelecek; mazi olduğu gibi ati; istiklal olduğu gibi istikbaldir. Milletlerin benliğini fark etmesi ancak ve ancak tarihini bilmesiyle mümkün. Tarih boyunca gerek çağdaşlarımız gerekse bizden öncekiler çok iyi bilirler ki biz; kökü mazide olan atiyiz. Ulu bir çınar misali kökleri derinlerde, dalları ufukta olan bir milletiz. 19 Mayıs 1919, işgale karşı Anadolu'nun dört bir yanından yükselen istiklal ve istikbal ruhunun kıvılcımıdır. Bu tarih, milletimizin canından aziz bildiği vatan uğruna esaret karşısında kutlu bir direniş ortaya koyduğu, özündeki güçlü ruhla topyekun bir mücadele ile yeniden dirilişinin adımıdır. Bundan tam 99 yıl önce, namusu bildiği hürriyeti uğruna tüm yokluk ve sıkıntılara rağmen yediden yetmişe, kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla milletçe verdiğimiz mücadele ruhunu bugün de muhafaza ederek, 2023, 2053 ve 2071 hedeflerimizi gerçekleştirebileceğimize inancımız tam. 19 Mayıs 1919'un 99. yıldönümü vesilesiyle Samsun'da Kurtuluş Savaşı'nın ilk adımını atan, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarını, istiklal uğrunda canını feda eden tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum' ifadelerine yer verdi.


DEMOKRASİNİN SEMBOLÜ

AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Köktaş mesajında şu sözlere yer verdi: "Bir milletin kendi kaderini eline almak için ilk adımı attığı ve hatırasını gençliğine armağan ettiği özel bir günün 99. yıldönümünü hep birlikte idrak ediyoruz. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün yok olmanın eşiğine gelmiş bir ülkeyi yeniden ayağa kaldırmak için 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ilk adımını atmış ve sadece bu topraklar üzerinde değil, dünya tarihinde de yeni bir dönemi başlatmıştır. Bu anlamda Samsun, sadece Milli Mücadele de değil, demokrasi tarihinde de çok müstesna bir yere sahip olup, aynı zamanda, bağımsızlığın ve demokrasinin bir sembolü. Geleceğimizin teminatı olarak gördüğümüz gençlerimizin, 19 Mayıs ruhunu anlamalarına, özümsemelerine ve bu ruha sahip çıkmalarına büyük önem veriyoruz. Özgüveni yüksek, milli şuur ve karakter sahibi, nitelikli genç nesiller yetiştirmek için hükümetlerimiz döneminde yoğun gayret gösterdik. Bu anlamlı günde, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'İstiklalden, istikbale giden şehrin insanları' dediği Samsunlu hemşehrilerimizi, geleceğimizin teminatı gençlerimizi, sevgi, saygı ve hürmetlerimi sunuyorum. Başta cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal Mücadelemizin bütün kahramanlarını, eşsiz fedakarlıklarıyla milletimizin gönlünde ölümsüzleşen bütün şehit ve gazilerimizi rahmetle, şükranla anıyorum."


ATATÜRK'ÜN IŞIĞI ÜLKEYİ AYDINLATIYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Zeybek mesajında, 'Birinci Dünya Savaşı sonrasında ülkemiz; emperyalist devletler tarafından işgal edildi. Mustafa Kemal, soruna çareler aramak için arkadaşları ile birlikte; Bandırma Vapuru ile 19 Mayıs tarihinde Samsun'a çıkarak Kurtuluş Savaşı'nın ilk kıvılcımlarını burada başlattı. Mustafa Kemal ve arkadaşları, savaşlarda büyük kayıplar veren, umutsuzluğa düşen halkımıza umut ışığı oldu. Emperyalist devletlerin işgaline karşı halkın direnme gücünü örgütledi. Kurtuluş Savaşı'nın başlaması ve başarılmasında Samsun'un önemli bir rolü olmuştur. Samsun halkının sıcak ilgisi sayesinde Anadolu topraklarına çıkan Mustafa Kemal ve arkadaşları; buradan hareket ederek, Anadolu'yum dolaşarak işgale karşı direniş hareketlerini örgütlemişlerdir. Kurtuluş Savaşı'nı başarı ile tamamlayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün aydınlığı aynı zamanda gericiliğe ve yoksulluğa karşı ışık olmuş, o ışık ülkemizi aydınlatmaya devam ediyor. Kurtuluş Savaşı kahramanlarını saygı ve şükranla anarken, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyorum' ifadelerini kullandı.


MİLLİ DİRİLİŞİN YÜRÜYÜŞÜ

MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Usta, 'Kurtuluş mücadelesi verdiğimiz yıllarda, Anadolu'muzu baştanbaşa işgal edip vatanımızı bizden almak isteyen yabancı güçler kendilerinden o kadar emindiler ki, ana topraklarımıza göz dikmiş bu gafiller, Mustafa Kemal Atatürk'ü elbette ki hesaba katamadılar. Oysa 19 Mayıs 1919 tarihi, bir bitiş değil bir başlangıçtı. Samsun'a çıkan cesur ve faziletli irade, acılar içinde kıvranan, kayıplarla sınanan, işgal ve esaretle tehdit edilen son yurdumuzun umutlarını yeşertmiş, talihini değiştirmiştir. 19 Mayıs 1919; aklın, asaletin, sabrın, milliyetçi şuurun, stratejinin ve bağımsızlık sevdasının ürünü. 19 Mayıs, sadece Türk milletinin, kurtuluş hareketinin başlangıcı değil, yeni Türk devletinin de çağdaş değerlerle milletler ailesi içerisinde yerini almasının adı. 19 Mayıs; milli dirilişin yürüyüşüdür. 99 yıl önce Türk milleti zafere doğru yürüyüşe geçmiştir. 99 yıl önce durup teslim olanlara karşı yürüyüş başlatılmıştır. Sevgili gençlerimizin ve aziz milletimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyorum' ifadelerini kullandı.


DÜNYAYA İLAN ETTİĞİMİZ GÜN

AK Parti Samsun Milletvekili Aday Adayı Yusuf Ziya Yılmaz, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla mesajı yayımladı. Yılmaz,"19 Mayıs, içinde bulunulan hal ve şartlar ne olursa olsun birlik ve beraberlik içinde olduğumuz zaman tüm engelleri aşabileceğimizi bütün dünyaya ilan ettiğimiz gün. Bu önemli gün Atatürk'ün gençlere armağanıdır. 15 Temmuz darbe girişiminde halkımızın, özellikle gençlerimizin tankların önüne çıkıp vatanı için verdiği mücadele hiçbir zaman unutulmayacak. Bizler; bu yolda ülkemizin umudu ve göz bebeği olan siz gençlerimizin yanında olmaktan her zaman gurur duyduk ve gurur duymaya devam edeceğiz. Çünkü bizler, sizin gözlerinizdeki pırıltıyı, Türkiye'yi aydınlatan güneşin ışığı olarak gördük, görüyoruz. Bu anlamlı günü gençliğimize emanet eden, başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, İstiklal Savaşımızın kahramanları şehit ve gazilerimizi rahmet, şükran ve minnetle anıyorum' ifadelerine yer verdi.


KURTULUŞUN ADIMI

Vali Osman Kaymak, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Kaymak, 'Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı ve aziz milletimizin varoluş mücadelesinin ilk kıvılcımı olan 19 Mayıs 1919 tarihi, milletimizin bağımsızlık duygularının ilk yansıması olup, Kurtuluş Zaferi'ne atılan en önemli adımlardan birisi. 19 Mayıs, Samsun ufkundan kara günlerin üstüne doğan ilk ışıktır, aydınlıktır. Samsun'dan başlayan ve tüm yurda yayılan ulusal birlik ve beraberlik şuuru, kurtuluşa ulaşmamızın ana unsurudur. Bu anlamlı günün Cumhuriyetimizin gençlerine ve spora adanan bir bayram olarak armağan edilmesi geleceğe ışık tutacak ve aydınlatacak gençlerimiz için son derece önem arz etmektedir. Biliyoruz ki siz gençler, Türkiye'nin geleceği, yarınlarımızın teminatısınız. Gençlerimizin de çok çalışıp ileride kendilerine verilecek görevleri en iyi şekilde yerine getireceklerine inanıyoruz. Sevgili gençler; binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde, büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti sizlere emanet. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, en başta gelen görev ve sorumluluğunuzdur. Bu duygu ve düşüncelerle devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum' ifadelerine yer verdi.

BİR MİLLETİN YENİDEN DOĞUŞU

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayımlayan Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, 19 Mayıs ruhunun milletin karakterini yansıttığını belirterek, "Karakteri bağımsızlık olan milletimizin, 19 Mayıs'ta başlayan ve dünyaya emsal olan Kurtuluş Savaşı, dünya tarihinin en büyük başarılarından birisi. Milli mücadele ateşini yakan Mustafa Kemal Atatürk'ün, Samsun'a ayak basışının 99'uncu yıldönümünü yaşarken, Türkiye Cumhuriyeti'nin ne kadar büyük zorluklar ve mücadeleler içerisinde kurulduğunu ve bugünlere geldiğini; aziz şehitlerimize minnet ve şükran duygularıyla bir kez daha idrak etmekteyiz. Bu tarihte, işgal güçleri altındaki topraklarımıza Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde yeniden bağımsızlık tohumları serpilmiş ve sonrasında bu tohumların nasıl tuttuğunu ve ülkemizin dört bir yanında bağımsızlık çiçekleri olarak açtığını bütün dünya görmüştür. Bu ülkenin gençleri ve onların yetiştireceği yeni nesiller ülkemizin en büyük koruyucuları ve sahipleridir. Geleceğimizin teminatı gençlerimizin, ülkemizi Atatürk'ün işaret ettiği çağdaş medeniyet seviyesine taşıyacağına ve emanet ettiği değerlere sahip çıkacağına dair inancımız sonsuzdur. Bu duygu ve düşüncelerle başta geleceğimizin teminatı olan sevgili gençlerimiz ile tüm halkımızın 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutluyor, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile tüm şehit ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmet, minnet ve özlemle anıyorum' ifadelerini kullandı.


KARA GÜNLERİN ÜZERİNE DOĞAN IŞIK

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı. Şahin,"19 Mayıs, milletimizin esaret zincirini kırmak adına Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde attığı büyük adımın adı. 19 Mayıs, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin temelinin atıldığı hareketin başlangıcı. 19 Mayıs, milletimizin tüm onur ve asaletiyle Atatürk'ün rehberliğinde tarih sahnesinde varoluş ve yükselişin başlangıcı. 19 Mayıs, Samsun ufkundan kara günlerin üstüne doğan ilk ışık, aydınlıktır. Atatürk, Türk gençliğine olan güvenini kurduğu cumhuriyeti gençlere emanet ederek göstermiştir. Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ün Milli Mücadeleyi başlattığı ve kurtuluşun ilk adımlarını attığı şehir olma gurur ve sorumluluğuyla, ülkemizin kalkınma hamlelerinde öncü bir kent olma görev ve heyecanını yaşamakta ve bu yolda yoğun bir gayretle çalışıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere İstiklal Savaşı'mızın şehit ve gazilerini bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anarken, milletimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyor, gençlerimize, sporcularımıza sevgilerimi sunuyorum' ifadelerini kullandı.


SAMSUN SEMBOL BİR ŞEHİR

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla mesaj yayımlayan İlkadım Belediyesi Başkanı Erdoğan Tok, 19 Mayıs'ta vatanın kaderinin değiştiğini vurguladı. Tok, '19 Mayıs'ta Samsun'a atılan o 'ilk adım', Kurtuluş zaferine atılan en önemli adımlardan biridir. Samsun'dan başlayan ve tüm yurda yayılan milli birlik ve beraberlik şuuru, kurtuluşa ulaşmamızın ana unsurudur. 19 Mayıs 1919 vatanın yazgısını değiştiren, yarınlarını aydınlatan, çağdaş, uygar bir yaşama yönlendiren ve sonuçta tam bağımsızlığını sağlayan gün olarak tarih sayfamızda yerini almıştır. Bu sebepledir ki, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e doğum günü sorulduğunda, 'İşte benim doğum tarihim 19 Mayıs 1919' cevabını vermiştir. Gençlerimiz, Türkiye'nin geleceği, yarınlarımızın teminatıdır. Biz gençlerimize güveniyoruz. 15 Temmuz'da da gördük ki, gençlerimiz hiç düşünmeden ölüme koştu. Kendini tankı altına attı. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, en başta gelen görev ve gençlerimizin sorumluluğudur. Bu duygu ve düşüncelerle devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere İstiklal Savaşımızın şehit ve gazilerini bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyorum' ifadelerini kullandı.


19 MAYIS'IN GURURUNU YAŞIYORUZ

Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Taşçı, 'Şehrimiz, 19 Mayıs şehridir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bundan 99 yıl önce, Samsun'dan yaktığı o milli meşale ile ülkemizin geleceğine yön vermiştir. Ülkemizde büyük bir coşku ve heyecan içerisinde kutlanan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramının gururu, en çok Samsun'da yaşanıyor ve hissediliyor. Söz konusu vatan olduğunda, gerisini teferruat olarak gören bir milletiz. Bu milletin gençliği de, tıpkı dedeleri gibi bu yolda yürüyor. Ne zaman ülkesini tehdit eden bir unsur olsa, korkusuzca karşısına dikiliyor. Bayrağına, toprağına, ezanına bağlı gençlerimize bakınca, Atatürk'ün bu ülkeyi gençlere emanet etmekte ne kadar haklı olduğunu görüyoruz. Öyle vatansever bir şehirde yaşıyoruz ki, bunun mutluluğu çok fazla. Tam 99 yıl önce, ülkemizin geleceğine yön veren kararların alındığı, ilk adımların atıldığı Samsun'da, 19 Mayıs'ın gururunu yaşıyoruz. Samsun'da bu coşkuya ek olarak, haklı ve büyük bir gurur da yaşanıyor. Bu vesileyle tüm gençlerimizin bayramını kutluyor, merhum Mustafa Kemal Atatürk'ü ve milli zaferlere imza atan tüm silah arkadaşlarını rahmetle ve saygıyla anıyorum' ifadelerini kullandı.


COŞKU VE HEYECAN

19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Topaloğlu, 'Büyük zorluklar ve sıkıntılar içerisinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti'ni çağdaş medeniyetler seviyesine çıkarmak ve bizden sonraki nesillere teslim etmenin en büyük görevimiz olduğunun bilincindeyiz. Tarihin dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs 1919'un 99. yıldönümüne ulaşmanın coşku ve heyecanını yaşıyoruz. Ulu Önder, Türk gençliğine olan güveni kurduğu cumhuriyeti gençlere emanet ederek göstermiş. Vatanımızın bölünmez bütünlüğü, mukaddes vatan toprağının kurtuluşu yolunda gerçekleştirilen mücadelenin kıvılcımının çakıldığı bu anlamlı günün yıldönümünde, Türk milletinin, hemşehrilerimizin ve gençlerimizin bayramını kutluyor, gazilerimizi, şehitlerimizi şükran ve rahmetle anıyorum' ifadelerine yer verdi.


BU MÜCADELENİN BENZERİ YOK

Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 99. yıldönümü dolayısıyla mesajı yayımladı. Togar, 'Bundan 99 yıl önce 19 Mayıs 1919'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun'a çıkması ile Milli Mücadelenin fitili ateşlenmiş ve tarih boyunca hiçbir ulusun boyunduruğu altında yaşamayan Türk halkı topyekûn savaşarak bağımsızlık için mücadelesine başlamıştır. 19 Mayıs, Türk tarihinde önemli bir dönüm noktası. 19 Mayıs 1919 tarihi, milletimizin adeta yeniden doğduğu gündür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde topyekûn Türk milletinin verdiği istiklal mücadelesinin dünyada eşi benzeri yok. Savaşın ardından her türlü güçlük ve engellemelere rağmen milletin azim ve kararıyla ekonomisiyle, sosyal yapılanmasıyla, çağdaş ve demokratik bir cumhuriyet ortaya çıkmıştır. Milli Mücadele'nin başlangıcı olan bu anlamlı gün, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından geleceğin teminatı Türk gençliğine bayram olarak armağan edilmiştir. Bizim gençlerimize her konuda güvenimiz sonsuz. Bu anlamlı günün 99. Yılını kutlamanın onuru ve gururu ile tüm gençlerimizin ve halkımızın 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyor, başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum' diye konuştu.


GÖNÜLLERDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor bayramı dolayısı kutlama mesajı yayımladı. Kılıç, 'Bağımsızlığımızın sembolü ve Milli Mücadele'nin başlangıcı olan bu önemli günü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk gençlere armağan etmiştir. Emanetin gençlere teslim edilmesi Türk gençliğine tam güvenin yansıması. Milli hedefler, milli irade yalnız bir kişinin düşünmesinden değil, bütün milletin arzularının, emellerinin birleşmesinden ibarettir. Milli Mücadele açısından son derece önemli bir gün olarak tarihe kazınan bu önemli gün bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin başlangıcı oldu. Bu tarihten itibaren milletimiz, esaret altında kalmayı reddedip, şehitlerimizin kanlarıyla yoğrulmuş vatan topraklarımızdaki işgale izin vermeyeceğini tüm dünyaya ilan etti. Bu duygu ve düşüncelerle, tüm gençlerimizin ve halkımızın 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum' ifadelerini kullandı.


BAĞIMSIZLIĞIN İLK ADIMI

Ladik Belediye Başkanı Selim Özbalcı, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla mesajı yayımladı. Özbalcı mesajında, 'Tarihin dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs 1919'un 99.yıl dönümüne ulaşmanın coşku ve heyecanını yaşıyoruz. Milli Mücadele'nin başlangıcı olan bu anlamlı günde Samsun'da yakılan bağımsızlık ateşi Anadolu'da dalga dalga yayılarak, Türk milletinin istikbali ve istiklali uğruna neleri yapabileceğini tüm dünyaya gösterip, millet iradesine dayanan tam bağımsız devlet kurma yolunda atılan ilk adım oldu. Bugün, 19 Mayıs 1919' da ilk adımını attığımız Kurtuluş Savaşı ile yeryüzünün tüm mazlum uluslarına, bağımsızlık mücadelelerine cesaret edebilmeleri için örnek olan; yaktığı bağımsızlık meşalesi ile mazlum ulusların yolunu aydınlatan bir milletin çocukları olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Aziz milletimizin ve yarınlarımızın teminatı olan gençlerimizin, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı en içten duygularımla kutluyorum' ifadelerini kullandı.