Giresun'da aile hekiminin şikayeti üzerine polis tarafından gözaltına alınmak isterken çıkan arbedede 82 yaşındaki Yusuf Topal fenalaşarak hayatını kaybetmişti. İki polis ve doktorun açığa alınmasıyla devam eden olayla ilgili olarak Samsun Tabip Odası tarafından basın açıklaması yapıldı.

HAK EDECEK NE YAPTI?

Hekimin açığa alınması kararını eleştiren Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Murat Erkan, "Sayın Sağlık Bakanı'na şunları sormak istiyoruz. Hekim soruşturmayı hakedecek ne yapmıştır?
Hasta olmadan reçete yazmak kanunlara göre suç değil midir? Hekim kanunsuz bir işlem yapmaya zorlandığı zaman kendisi olayın üstesinden gelemiyorsa 'Beyaz Kod' vermesi prosedürlere aykırı mıdır? Her şeyi kanunlara/ prosedüre uygun yapan hekimin açığa alınma gerekçesi nedir? Hekim açığa alınmadığında soruşturmanın selameti nasıl olumsuz etkilenecektir? Hekimin haksız yere açığa alınması toplumda ölümün hekim yüzünden olduğu algısı yaratmayacak mıdır?" diye konuştu.

KANUNLARA AYKIRI

'Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir' diyen Erkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hiç kimse hukuktan üstün değildir. Kanunları bilmeyen, sağlık işleyişini bilmeyen medya ve toplum tarafından sanki hekim suç işlemiş gibi yaratılan algıya paralel olarak Sağlık Bakanlığınca hekim arkadaşımızın açığa alınmasını kanunlara aykırı bir davranış olarak değerlendiriyoruz. Toplum ve medya, kanunlar ve sağlık işleyişi hakkında bilgilendirileceğine, tam tersine kanunları uygulayan hekimin suçlu gibi açığa alınmasını doğru bulmuyoruz ve bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Sağlık Bakanlığı'nı hukuka uygun hareket etmeye davet ediyoruz" ifadelerini kullandı. Açıklamaya, kendisi de bir doktor olan CHP İl Başkanı Mehmet Kundak, silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren doktor Kamil Furtun'un doktor eşi Funda Furtun ve oda üyesi doktorlar da destek verdi.

Barış BUDANOĞLU