Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, fındık hasadının bitmek üzere olmasına rağmen Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO) halen fındık fiyatı açıklamamasının çiftçiyi zor duruma düşürdüğünü söyledi. Avcı, "Hükümetimiz gerekli çalışmaları yaparak, TMO'yu devreye henüz sokmayarak Türk çiftçisinin alın terini bir yabancı firmaya tabiri caizse peşkeş çekmiştir" ifadelerini kullandı.

TEFECİYE GİTMESİN

Bundan bir ay önce Samsun Ziraat Odası başkanları olarak Samsun milletvekillerini ve TBMM Tarım Komisyonu'nda bulunan milletvekilleri ziyaret ederek, TMO'nun fındık fiyatlarını bir an önce açıklaması hususunda bilgi arz ettiklerini kaydeden Avcı, "CHP, MHP ve İYİ Parti milletvekilleri fındık ile ilgili taleplerimizi Meclis'te, yazılı ve görsel medyada gündeme getirdiler. Ancak iktidar partisi milletvekillerimizden şu ana kadar fındık ile alakalı hiçbir açıklama yapılmaması bizleri ve çiftçilerimizi üzdü. Neredeyse hasat bitmek üzere olmasına rağmen TMO'nun hala daha herhangi bir fiyat açıklamaması çiftçimizi zora sokuyor. Çiftçimizin, devletimizden beklentisi geçen yıl 2.85 dolardan almış olduğu fındığı bu yıl yine 2.85 dolardan alması. TMO her zaman fındık ile alakalı açıklamalarını çiftçinin elinden ürünü tefeciye gittikten sonra yapıyor" diye konuştu.

ALIN TERİ PEŞKEŞ ÇEKİLDİ

Gübre fiyatlarının, ilaç ve diğer girdilerin hesapları göz önüne alındığında gübre fiyatında yüzde yüzeli artış yaşandığını belirten Avcı, "Rekoltenin 2017 yılına göre 200 bin ton civarında eksik olmasına rağmen fındık fiyatları yine yabancı bir firmanın tekeline bırakılmıştır ve bu firmada hiçbir ticari ahlak gözetmeden 11.25 lira gibi maliyetinin de altında fiyat açıklamış ve bu açıklamaya karşılık hükümetin ilgili kurumlarından hiçbir yaptırım gücü kullanılmamıştır. TMO 15 TL'nin altında fiyat açıklaması kesinlikle kabul görmeyecektir. Maliyeti 12 TL olan fındığın şu an piyasa da maliyetinin üzerinden yani 12 TL'den işlem görmesi hiçbir ticari ahlaka sığmamaktadır. Karadeniz Bölgesi her zaman devletinin, hükümetinin yanında olmuştur. Bugün de yanında olmaya devam etmektedir ama hükümetimiz gerekli çalışmaları yaparak, TMO'yu devreye henüz sokmayarak Türk çiftçisinin alın terini bir yabancı firmaya tabiri caizse peşkeş çekmiştir" dedi.