Haberaks TV'de Burcu Düzgün Çoban'ın sunduğu Haberin Sesi programına katılan, Ziraat Mühendisi ve Ziraat Mühendisleri Odası 12. Dönem Şube Başkanı Hayati Tosun Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) fındık fiyatı açıklamamasına dair değerlendirmelerde bulundu.

ARTIK DEVREYE GİRMELİ

Fındığın sadece Karadeniz'in değil tüm ülkenin önemli ürünü olduğunu ifade eden Tosun, 'Fındık stratejik olarak da tamamı katma değerli olan bir ürün. Yerli ve milliye tek kalemde oturan üründür fındık. Samsun dahil olmak üzere yaklaşık 13-15 tane ilimizde üretim yapılıyor. Bu nedenle TMO'un, fiyatla piyasaya girmemesi ciddi anlamda sıkıntı ve beklenti yarattı. Ekonomide, nakit akışında ciddi sıkıntı var. Vatandaş hasadını, harmanını yaptı ürününü paraya döndürmek istiyor. Üreticinin fındığını satabilmesi için, piyasanın insafına terk edilmemesi için TMO'un, asli görevi olarak bir an önce fındık fiyatını açıklamasını yapması gerekiyor. Geçmiş yıllarda FİSKOBİRLİK tarafından alımlar yapılıyordu, devlet 'bu işi artık ben tek elden yapacağım' dedi. 2 senedir alım işi kör topal gidiyor, üretici yine mağdur. TMO, piyasa yapıcıdır, regüle edicidir, hem üreticiyi hem tüketiciyi korumakla görevlidir. TMO, devletin kamu kurumu niteliğinde çalışan bir organı ise devletin bir an önce bu konuda üzerine düşeni yapması gerekiyor. TMO, artık devreye girmeli. Sadece fiyat açıklanmasını geçtim rekolte ayağında da sıkıntı var. Ortada bir belirsizlik var ve belirsizlik giderilmeli. TMO'nun rekolte tahmininden sonra devletin baz fiyatı çıkarması lazım, tartışılması gereken ana konulardan biri de bu' ifadelerini kullandı.

TABAN BAZ FİYATI OLUŞTURULMALI

Bu durumu yönetmesi gerekenin devlet olduğunu vurgulayan Tosun, "Maliyet analizlerini yaparlar, insanların yaşam standartlarını sürdürecekleri rakamında üzerine koyar ve bir fiyat açıklanır. Ama iş fındık fiyatını açıklamakla da bitmiyor. Fındık madem bizim tarımsal ürün ihracımızın birinci sırasındaysa ve öncelikli stratejik öneme sahipse taban baz fiyatının oluşturulması lazım. Üretimde devamlılık için insanların para kaybetmemesi gerekiyor. Son zamanlarda birçok tarımsal üründe olduğu gibi ithalatçı konumdayız. Gübreden zirai ilaca varıncaya kadar vatandaş girdisini dolar bazlı alıyor. Böylesi belirsizliğin olduğu ortamda artan kurla beraber üretim maliyetlerinin arttığı bir dönemde fiyatın belli olmaması ciddiyetsizliktir. Hem rekolte hem fiyatta geç kalmış durumdayız' şeklinde konuştu.

Pirsu DÜZGÜN