Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Sizleri tanıyabilir miyiz?

Rövşen GASİMZADE: Endüstri Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencisiyim. Azerbaycanlıyım.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Rövşen ne demek?

Rövşen GASİMZADE: Gülen yüz anlamına geliyor. Eğitim için Türkiye'ye geldim. Burada olduğum için de çok mutluyum.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Farklı bir ülkede eğitim almak nasıl bir duygu?

Rövşen GASİMZADE: Aileden uzak kalmak zorlayıcı. Ancak, Türkiye kardeş ülkemiz o nedenle çok problem yaşamadım. Hocalarımız da yabancılık çekmememiz için çok yardımcı oluyor.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Gülcan sen de tanıtır mısın kendini, kaçıncı sınıftasın, nerelisin?

Gülcan AKTUĞ: Endüstri mühendisliği 2. sınıf öğrencisiyim. Aslen Bartınlıyım ama Tekirdağ'da yaşıyorum Samsun'a da oradan geldim. Samsun'da olduğum için çok mutluyum.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Endüstri mühendisliği nasıl bir bölüm. Neler yapar endüstri mühendisleri?

Rövşen GASİMZADE: Endüstri mühendisliğinde diğer mühendisliklerden ayrı olarak zaman ve insan faktörünü göz önünde bulundurarak çalışıyor. Naci Murat hocamızın bir sözünü hatırlatmak isterim o hep der ki: Hastaya doktor, savunmaya avukat, uzaya astronot geri kalan her şey için endüstri mühendisi! Yani çok kapsamlı bir meslek. Endüstri mühendisliği artık daha sık duyuluyor. Bizler de yaptığımız çalışmalarla bölümümüzü tanıtmaya çalışıyoruz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Ondokuzmayıs Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nden bahsedecek olursak neler söyleyeceksiniz?

Gülcan AKTUĞ: 2009 yılında, Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesinde ilk endüstri mühendisliği bölümü Ondokuzmayıs Üniversitesi'nde kuruldu. Bölümümüz şu anki dekanımız Birol Elevli ve Bölüm Başkanımız Sermin Elevli'nin öncülüğünde kuruldu. Şu an bölümümüzde 300 öğrenci var. Bu sene 6. mezunlarımızı veriyoruz. Bölümümüzde 6 öğretim üyesi 5 araştırma görevlisi var. Okulumuzda özellikle 4. Sınıflara yönelik sanayi uygulaması söz konusu. Pratik yapma imkanı buluyoruz. Endüstri Mühendisliği Mükemmellik Topluluğu da 2010 yılından beri faaliyet gösteriyor.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Bu bölümü seçtiğiniz için mutlu musunuz, önerir misiniz?

Rövşen GASİMZADE: Gelmeden önce endüstri mühendisliği ile ilgili çok ciddi araştırmalar yaptım ve bölüme aşık olarak geldim. Ondokuzmayıs Üniversitesine de bilerek isteyerek geldim. Çok memnunum ve herkese de tavsiye ederim. Ayrıca bölümün diğer mühendislik dallarından ayrılan noktalarından biri de sosyal ilişkilerin ön planda olması.

Gülcan AKTUĞ: Açıkçası tercih dönemimde, aklımda bu meslek yoktu. Bir aile büyüğümün önerisiyle geldim bölüme. İyi ki de gelmişim. Hiç pişman olmadım. Endüstri mühendisliği, hem sosyal olabileceğim hem de teknik açıdan kendimi geliştirebileceğim bir bölüm.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: OMÜ Endüstri Mühendisliği Mükemmellik Topluluğu neler yapar, bu topluluğu tanıyabilir miyiz?

Rövşen GASİMZADE: Endüstri Mühendisliği Mükemmellik Topluluğu 2010 yılında kuruldu. Maalesef son birkaç yıldır topluluğumuz çok aktif değildi. Ancak bizler bir şeyler yapmamız gerektiğini düşünüp yola çıktık çalışmalara yeniden başladık. Sloganımız: zoru başarırız imkansız zaman alır. Şu an yönetim kurulumuzda ortalama 15 kişi var. Topluluğumuz komite sistemiyle yönetiliyor. Toplam 7 komitemiz ( sosyal sorumluluk, proje, tasarım tanıtım, IDEA, sponsorluk, gezi, sosyal medya) var. Her komite kendi alanı ile ilgili çalışma yapıyor. Şu ana kadar 14 proje gerçekleştirdik. Topluluk olarak sürekli teknik geziler düzenliyoruz. Bu gezilerde merak ettiklerimizi işi yapan insanlara bizzat soruyoruz ve çok güzel geri dönüşler alıyoruz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Bu sene bir de mezunlar söyleşisi düzenlediniz, fikir nasıl oluştu?

Gülcan AKTUĞ: Bizimle aynı yollardan geçen insanlarla bir arada olmak istedik. Projenin koordinatörlüğünü de ben yaptım. İlk olarak hocalarımızdan yardım aldım ve mezunlara ulaştım. Onlar da çok güzel karşıladı, onur duyacaklarını söylediler. Bizlerle yaşadıklarını paylaştılar çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Sağ olsunlar bizi kırmayıp farklı şehirlerden geldiler. Önümüzdeki yıl da bu çalışmaya devam edeceğiz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Diğer projelerinizden de bahsedecek olursak neler yapıldı?

Rövşen GASİMZADE: Yıl içerisinde üç kariyer zirvesi düzenledik. Bunlardan ilki 'Mükemmel Kadınlar Mükemmel İşler' zirvesiydi. Bu projenin sloganı,' ilham veren kadınlar' oldu. Türkiye'nin farklı illerinden 5 girişimci kadın Samsun'a geldi. Bu kadınlar, öğrenci arkadaşlarımıza girişimcilik öykülerini anlattı. Yoğun katılımlı faydalı bir çalışma oldu. Bunun dışında 14-15 Mart tarihinde topluluğumuzun en büyük projesi olan IDEA kariyer günleri etkinliğini düzenledik. Türkiye'nin büyük şehirlerinden, üst düzey yöneticiler farklı farklı alanlardan farklı farklı konular üzerine konuşmak için Samsun'a geldi. Kendi öykülerinden bahsettiler ve sektör nasıl bir endüstri mühendisi arıyor konusu ile ilgili bizleri bilgilendirdiler. Bu program AKM'de iki gün sürdü. Ayrıca, öğrenci arkadaşlarımız da projelerini yine bu zirvede tanıtma fırsatı buldu. Hatta gelen üst düzey yöneticilerden öğrenci arkadaşlarımızın projelerini beğenenler oldu bu da bizi ayrıca mutlu etti. Son kariyer zirvesini de 8 Mayıs tarihinde gerçekleştirdik. Bu zirvede de beş girişimcinin hikayesini dinleme fırsatı bulduk.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Teknik geziler nasıl fayda sağladı?

Gülcan AKTUĞ: Bir şeker fabrikası vardı bu geziler içinde orada şekerin paketlenme aşamasına kadar bütün süreçlerini gözlemledik. Bir fabrika ortamını görmüş olmak dahi başlı başına büyük kazanım. Teknik gezilerde sanayi havasını içimize çekiyoruz ve ileride nasıl bir ortamda çalışacağımız hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Ayrıca her teknik gezide farklı bir akademisyen de bize eşlik ediyor. Bu da gezinin etkisini daha da pekiştiriyor.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: 'Bir Departman Bir Mühendis' projenizin içeriği nedir?

Rövşen GASİMZADE: Bu, bizim gerçekleştirdiğimiz salon etkinliklerinden biri. Bu etkinlikte farklı sektörlerden ve farklı departmanlardan kişilerle bir araya geliyoruz. Onlar bizimle mesleki tecrübelerini paylaşıyor. Bu projeyle beş salon etkinliği yaptık.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Sosyal sorumluluk alanında neler yapıyorsunuz?

Gülcan AKTUĞ: Bu alanda ilk çalışmamız 'Kitap Yol' projesiydi. Kitap okuma alışkanlığı kazandırabilmek için görünür alanlarda kitap okuduk. Diğer sosyal sorumluluk projemiz de, 'Farkında Ol' projesiydi. Bu çalışmamızla okulda oluşturduğumuz panoda bilgilendirme yaptık. Bir de 'Lise Sunumu' projemizden bahsetmek isterim bu projemizle lise öğrencileriyle bir araya geliyoruz ve onları bölüm hakkında bilgilendiriyoruz. Bu tür çalışmalarımızı önümüzdeki dönemde de sürdürmeyi planlıyoruz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Hedefleriniz neler?

Rövşen GASİMZADE: Endüstri mühendisliği alanında önce bölge sonra ise ülke genelinde en donanımlı mezunların Ondokuzmayıs Üniversitesi'nden çıkması. Sektörü mezun olmadan tanımak. Mesleki ve analitik becerilerimizin yanı sıra OMÜ Endüstri Mühendisliği mezunlarının tümünde sosyal becerileri de ortaya çıkartmak. Biz kendimizi geliştirirken bu gelişimi arkadaşlarımıza da bulaştırmak istiyoruz. Evet, sektörde her birimiz birer rakip olacağız ama şunu da biliyoruz ki rakiplerimiz ne kadar güçlü ve bilgili olursa biz de o kadar güç ve bilgi sahibi olmak için çabalayacağız.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Çok teşekkür ederiz.

Röportaj: Burcu DÜZGÜN ÇOBAN

Fotoğraf: Pirsu DÜZGÜN