KESK Samsun tarafından yaşanan döviz krizi ile ilgili olarak basın toplantısı düzenlendi. Dönem Sözcüsü Yılmaz Tuluk tarafından yapılan açıklamada, krizin kaçınılmaz olduğu öne sürüldü.

NEDENİ ÇARPITILAMAZ

BES sendika binasında, KESK Dönem Yürütmesi adına açıklamada bulunan Tuluk, "AKP'nin uyguladığı katıksız neoliberal politikaların kaçınılmaz olarak geldiği nokta krizdir. Bugün yaşanmakta olan kriz, göz göre göre, bağıra bağıra geldi. Görünen yüzü tutuklu vatandaşları nedeniyle ABD ile restleşme olsa da asıl neden ranta dayalı ekonomik politikaların tıkanmasıdır. 'Ekonomik savaş içindeyiz' diyerek 16 yıldır uygulanan sermayeye kaynak aktarmaya ve yatırıma dönüşmeyen, spekülatif büyümeye dayalı ekonomi politikalarının yol açtığı krizin nedenini çarpıtamazlar" diye konuştu.

HİPER ENFLASYONA GİDER

Döviz kurlarında yaşanan hızlı yükselişin; dövizle borçlanmış yurttaşları, firmaları ve kurum/kuruluşları borç çevriminde krize soktuğunu belirten Tuluk, "Dövizdeki hızlı yükselişin işçiler, kamu emekçileri, emekliler ve işsizlere yansımaları ise çok boyutlu olmaktadır. Tedbir alınmaması halinde döviz kurlarındaki artışın sonucunda bugüne kadar gerçekleşen enflasyon ve faiz artışlarında ivmenin daha da hızlanması olasıdır. Tarihte ve mevcut durumda örnekleri yaşanmış hiper enflasyon durumuna gidiş söz konusudur. Yaşanan krizin faturasının emekçilere, emeklilere ve işsizlere çıkarılmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Barış BUDANOĞLU