Türkiye'nin büyük katkılarıyla oluşturulan Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler İçin Teknoloji Bankası, Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bulunan TÜBİTAK-MARTEK kampüsünde açıldı. Açılışa Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Birleşmiş Mileltler Genel Sekreter Vekili Amina J. Mohammed, Yemen Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Dr. Mohammed Al-Sadi, Norveç Dışişleri Bakanı Marianne Hagen, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyıldız, BM Genel Sekreter Yardımcısı Fakitamoeloa Katoa, BM Az Gelişmiş Ülkeler(AEGÜ) Teknoloji Bankası Konsey Başkanı Prof. Mohammed Hasan, Bangladeş BM Daimi Temsilisi Masudd Bin Momen ve protokol davetlileri katıldı.

'Bu günlere gelmek kolay olmadı'
Toplantının açılışında söz alan Bililm Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 'Takdir edeceğiniz gibi, bugün açılışını yaptığımız Teknoloji Bankası, sayıları 47'yi bulan En Az Gelişmiş Ülkelerin bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarındaki kapasitelerini güçlendirme yönündeki, küresel çabalar açısından önemli ve tarihi bir dönüm noktasını oluşturmaktadır. Ancak buralara gelmek kolay olmadı. 7 yıl önce ilk kez, ülkemizin Mayıs 2011'de İstanbul'da ev sahipliğini yaptığı dördüncü En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) Konferansı'nda gündeme gelen bu fikir, Konferans sonunda kabul edilen İstanbul Eylem Planı'nda EAGÜ'lere yönelik bir Teknoloji Bankası kurulması çağrısı ile yer bulmuştu' dedi.
'Türkiye ve BM işbirliğinde atılan hızlı adımlar projeyi bu güne getirdi'
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından 23 Aralık 2016 tarihinde alınan kararla, bankanın Türkiye'de kurulma kararının alındığını ifade eden Özlü, 'Ülkemizin ev sahipliğinde kurulması kararlaştırılan Teknoloji Bankası için ve geçtiğimiz yıl 72. BM Genel Kurulu sırasında, Sayın Dışişleri Bakanımız tarafından Ev Sahibi Ülke ve Mali ve Ayni Katkı Anlaşmaları imzalanmış, böylece büyük önem atfettiğimiz bu projeyi hayata geçirmek için, ülkemizce BM ile işbirliği halinde gerekli adımlar hızla atılarak bugüne gelinmiştir' diye konuştu.

'Bu proje, ülkemizin girişimci ve insani dış politika yaklaşımının en güzel örneği'
Teknoloji Bankasının kurulması ile, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden 17.8 nolu alt hedefin gerçekleştirilmiş olduğuna, dikkat çeken Bakan Özlü, 'Bu proje, ülkemizin sürdürdüğü girişimci ve insani dış politika yaklaşımının en güzel tezahürlerinden birini oluşturmaktadır. İnsani dış politikamız çerçevesinde, mazlumların yardımına koşup; yoksulluk, çatışma, doğal afet yaşayan halklara yardım eli uzatıyoruz. 1980'li yıllarda Sahraaltı Afrika ülkelerine yönelik ilk teknik işbirliği programını başlattık. Soğuk Savaşın ardından ise, özellikle Orta Asya, Güney Kafkasya ve Balkanlarda kalkınma programlarını hayata geçirdik. Yakın bir geçmişte, bu programları Ortadoğu, Afrika, Asya, Pasifik ve Latin Amerika'yı kapsayacak şekilde geliştirdik. Bu programları halen 120 ülkede yürütüyoruz. 2017 yılında gerçekleştirdiğimiz 8.2 milyar ABD Doları tutarındaki resmi kalkınma yardımıyla, dünyanın milli gelirine oranla en fazla yardım yapan ülkelerden birisi haline geldiğimizi, bu vesile ile vurgulamak isterim. Sözkonusu yardımlarımızı yaparken, yerel makamlarla yakın işbirliği içinde hareket etmeye büyük özen gösteriyoruz' şeklinde konuştu.
'BM Teknoloji Bankasının ev sahipliğine talip olduk'
Türkiye'nin kalkınma yardımlarında en az gelişmiş ülkelerin özel bir yere sahip olduğunu anlatan Özlü sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bu anlayışla EAGÜ'lere yönelik BM Teknoloji Bankasının ev sahipliğine talip olduk. Yine BM Teknoloji Bankası için birçok fırsat sağlayacağına inanarak, TÜBİTAK Marmara Teknokent (MARTEK) A.Ş. tesislerinde kurulmasına karar verdik. Teknoloji Bankasının MARTEK'de kurulmasının nedenleri üzerinde durmak istiyorum. Banka, böylelikle hem Gebze'de oluşturmakta olduğumuz Bilişim Vadisi'ne, hem de TÜBİTAK Enstitülerimize yakın olabilecek ve MARTEK, Bilişim Vadisi ve Enstitülerimizin oluşturduğu ekosistemden faydalanabilecektir. Banka ayrıca, ileri teknolojilere sahip ürün geliştirmeyi, uluslararası platformlarda faaliyet göstermeyi ve yabancı ortaklıklar kurarak, Ar-Ge çalışmalarını uluslararası pazarlara taşımayı amaçlayan girişimcilere, yakın konumlanacaktır.'
'Enstitülerimiz Teknoloji Bankası'na katkıda bulunacak'
'Aynı zamanda, TÜBİTAK ve Enstitülerinin sahip olduğu kabiliyetler ve Bilişim Vadisi'nin sunacağı imkanların, bir araya gelmesi ile oluşacak sinerji, Teknoloji Bankası'nın gücüne güç katacaktır. Teknoloji Bankası'nın ana faaliyet alanlarından bir tanesi olan Bilim Teknoloji ve Yenilik Destek Mekanizması kapsamında, hedeflenen ortak işbirliği projeleri için, Enstitülerimiz Teknoloji Bankası'na hem insan kaynağı, hem de yeni proje ve işbirliği olanakları anlamında da katkıda bulunacaktır.'

'Ülkemiz bankaya 5 yıl içerisinde 2 milyon dolar katkı taahhüt etti'
'Ülkemiz, finansmanı gönüllü katkılarla sağlanacak Bankaya, 2017'den başlamak üzere 5 yıl için yıllık 2 milyon ABD Doları mali katkı sağlamayı taahhüt etmiştir. Ayrıca ev sahibi ülke olarak idari masraflarını da üstlenmiştir. Bu çerçevede Bankaya 1 milyon ABD doları gönüllü katkıda bulunan Norveç Hükümetine, katkı sözü veren Sudan, Bangladeş ile Filipinlere takdirlerimi ifade etmek ve diğer BM ülkelere de katkı yapmaları konusunda, çağrıda bulunmak istiyorum. Tabiatıyla özel sektörün angajmanı Teknoloji Bankasının başarısında önemli bir unsur oluşturacaktır. Bugün aramızda, gerek ülkemizden gerek yabancı özel sektör ve vakıf temsilcilerinin de bulunması, Teknoloji Bankasının oluşturduğu ilginin bir göstergesidir. Ülkemiz Bankanın başarısı için gereken desteği sürdürmeye devam edecektir.'
Bakan Özlü ve diğer konuşmacıların teşekkür konuşmaları sonrasında TÜBİTAK, BM En Az Gelişmiş Ülkeler İçin Teknoloji Bankası ve Global Good Fonu arasında üçlü mutabakat zaptı imzalandı. İmza törenin ardından ise Bakan Özlü ve protokol davetlilerin katılımıyla Teknoloji Bankası hizmete açıldı.