Geçtiğimiz günlerde göreve başlayan Rektör Prof. Dr. Mahmut Aydın, yepyeni bir anlayış ortaya koyuyor ve 'Biz, şu ana kadar kendimizi hep öğrenci sayısı üzerinden ifade ettik. Ancak ben, öğrenci sayısı üzerinden değil 'bizim yetiştirdiğimiz öğrenci şu alanda başarılı oldu, şu sektörün öncüsü oldu' şeklinde ifade etmek istiyorum. Onun için de öğrenci sayısını arttırmaktan çok niteliği önemsiyorum. Sloganımız: Nitelikli bir toplum için nitelikli bir üniversite' diyor.

Rektör Prof. Dr. Mahmut Aydın, rektör olduktan sonraki ilk röportajında, sorularımızı içtenlikle yanıtladı.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Yepyeni bir üniversite Samsun Üniversitesi. Öncelikle şehrimiz ve ülkemiz için hayırlı olsun…

Mahmut AYDIN: Teşekkür ederim. Samsun Üniversitesi 5 Mayıs 2018'de TBMM'den geçti ve 18 Mayıs'ta resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Evet, yeni bir üniversite.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden, Samsun Üniversitesi'ne geçen bölümler hangileri?

Mahmut AYDIN: Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu ve Kavak Meslek Yüksekokulu. Ayrıca kanunda üç fakülte öngörülüyor. Bunlar Mimarlık ve Tasarım, İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler, Mimarlık Fakültesi. Bunlar kanunda yer alan fakülteler. Bunların dışında da eğer ihtiyaç duyulursa yeni fakülteler açma imkanı söz konusu olacaktır.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Samsun Üniversitesi'nin kurulmasına neden ihtiyaç duyuldu?

Mahmut AYDIN: Samsun, ulaşımı barınma imkanları çok iyi olan büyük bir kent ve aynı zamanda öğrencilere bütün imkanları sunan bir yapıya sahip. Böyle olunca da hem öğretim üyeleri hem de öğrenciler tarafından tercih ediliyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin öğrenci profiline baktığımızda yaklaşık 55 bin civarında öğrenci sayısıyla bir bölge üniversitesi olduğunu görüyoruz. OMÜ daha önce kendi içinden başka üniversiteler de çıkartmıştı. Dolayısıyla böyle bir görevi olduğunu da söyleyebiliriz. Şehir batı tarafına doğru genişlerken doğu tarafına doğru da genişlemeli. Samsun'u tarif ederken kullandığımız ifadelerden biri de 'eğitim kenti Samsun' ifadesidir. İşte bunun altını doldurmak için Samsun'un değerli siyasetçileri ve Samsun'a katkı sunan sivil toplum kuruluşları, yeni bir üniversitenin kurulmasının Samsun için çok faydalı olacağı kanaatine hasıl oldular. Gerekli girişimlerin sonucunda da bu üniversite hayata geçirildi. Ben eskiden beri Samsun'un bu iki üniversiteyi çok rahat bir şekilde kaldıracağı görüşündeyim. Yeter ki bu iki üniversite birbirlerini tamamlayıcı olsun. Ciddi sayıda üniversitemiz olmasına rağmen hala nitelikli insan gücüne sahip değiliz. Bizler, bunu sağlamak için plan yapmalıyız. Örneğin, Samsun'da OSB ya da sanayi sektöründe çalışan elemanlara baktığımızda küçümsemek için söylemiyorum ama Çorum'un gerisindeyiz. Samsun büyük bir kent çok daha fazla iş gücüne sahip olması gerekirken maalesef eksiklikler var. Bu eksikliklerin giderilmesi için üniversite olarak bizlerin iş dünyasına ciddi anlamda katlı sağlamamız lazım. Şuanda bölümlerin açılması aşamasındayız ve ben, bunun için Samsun'un sektörüyle görüşüyorum. OMÜ' deki bölümleri yeniden açmamız katkı sağlamaz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Bölümleri planlarken nasıl bir yapı oluşturmayı planlıyorsunuz?

Mahmut AYDIN: Bir butik üniversite oluşturmak istiyorum. Aslında benim vizyonuma tematik üniversite daha uygun ancak şimdi hem mühendislik hem sosyal alanlar olduğu için bir butik üniversite olarak düşünebiliriz. Biz, şuana kadar kendimizi hep öğrenci sayısı üzerinden ifade ettik. Ancak ben, öğrenci sayısı üzerinden değil 'bizim yetiştirdiğimiz öğrenci şu alanda başarılı oldu, şu sektörün öncüsü oldu' şeklinde ifade etmek istiyorum. Onun için de öğrenci sayısını arttırmaktan çok niteliği önemsiyorum. Sloganımız: nitelikli bir toplum için nitelikli bir üniversite.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Geçtiğimiz günlerde röportaj yaptığımız OMÜ Rektörü Sait Bilgiç, 'Bazı bölümlerimiz planlı olmamakla birlikte son anda alınan bir kararla Samsun Üniversitesi'ne bağlandı. Bunlardan özellikle Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemiz ve Sivil Havacılık Yüksekokulu ile ilgili stratejik planlarımız vardı. Biz, bu kararın ve coğrafi olarak ve hedeflerimiz bakımından isabetli olmadığını düşünüyoruz ama yine de elimizden gelen desteği vereceğiz' ifadelerini kullanmıştı. Siz bu konuda neler söylersiniz?

Mahmut AYDIN: Rektörümüz, haklı olarak bu fakülte ile ilgili planları olduğunu söylüyor. Doğrudur zaten stratejik plan her fakülteyle ilgili yapılır. Biz de aynı planı yapacağız, hedefleri devam ettireceğiz. Son dönemde bu fakülteye ciddi yatırım yaptılar bunun için de kendilerini kutluyorum. Netice itibarıyla devletin verdiği bir karar var. Bu kararın avantajları da olacaktır. Çünkü OMÜ' de aynı zamanda Tıp Fakültesi var. Kaynak noktasında yatırım yapılamayabilirdi. Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi bizim vizyonumuz olacak. Bizi marka yapacak fakülteden söz ediyoruz. Bu alanı önemsiyoruz. Bundan dolayı da mühendislikle ilgili bölümlerin hepsini bu fakültenin bulunduğu Ballıca 'da açacağız. Bu bölümler aynı zamanda da havacılık sektörüne hizmet edecek. Bu konuda, Türkiye'de fiziki olarak en iyi imkanlar Samsun'da, o alanı etkin ve verimli kullanmak zorundayız. Orayı bir üretim kampüsü, havacılık merkezi haline getirmeliyiz. Amiral gemimiz bu fakülte olacak. O bölge teknik alanların, Canik de bize devredildiğinde, sosyal alanların ağırlıkta olduğu kampüsümüz olacak. Bölümlerin tamamı iş dünyasına hitap eder nitelikte olacak. OMÜ Rektörü Bilgiç ile ortak ifademiz: iki üniversite tek yürek. Biz bu ifadeyi fiiliyata geçireceğiz. Buna inanıyorum. Amacımız bu şehre hizmet etmek olduktan sonra fakültelerin hangi üniversiteye bağlı olduğu çok önemli değil.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Ayrıca, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Uçak ve Uzay Mühendisliği Bölümü'nün geliştirdiği Kızılırmak ve Yeşilırmak roketleri ile TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde roket kategorisinde ikinci olduğunu biliyoruz. Bu alanda ne gibi çalışmalar yapılacak?

Mahmut AYDIN: Bu konuda da öncelikle geçmiş yönetime teşekkür ediyorum. Bu başarı, öğrencilerimizin çok zor şartlar altında çok büyük başarı sağlayabilecek kapasiteye sahip olduğunu ortaya koydu. Öğretim üyelerimizi, danışman hocamızı, öğrencilerimizi kutluyorum. Üstelik bu öğrencilerden biri Ziraat Fakültesi öğrencisi. Bu da bir ilginin olduğunu gösteriyor. Bu başarı aynı zamanda bir sorumluluk, bundan sonra ikincilik değil, birincilik olması için de motivasyon kaynağı. Burada verilen eğitim ve İTÜ arasında çok fark yok yeter ki öğrencilere o motivasyonu kazandıralım.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Bu motivasyonun sağlanması noktasında eksik olan nedir sizce?

Mahmut AYDIN: Artık üniversitelerin misyonunu değiştirmesi gerektiğini düşünüyorum. Biz, derse giriyoruz ve öğrenciyi bilgi bombardımanına tutuyoruz. Buna gerek yok. Biz, öğrenciye o bilgiyi nasıl elde edip nerede kullanacağını göstermeliyiz. Bilgi bombardımanından ziyade rehberlik etmemiz lazım. Bu aynı zamanda da bir özeleştiri olarak düşünülebilir.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Samsun Üniversitesi nasıl bir fiziki yapıya sahip, barınma, ulaşım olanakları yeterli mi?

Mahmut AYDIN: Ulaşım noktasında oluşabilecek sorunları öğrencilerimiz gelmeden çözeceğiz. Canik Kampüsü'nde yurt imkanımız henüz yok. KYK ile görüştük, orada yarım kalan yurt tamamlanacak. Bu kampüsümüze seneye öğrenci almayı hedefliyoruz. Ballıca Kampüsü alanında yurt problemimiz yok.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Akademik kadro olarak nasıl bir yapı var?

Mahmut AYDIN: Bize nakledilen kadrolar var. Örneğin, Kavak'ta 16 öğretim elemanımız var. Havacılık'ta da 20'nin üzerinde akademik elemanımız var. Kanunda da 470 civarı akademik personel öngörülüyor. Bölümler açıldıkça ihtiyaca göre yapılanma söz konusu olacak. Benim gençlerden çok fazla ümidim var. Genç bir üniversite olarak gençlerle ivme kazanalım istiyorum. Tabii, tecrübeli hocalarımızın bilgi birikimleri de çok önemli. İdari kadroyu oluştururken şanslı olduğumu düşünüyorum çünkü etrafı tanıdığım için kiminle ne iş yapabilirim biliyorum. Oluşturacağımız kadroyla geleceğe çok rahat yürüyebileceğimizi ve bu üniversitenin gelecek 30-40 yılını planlayacağımızı düşünüyorum. Umarım bizler öncülük ederiz ve bizden sonra gelecek arkadaşları bu bayrağı çok daha ileriye taşırlar. Ülkemizin artık üretime ihtiyacı var.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Son olarak neler söylemek istersiniz?

Mahmut AYDIN: Zor bir dönemde göreve geldik. Yeni bir üniversite şekillendirmek çok kolay değil. Ama bunu başaracağız. Bundan sonra hedefimiz bu üniversiteyi geliştirmek. Şehirle daha fazla bir araya gelip kader birliğiyle, ülkemizi geliştirme noktasında gayret sarf etmemiz gerekiyor. Çok güzel bir coğrafyada yaşıyoruz ancak aynı zamanda dünyanın gözü burada. Bu coğrafya aynı zamanda dünyaya hakim olma alanı o yüzden burada gelişmemizi istemiyorlar. Türkiye son dönemde hedeflerini büyütüyor. Ayrıca, bölgesinde bir güç olan ve dünyanın acımasızlığına meydan okuyan bir lidere, vizyona sahip. Biz de bunun farkında olup daha fazla çalışmalıyız.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Çok teşekkür ederiz.

Röportaj: Burcu DÜZGÜN ÇOBAN

Fotoğraf: Pirsu DÜZGÜN