Uluslararası Intermodal Lojistik Zirvesi, Samsun Lojistik Merkezi'nde gerçekleştirildi. Toplantıya Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, Tekkeköy Kaymakamı Edip Çakıcı, Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Öncel, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, kurum ve kuruluşların temsilcileri, işadamları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

LOJİSTİK MERKEZ OLACAK

Programın açılışında konuşan Samsun Lojistik Merkezi Genel Müdürü Temel Uzlu, "Kombine taşımacığılın geliştiği bir ortamda lojistik köyler önem kazanıyor. Kuzeyde Samsun, güneyde Mersin, yük kapısı olarak planlandı. Bizden sonra da Denizli, İzmit, Eskişehir, Balıkesir ve Erzurum lojistik merkezlerinin de yatırımları planlandı. Bunlar tamamlandığında sektöre 28 milyon ton ilave taşıma yük imkanı çıkacak. Ayrıca yine sektöre 10 milyon metrekareden fazla stok alanı kazandırılmış olacak. Amacımız, kombine taşımacılığa ağırlık vererek Türkiye'yi bölgemizin lojistik merkezi haline getirmek" dedi.

BÜYÜK EMEK HARCADIK

Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, "Kendimiz için üretme devri artık sona erdi. Rekabet ortamı küresel düzeye taşındı. Bu rekabet, daha iyi üretmeyi, daha hızlı hazırlamayı ve daha çabuk teslim etmeyi zorlamaktadır. 2010 yılında koyulduğumuz bu yolda büyük emek ve çaba sarf ettik. Ülkemize yüksek standartlarda bir lojistik merkez kazandırarak, önemli bir aşama kaydettik. Şimdiki hedefimiz, bu merkezin ülkemizin lojistik sektörünün gelişmesine katkı veren en önemli ve en aktif aktör olmasıdır. Bunun için de sektördeki ulusal ve uluslararası büyük ölçekli firmalar, bu çatı altında olmalıdır. Çabamız ve gayretimiz bu yöndedir" diye konuştu.

SANAYİYE YÖN VERİYORUZ

Tekkeköy'ün çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, "Sadece Samsun'un değil, Karadeniz'in ekonomisine, ticaretine ve sanayisine yön veren bir ilçeyiz. Dünyanın 141 ülkesine ihracat yapan firmalarının olduğu, Türkiye'deki en büyük yatırımlardan birinin ev sahibi olan bir ilçeyiz. Biz, bunlarla alakalı yerel yönetim, valilik ve büyükşehir olarak, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsında bu ilçeye bütün uluslararası yatırımları kazandırılmasına vesile olan herkese teşekkür ederim. İlçemiz adına bütün dünyaya Tekkeköy'ün marka bir kent olduğu şuurunu yerleştiren herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

BİNLERCE KİŞİYE İŞ İMKANI

Lojistik Merkezin tam anlamıyla faaliyete geçtiğinde binlerce kişiye yeni iş imkanı sağlayacağı dile getiren Samsun Valisi Osman Kaymak, "Dört farklı ulaşım yapısını ve 7 tane organize sanayi bölgesini içinde barındıran Samsun, uluslararası öneminin yanı sıra Türkiye'nin kuzey-güney ve doğu-batı eksenlerindeki yük koridorunun da başlangıç noktasıdır. Samsun Lojistik Merkez Projesi, ileriyi gören, geniş vizyon sahibi ve Samsun'un bu alandaki potansiyelinin farkında olan yöneticilerimizin önayak olması neticesinde hayata geçmiş bir projedir.
Proje aynı zamanda binlerce kişiye iş olanağı sağlayarak bölge halkına da ekonomik anlamda destek verecektir" dedi.

DEMİRYOLU DA GELECEK

Samsun Lojistik Merkezi'ne demiryolu hattının da monte edileceğini ifade eden Vali Kaymak, "Proje yalnızca Samsun'daki işletmeler için değil TR83 Bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve Samsun Limanı hinterlandında yer alan Anadolu'nun pek çok şehrindeki işletmeler için değer oluşturacak. Buranın yapımı Samsun'da büyük bir heyecan oluşturdu. Buradan beklenenlerin karşılığını almak noktasında heyecanlı bir bekleyiş içerisindeyiz. Bu proje Samsun'daki her kesimin ortak aklıyla ortaya çıktı. Geçmişte de bu ortak akıl, Lojistik Merkez gibi Fuar Alanı'nı da ortaya çıkardı. İnşallah bu projeyi de yürütmek hepimizin üzerinde bir sorumluluk olarak duruyor. Bu projeye tüm Samsun olarak katkı vermeliyiz. Çünkü bu projeden büyük beklentiler içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.

LOJİSTİK MERKEZ GEZİLDİ

Zirve, protokol konuşmaların ardından teknik ve bilimsel sunumlarla devam etti. Atilla Yıldıztekin, 'Türkiye ekonomisinde lojistik sektörü ve Samsun'un sektörel geleceğine bakış' konusunda sunum yaparken, Aslı Gözütok ise 'Karadeniz Ekonomik İşbirliği ülkeleri ile olan ticari ilişkilerin değerlendirilmesi' konusu hakkında sunumlarını gerçekleştirdi. Sunumların ardından Samsun Lojistik Merkezi, Yeşilyurt Limanı ve Samsunport Limanı ziyaret edildi.

Barış BUDANOĞLU