RESMEN AÇIKLADI

Samsunspor'a yıllarca hizmet etmiş eski başkanlardan İsmail Uyanık, Nuri Asan Tesisleri'nde şartlı adaylığını resmen açıkladı. Taraftarların da büyük ilgi gösterdiği toplantıda İsmail Uyanık, hem kulübün genel bir tablosunu çizdi, hem nasıl bir şirketleştirme düşündüklerini açıkladı, hem de önemli mesajlar verdi. Başkan İsmail Uyanık şunları söyledi: "Çok hayırlı şeyler yok takımda. 13-15 senedir Samsunspor fabrika ayarlarından uzaklaştı. Sportif, maddi ve prestij anlamında kayıplar kulübü bu duruma getirdi. Eski tabirle 3. Lig'e düşmemiz yanlış planlamalarımızın bir sonucudur. Buradaki yanlış planlamadan kasıt, eski yöneticileri, yanlış transferler falan değil. Buradaki yanlış endüstriyel futbolda hala dernekler kanunuyla yönetilmek zorunda olan kulüplerin idare yapısından kaynaklanıyor."

İFLAS DURUMUNDALAR

"Bir şirket gibi yönetilmeyen, 2 senede bir seçim baskısıyla günlük başarıların peşinde koşan yönetimler, doğaldır ki bunu rasyonel yönetemeyecektir. Günü kurtarmak adına da geleceği ipotek etmekten kaçmayacaktır. Geleceği kurtarmak için altyapıya yatırım yapmayacak, sadece o günlük taraftarı susturmak için mücadele edecektir. Bu Samsunspor için de böyledir, Türk futbolundaki büyük kulüplerde dahil hepsinde de böyledir. Bugün 4 büyük kulübümüz teknik iflas durumundadır. Bütün varlıkları ve gelirleri borçlarının 4'de 1'i kadar değildir. Diğer büyük kulüpte ise 6'da 1 oranında borçludur. Yani şirketler kanununa göre büyük kulüplerimiz teknik iflas etmiş durumda. Bu kulüpler miraslarını yiyerek ayakta durmaya çalışıyor. Yine büyük kulüplerle birlikte birçoğu da aynı şekildedir."

YANLIŞ ALGILAR VAR

"Bizim yapımızda özellikle Anadolu'da 'biri beni arkamdan itti' psikolojisiyle yönetime giren ama bu işten anlamayan, başkan ve yöneticilerden kulüpleri mükemmel yönetmelerini istemek insafsızlık olur. Hem paralarını, hem zamanlarını verip başarısızlıkta hain, başarıda imparator ilan ediliyor. Bu algı yanlıştır. Samsun halkı kulübümüzü bir şirket gibi yönetmeme izin verirse, kuvvetli bir finans kuruluyla kulübü şirketleştirip futbol adına doğru şeyler yapmaya, kulübü fabrika ayarlarına dönüştürmeye talibiz. Kulüp satılıyor veya elden gidiyor diye korkmayın. Dernek statüsünde başkanlar başarılı olamadıkları zaman yönetimler değişiyor. Şirkette de başarılı olamazsak istenildiği takdirde başka birileri gelip talip olabilirler, satın alabilirler. Şehir de kulübü bizden geri alabilir."

BURASI ÖNEMLİ BİR KENT

"Bunu projelendirmek adına cumartesi günü genel kuruldan yetki isteyeceğiz. Yapacağım iş yönetim kurulunu kurduktan sonra Samsunspor'un üst futbol aklını oluşturan şirketleşme komisyonu kurmak. Devredilmek istenilen profesyonel futbol şubesi kurulacaktır. Şirket ve kulüp iç içe yaşamını sürdürecek. Burada kulübümüz borçlarından kurtulacak. Kimseye el açmayacak. Kulübümüzün borçsuz kimseye el açmayan Samsunlu işadamları tarafından yönetilebilir bir kulüp olmasını istiyoruz. Gönül arzu ederdi ki hiç bunlara gerek kalmasın ama dernekler statüsüyle bu işler kolay değil. Bu çok profesyonelce bir iş ve öyle yapmalıyız. Bizi burada bulunduran sebep Samsunspor'un sıkıntısından ziyade Samsun'un ve Samsunspor'un önemli bir futbol kenti olduğunu göstermek."

2-3 YILA DÜZELECEĞİZ

"Milyar TL borçları olan kulüplerin yanında 50 milyon TL borçla Samsunspor'un onların yanından sıyrılıp büyük başarılar elde edeceğine inandığım için buradayım. Güzel bir sistemle, iyi bir altyapıyla Samsunspor 2-3 yıl içerisinde eski günlerine kavuşacaktır. Benim buraya gelmemde sevinenlerde var sevinmeyenlerde var. Bizim hiç kimseyle işimiz yok. Herkesin yaptığını kamuoyu değerlendirir. Ben hakim de değilim yargıçta değilim. Ben giderken bana yapılanları kimseye yapmak taraftarı değilim. Sosyal medyada benim söylemediğim kim nefret ve öfke kokan kelimelere itibar etmeyin. Şu süreçte lütfen sadece benim ağzımdan çıkanlara odaklanın. İşimiz kolay değil. Bu savaşa varsanız, benimle birlikte yürüyecekseniz ben cumartesi günü bu işe talip olacağım."

ŞİRKETLE KURTARABİLİRİZ

"Burada koskoca bir şehrin temsilcilerinin karşısına, 13 seneden sonra gelmek kolay değil. Samsunspor'un irtifa kaybı, amatöre düşmesi ve yeni bir takım kurulması düşüncesini görünce bir Samsunsporlu olarak buna izin veremezdim. Bu takım amatöre de düşse biz Samsunsporluyuz. Armasında yeni ibaresine yer verebilecek bir camia değiliz. Aldığım sorumluluk, gençlerin bana gösterdiği iltifat altında aldığım ağır sorumluluk, yükümü daha da ağırlaştırıyor. Ben geçmişte bu kulüp için bypass oldum. Yeni dönem için herkesin işin ucundan tutması gerekiyor. 55-60 milyon TL borç var. Bu kulübü tekrar ayağa kaldırabilmemiz için bildiğimiz bütün yeteneklerimizi ve risklerimizi almamız lazım. Bunu bir şirket yapısı dışında yapmamız mümkün değil."

50 MİLYON TL'Yİ 3 GÜNDE TOPLARIM

"Ben geçmişte Samsunspor'un parası olmadığı için kendi kasamla Samsunspor'un kasasını bir tutmuştum. Her türlü riske girmiştim. Ama aynı şeyleri yaşamak istemiyorum. 'Haydi ayağa kalkıyoruz' dediğim zaman 50 Milyon TL'yi toplamak 3 gün sürmez. Ama olay 1. Lig'e çıkmak değil, kulübün geleceğini inşa etmek. Biz olmadan da yaşamasını ve sağlıklı yürümesini sağlamak. Ben belediye başkanına kulübü bıraktım 1.5 yıl sonra geri geldim, kulüpte sadece 7 oyuncu kalmış. Belediye başkanını acemi olması, mali kriz, bosman kanunlarının çıkmasından kaynaklanan talihsizlik benim 10 yıllık sistemimi çöpe attı. Ben 'Celal Doğan, Sefa Sirmen gibi bir belediye başkanına kulübü bıraktım' diye düşünürken, başımıza neler geldiğini herkes biliyor."

BORSAYA AÇILMAYACAK

"Kurmayı planladığımız şirket Fenerbahçe, Galatasaray gibi borsaya açılmak için dizayn edilmiş bir şirket olmayacak. Karından zararından sorumlu olduğumuz bir şirket olacak. Kar ederken kulüp kar edecek, zarar edersek, bizden gidecek bir şirket yapısı kuracağız. Her şey bizim sorumluluğumuzda olacak. Genel kurulda değil anonim şirketler kanununa göre gerekli mercilerden denetleneceğiz. Şehir halkı da maçlara göstereceği ilgiyle bizleri desteleyecek veya desteklemeyecek. Onlar bizleri desteklemezse zaten bir şey olmaz. Yapılanmanın istediğimiz gibi olması için şirketin büyük çoğunluğuna sahip olmamız gerekiyor. Kalanını da isteyenlerle paylaşabiliriz. Paylaşmak istemeyen olmazsa da sorun yok. Geniş bir platformda söylediklerimizin aksini savunacak insanlarla toplantılar yaparak bunu kamuoyuna sunacağız."

İKİ GÖREVİM OLACAK

"Samsunspor Kulübü Derneği başkanı olacağım. Aynı zamanda şirkette de bir görev alacağım. Şirketteki görevim konusunda şu anda arkadaşlarımla bir istişarem olmadı. Kısacası benim iki şapkam olacak. Hakim hissenin kişiler tarafından olduğu bir şirket olacağız. Chelsea, Altınordu, Kasımpaşa ve Adanaspor gibi bir şirket yapısı istiyoruz. Yapılacak çok şey var. Buraya kimsenin ağlayarak gelmeye hakkı yok. Enkaz edebiyatı yapacaksan niye geliyorsun. Biz neyin eksik olduğun biliyoruz. Önceden Samsunspor'dan oyuncu almak zor işti. Şimdi öyle değil. bu marka değerini yerine getirmeliyiz. Gittiğimiz her yerde iltifat görüyorduk. Hiç eğilmedik, bükülmedik, hakem oyunlarına alet olmadık. Ben günü kurtarmak adına popülist bir şekilde çalışmayacağım."

SAVAŞAN TAKIM

"Savaşan, genç, 3 sene sonra ilerideki takımın yüzde 60'ını oluşturacak pırıl pırıl bir takım kurmak istiyorum. Şu anda futbolun içinde iddia var, çeşitli bahis oyunları var. Kumarın olduğu yerde ahlaksızlık olur. Önce ahlaklı oyuncular bulacağız. Bu gençlerin içine de 2-3 tane ağabey tarzında oyuncu bulacağız. Sahada savaşan, 90 dakika formayı terleten bir takım kurmak istiyoruz. Samsun zaten bize futbolcu yetiştirecek. Herkes bunları biliyor ve şu anda görüyoruz ki bitpazarına nur yağıyor. Türk futbolunda çok mücadele ettik, çok uğraştık. Anadolu kulüpleri hep figüran görüldü biz bunların karşısında olduk. Yine olacağız."

KARŞILIĞINI ALACAĞIM

"Biz meydanda olmadığımız için ortalığı boş bulanlar ahkam kesmeye başladı. Bunun için geri döndük. Bir kulübün benzin istasyonu işletmesi, dolmuş hatları almasını doğru bulmuyorum. Futbol karlı bir sektör. Buraya yönelerek başarılı olunabilir. Bugün Samsun amatör takımları bir ağabey ortaklığında birleşsin, Samsunspor bu ligde formasıyla şampiyon olur. Samsunspor'a para veriyoruz diye her şeyi biz biliriz havasına kimse girmemeli. Benim kimseyle bir sorumun yok. Ben geçmişte dernek statüsündeki bu kulübü şirket gibi yönettim. Kendi vicdanımla baş başa kaldım ve büyük iddialarla, ithamlarla uğraştım. Aynı hatayı yapmayacağım. Burayı şirket gibi yöneteceksem, geleceğim. Burası şirket olacak, ben de karşılığını alacağım."

YÜKSEL YILDIRIM'LA YOLA ÇIKTIM

"Niye şu anda ortaya çıktım? Yüksel Yıldırım kardeşimle görüşmelerimizde kulübümüzü kurtarabiliriz fikrine vardık. Samsunspor gitsin yenisi kurulsun, amatörden yeni takım çıkarılsın Samsunspor kapatılsın denilmeseydi belki de ben burada olmayacaktım. Ben Yüksel kardeşimle yola çıktım ama ne Galip Öztürk, ne Kazım Yılmaz kardeşimizin, ne de hiçbir işadamının görevden kaçacağını düşünmüyorum. Tabiki kimseye de ihtiyacımız var. Biz şehrimize, taraftarımıza ve Samsunspor'a güveniyoruz. Bu tarihi bir karar. Şirketleşmenin ne olduğunu şehirdekilerin çoğu bilmiyor. Şirketleşmeyi kurumsallaşma anlıyorlar. Bu oldu da bittiye getirilecek bir şey değil. Zaten 2011'de alınmış karar var. Tekrar genel kurula gidilmeden tüm yönetimlerin kulübü şirketleştirme yetkisi var. Bizim amacımız bunu herkese açıklayıp, herkesin onayıyla yapmak. Bu şirketi yaşatacak olan bu şehirdir, bunun için bu kararı herkesi bilinçlendirerek alacağız."

ŞEHİR DESTEK VERMELİ

"Biz Samsunsporlu olduğumuz için şanla şerefle buradayız. Stada 30 bin kişi geldiğinde, 30 bin bilet satmış oluyoruz, yine forma satışları da öyle. Şehir de bizlere bu yolla destek vermelidir. Onların desteği olmadan bir şey olmaz. Mini bir referandum yapacağız. 'Turkcell'le anlaştım ve bir hat aldık. Buraya kulübün şirketleşmesini isteyenler evet, istemeyenler hayır diye mesaj atacaklar. Numara 05327520555. Bu yolla şehrin nabzını tutacağız. Bu bir şov değil. Perşembe gecesi 00.00'da bitecek ve rapor alacağız. Ardından ise asıl kararı genel kurul verecektir. Şu anda Samsunspor'a geçmişte hizmetler vermiş, Samsunsporluluğu tartışılmayan bir sürü insan dernekler kanununun ucube yapısı sayesinde üye değil. Serkan Aykut üye değilse, Ercan Koloğlu üye aidatı ödemediği için üyelikten atılıyorsa bu işte bir yanlışlık var."

İZİN VERİLMEZSE ADAY OLMAYACAĞIM

"200 lira yıllık üye aidatı verip Samsunspor geleceği hakkında karar vermek sadece onların hakkı değil. Dolayısıyla şirketleşme onayını önce şehirden almak istiyorum. Sonra da kongrede onay isteyeceğiz. Kimseden korkum yok. Geçmişte yaptığım 10 yıllık çalışmam 1.5 yılda yok oldu. Demekki bu iş dernekle olmuyor. Benim amacım borçsun bir kulüp olmak. Samsunspor Süper Lig'e çıktığında, Avrupa'ya gittiğinde o zaman herkesten hisse almasını isteyeceğiz. Şu anda kulübü şirketleştirsek bile bir değeri yok. Kulüp batık ve 50 milyon TL'den fazla borcu var. Önce bu yapıyı düzelteceğiz. Genel kurulda da şirketleşme konusunda olumsuz bir karar çıkarsa, aday olmayacağım. İnşallah Samsunspor için hayırlısı olur. Öfkemizi kontrol ederek, enerjimizi bölmeyerek çalışacağız."

SLALOM YAPACAĞIZ

"Defalarca yardım kampanyaları düzenlendi. Şimdi piyango biletleri satılıyor. İnsanlar niye bilet alsın? Ortada iyi bir şey yok. Samsunspor o kadar kolay ulaşılabilecek konumda olmamalı. Kulübü bu kadar ucuzlatmaya gerek yok. Kimseden çekincem yok. Altına girdiğimiz sorumluluğun gerginliği var. Burası er meydanı, sıkıntısı olan her zaman benle konuşabilir. Ben geçmişte cep telefonumu canlı yayında verdim. Her isteyenle her kulvarda tartışırım. Alpay Özalan gibi 'ilk yarı 41 puan alırız' diye bir iddiam yok ama yukarıdaki kulüpler batık. Biz onların arasında slalom yapacağız. Biz Samsunuz, yukarıdakiler şimdi bizden rahatsız oluyor. Bende sokaktan tribünden geldim, bunun için taraftarla daha çok işli dışlı olacağız.

Selçuk KAYA