Samsun'un Bafra ilçesinde, Bafra Devlet Hastanesi'nin karşısında bulunan 5 bin 9 metre karelik alanın 6 hissedarından birisi olan Cemil Çelik, arazilerinin usulsüz olarak kamulaştırıldığını öne sürerek konuyu yargıya taşıdı. Belediyenin ilana çıkmadan mülke el koyduğunu ve insanların evinden olacağının iddia eden Çelik, "Sayın başkanım, gelin bu sorunu çözelim. Yargıya taşımayalım. Birbirimizi üzmeyelim. Halk da üzülmesin, kimse de evinden olmasın" dedi. Konuyla ilgili açıklama yapan Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, "Resmi uygulama neyse o yapıldı" derken, Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanvekili Turan Çakır da, "Askıya çıkmaması ve kurallara aykırı bir durum olması mümkün değil" ifadelerini kullandı.

İTİRAZ HAKKIMIZ ELİMİZDEN ALINDI

Söz konusu arazinin yüzde 40'ının devlet tarafından alınma hakkı olduğunu söyleyen Cemil Çelik, "Ama bu yerlerden belediye yüzde 80'inini 'kamu yararı' adı altında alıyor ve istimlak etmiyor. Hiçbir şekilde kimseye para ödemiyor. Benim amcamın orada atölyesi ve evi var. Tebliğ edilmeden evinden çıkartılacak. 1/5000 projesini halka sunmadı, tebliği etmedi, askıya asmadı. Bunların hepsini fotoğraflandırdık ve mahkemeye sunduk. 1/1000'lik planın da askıya asıldığı söyleniyor ama o da yok. İmar müdürüyle ve belediye başkanıyla görüştük ama yine askıda yok. Bu sefer 1/5000'in askıdan düştüğünü öğrendik. Belediyede çalışan memurlardan da askıda olmadığını öğrendik. Halk öğrenmesin diye belediyenin askıya asmadığına inanıyorum. Bunun ardından İstanbul'dan aile avukatımızı çağırdık ve yasal işlemleri başlattık. Şimdi hala askıda değil. Bafra Belediyesi ve Samsun Büyükşehir Belediyesi, 1/5000'lik plana itiraz etme hakkımızı elimizden aldı. Şimdi 1/1000'e itiraz edebilirsek edeceğiz. Edemezsek oradaki evlerin tamamı yıkılacak. Belediye bize emsal yer vereceğini söylüyor. Ama emsal yerin neresi olacağı konusunda herhangi bir taahhüt yok. İnsanların evini yıkacak ama parasını ödemeyecek. İstimlak da etmiyor. Projede mezarlıktan yol geçiyor, neden oradan almıyorsun da tamamını halktan alıyor? Onu da beyan etmiyor. Elimize belge de vermiyor. Yüzde 40'ını istimlak edecekse bunu kabul ediyoruz. Şu anda arazimizde inşaat yapacağız yapamıyoruz. 2-3 aya kadar insanları evlerinden atacaklar. İnsanlara bunu tebliğ de etmiyorlar" diye konuştu.

BİRBİRİMİZİ ÜZMEYELİM

Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç'a itirazda bulunduklarını kaydeden Çelik, "Ama o da dinlemedi bizi. Biz de gidip bu usulsüzlükle ilgili suç duyurusunda bulunduk. Hissedarlar da gidip suç duyurusunda bulundu. Başkan bey 'Buna benim yapabileceğim bir şey yok bu Büyükşehir'in kararı' dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin'den randevu aldık ama randevu gününde iptal olduğunu öğrendik. Başkan Şahin'e bir mesaj attım hala cevap vermedi. Sayın başkanım, gelin bu sorunu çözelim. Yargıya taşımayalım. Birbirimizi üzmeyelim. Halk da üzülmesin, kimse de evinden olmasın" sözlerini kaydetti.

İTİRAZ HAKLARI VAR

Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç ise aileyle daha önce görüştüğünü söyleyerek, "Şu anda itiraz etme hakları var. Vatandaşa her türlü bilgilendirme yapıldı. Geldi, görüştü. Şu anda günü de geçmedi itiraz edebiliyorlar. 1/5000'lik plana itiraz edemez, onun süresi geçti. Askıya asılmadığı yanlış. İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüz ile de görüştüm. Resmi uygulama neyse yapıldı. Kaldı ki onun bahsettiği yollarla ilgili Büyükşehir çalışma yapıyor. 1/1000'lik plan şu anda önünde görebiliyor. O tamamen kendi istediği gibi olmasını istiyor olmayınca da itiraz hakkı var, hiçbir sıkıntı yok" dedi.

HUKUSUZLUK YOK

Bahse konu araziyle ilgili kararın askıya çıkmaması ve kurallara aykırı bir durumu olmasının mümkün olmadığını kaydeden Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanvekili Turan Çakır da, "Burasıyla ilgili bir plan yapıldı. İmar uygulamasında bir bölümü yola gidiyor, yol genişletilerek 30 metre yapılıyor. Aileye de köşeden bir yer veriliyor. Emsal yer gösterimi uygulamada olacak. Şu anda bu bir plan. Plandan sonra parselasyon yapıyoruz. İlçe belediyesinin bunu düşünmüş olması lazım. Biz şurası diyemeyiz. Emsal yeri ilçe belediyesi gösterecek" diye konuştu.

Zerrin SOMUNCU / ÖZEL HABER