Fındık pazara ineli uzun süre oldu ancak devlet adına alım yapacak olan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) henüz fındıkta taban fiyatını belirlemedi. Üreticilerin fındıktan umudu kestiğini söyleyen Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, fındığın kaderinin dünyaca ünlü tekel firmasının insafına terk edildiğini söyledi.

ÜRETİCİ KAZANMIYOR

Tütüncü, fındığın serbest piyasa şartlarına muhtaç bırakıldığını belirterek, "TMO hiçbir şekilde bu konuda faaliyete geçmedi. Bu sene rekolte oldukça düşüktü, fiyatların yüz güldüreceğini düşünüyorduk. Fakat Türkiye'de büyük firmaların fındıkla ilgili bir çalışması yok. Dünyaca ünlü tek firma Türkiye'den fındığı istediği fiyata alıyor. Fındığın fiyatı şu anda 12-12,5 lira civarında. Fındık fiyatı en az 15 lira olsaydı, üretici emeğinin karşılığını alacaktı. Fındık üreticisinin bir kilo fındık için maliyeti en az 8 lira. 12 liralık satış üreticiye hiçbir şey kazandırmıyor" ifadelerini kullandı.

DESTEKLER YERİNDE KULLANILMIYOR

Devlet tarafından hazine arazilerinin cüzi miktarlara yerli üretim yapacak çiftçilere kiralanması kararını olumlu bulduklarını belirten Tütüncü, "Bu karar Türk çiftçisi için sevindirici, karar doğru şekilde uygulanırsa çok faydalı olur. Çiftçilere güzel destekler veriliyor ama bu destekler yerinde kullanılmıyor. Eğer bu araziler aracıların eline geçerse ne devletimize ne de çiftçimize yararı olur. Boş hazine arazilerinin tarımın gelişmesi adına değerlendirilmesini destekliyoruz" şeklinde konuştu. Tütüncü, artan maliyetler nedeniyle gübrede indirim kararının da çiftçiye yaramayacağını savundu.

Şükrü Berk ASKAR/ ÖZEL HABER