İstanbul'da özel bir hastanede görevi başında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden psikiyatrist Dr. Fikret Hacıosman, Samsun'da anıldı. Cinayete tepki göstermek için Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi önünde toplanan Samsun Tabip Odası üyeleri ve sağlıkçılar, ellerinde tuttukları "Yaşatanları öldürmeyin", "Bıçak hekime dayandı" yazılı afişlerle sağlıkta şiddete dikkat çekti. Eyleme, görevi başında katledilen Dr. Kamil Furtun'un eşi Funda Furtun, ADD Samsun Şubesi Başkanı Işık Özkefeli, sağlıkçılar ve tıp öğrencileri katıldı.

BİREYSEL SİLAHLANMA KONTROL EDİLMELİ

Samsun Tabip Odası adına konuşan Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Rıfat Şahin, "Ülkemizde sağlık çalışanları her gün onlarca kez şiddete maruz kalıyor. Sağlıkta şiddet dalgası azalmak bir yana, hızlanıyor, meslektaşlarımızı silahla öldürmeye varan infial yaratıcı boyutlar kazanıyor. Bir hekimin hastane içerisinde ateşli silahla öldürülmesi sağlık kuruluşlarındaki güvenlik önlemlerinin yetersizliğinin artık gözardı edilemeyecek ve ertelenemeyecek acil bir sorun olduğunu apaçık ortaya koyuyor. Silahın sağlık kuruluşlarına bile kolayca sokulabilmesi karşısında silahlanmanın normal bir olgu gibi görülmesini sosyal bir sorun olarak ele almalı, bireysel silahlanma zaman kaybetmeden kontrol altına alınmalıdır" şeklinde konuştu.

GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ

Dr. Şahin, Türk Tabipleri Birliği'nin daha önce sağlıkta şiddetin çözümüne dair önerilerde bulunduğunu belirterek, "Dün karşılaştığımız saldırı, sağlıkta şiddetin çok sayıda nedeninden birini yalınlıkla gözler önüne seriyor. Hem hastane yöneticileri hem de kamu idaresi bu sorunu ivedilikle çözmekle sorumlu. Sorunu ve çözüm yollarını ele almak için TBMM Başkanı ve Sağlık Bakanı ile acil görüşme talebimizi kamuoyu önünde kendilerine bir kez daha iletiyoruz. Sağlıkta şiddetin engellenmesi için TBMM'ye sunduğumuz yasa teklifinin yeni yasama döneminde ivedilikle yaşama geçirilmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Şükrü Berk ASKAR