Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), fındık üreticisi tarafından merakla beklenen fındık rekoltesini ve alımda uygulanacak taban fiyatı hala açıklamadı. Fındık fiyatının açıklanmasında geç kalındığını belirten Samsun Ziraat Mühendisleri Odası 12. Dönem Şube Başkanı Hayati Tosun ve Ordu Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, duruma tepki gösterdi.

AYAĞIMIZA SIKIYORUZ

Tosun, TMO'nun fiyat regülasyonunu ülke menfaatleri doğrultusunda belirlemekle yükümlü olduğunu belirterek, "Karadeniz'in ve ülkemizin en önemli kaynağı olan fındıkta, rekoltenin açıklanması ve fiyat belirlenmesinde geç kalındı. Bu üreticinin, tüketicinin insafına bırakıldığı anlamına geliyor. Tarımsal ürün ihracatındaki bir numaramız olan fındığın taban fiyatı bir an önce belirlenmeli. Önceki yıllara bakıldığında 550 bin ton civarı rekolte bekliyorduk ancak rekolte 500 bini dahi bulmayacak gibi gözüküyor. Bu nedenle serbest piyasayı rahatsız etmemek için rekolteyi açıklamayı geciktiriyor olabilirler. Geçen seneye göre döviz kuru yüzde 70 arttı, yüzde 70-80 oranında ihraç ettiğimiz fındığın da fiyatı bu oranda artmalı. Fındık, ülkemizin yerli ve milli serveti. Fındık fiyatı açıklanmadan geçen her dakikada kendi ayağımıza sıkıyoruz" dedi.

PİYASA ALT-ÜST OLUR

Ordu Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, fındık fiyatının serbest piyasa tarafından üreticinin menfaatine olmayan şekilde belirlendiğine vurgu yaparak, "3 yıldır serbest piyasa, üreticinin hakettiği fiyatları oluşturmuyor. Bu sezon da durum aynı şekilde. Fındık pazara gelmeden fiyatların açıklanmasını istiyorduk çünkü üretici serbest piyasanın belirlediği fiyatlara mahkum kalıyor. TMO, piyasa fiyatlarının şekillenmesini bekliyor olabilir ancak bu durum üreticiyi mağdur ediyor. Fındıkçılar, ürününü 11-11.5 liradan satmak durumunda kaldı. TMO'nun belirlediği fiyatın en az 15 lira olması lazım. Bundan az bir fiyat fındık piyasasını alt üst eder" ifadelerini kullandı.

Şükrü Berk ASKAR