Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Samsun Şube Başkanı Haluk Tan ve yönetim kurulu üyeleri, Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği görevine getirilen Osman Kara'ya ziyarette bulundu. Başkan Tan ve üyeler, Kara'ya yeni görevinde başarı diledi. Başkan Tan ziyaret sonrası ekonomik afla ilgili değerlendirmeler yaptı.

EKONOMİK HASSASİYET

Af tasarısının ekonomik boyutuyla ilgili hassasiyetleri olduğunu ifade eden Tan, "Devlet, çekin ticari anlamda daha güvenilir kullanımı için 'çek yasası' çıkarmıştı. Kullanımda bazı cezai müeyyideler getirdi. Dolayısıyla tüccarlar bu yasaya itibar ederek risklerini büyüttü. Bugünkü ekonomik pozisyon ortadayken, art niyetli olarak çeklerini ödemeyen insanların önlerinin açılarak dürüst esnaf ve tacirin bu konuda ekonomik zarar görmesi, kendi işletmelerinde de dürüst esnafın zarar görmesine vesile olabilir" diye konuştu.

ÇOK DOĞRU BİR AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından memnuniyet duyduklarını da dile getiren Tan, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın, ABD ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı'nda yaptığı, 'devletin kendisine işlenen suçlarla ilgili af yetkisi olabilir, ama şahıslara karşı işleniyorsa, bunun af yetkisi devlette değildir' açıklaması bizim açımızdan çok doğru bir açıklamadır. Af tasarısında ekonomik suçlarla olan kısma baktığımızda, şahıslara karşı işlenmiş suçların affı, ciddi sıkıntıları doğurabilir. Bu nedenle ticari alacaklarla ilgili konuların af kapsamında tutulmaması, ülke ekonomisi için önem arz etmektedir. Bu türdeki yaklaşım ekonomi piyasalarında çeke olan güveni ortadan kaldırıp bazı sıkıntıları gündeme getirebilir" ifadelerini kullandı.

Barış BUDANOĞLU