Fener Rum Patriği Bartholomeos, Samsun'un Bafra ilçesinde gerçekleştirdiği ziyaretlerin ardından, sosyal medya üzerinden bir mağarada ayin yaparken paylaşılan fotoğraflar tepkilere neden oldu.

BAFRA'DA KATLİAM İDDİASI

Fener Rum Patriği Bartholomeos'un ziyaretiyle ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan New Jersey, Princeton Üniversitesinde öğretim görevlisi Nikos Michailidis, 'Batı Pontos, Bafra Otkaya Mağarası. Bu mağarada Topal Osman'ın terörist katilleri tarafından onlarca Rum vatandaşı, çocuk ve yaşlı, öldürüldü. Bedenleri ormana atıldı. 100 yıl sonra, o masum insanların anısına, bu mağarada bir ayin gerçekleşti, mumlar yakıldı. Unutamıyoruz' dedi. Attığı diğer bir tweette ise '100 yıl sonra, Bafra, Batı Pontos. Patrik Bartholomeos, Bafra'nın ormanlarında, Otkaya Mağarasının yanında ayin yapıyor. Ölenlerinin ruhu şad olsun. Büyük babam Bafralı ve Bafra'da yaşanan bütün katliamlarını yıllarca ağlayarak anlatıyordu. Çok duygulandım" yazdı ve ayin sırasında Bafra'da çekilen fotoğraflarını da ekledi.

SAMSUN'DA LOBİ FAALİYETİ Mİ?

Sosyal medyada bir başka kullanıcı ise bu ziyareti değerlendirerek şu ifadelerde bulundu. 'Dünyada aktif olan 200'e yakın Pontusçu derneğin 19 Mayıs 2019'u sözde Pontus Rum Soykırımı olarak anmak ve Türkiye'nin soykırımı tanıması için lobi faaliyetleri ulusal ve yerel basına yansımıştı. Bir hafta içerisinde Samsun başta olmak üzere bölgeye yapılan üst düzey ziyaretlerin Samsun'da yapılması planlanan ve Atatürk'ün Samsun'a çıkışı ve kurtuluş mücadelesinin başlangıcı sayılan 19 Mayıs 1919'un 100. yılı etkinliklerine denk getirilmesi ise akıllarda soru işaretlerine neden oluyor' ifadelerini kullandı. Açıklamasını sürdüren kullanıcı, 'Son günlerde Yunan İstihbaratı adına Samsun başta olmak üzere bölgede faaliyetlerde bulunan, kripto Rumlar ile irtibat ve iltisak halindeki Yunan Theodoros Pavlidis'in söylemleri, ilişkileri ve sözde Pontus Rum Soykırımı paneline katılarak Türk, Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına düşmanlık içeren söylemlerde bulunduğu basına yansımıştı. Son yıllarda Samsun başta olmak üzere Karadeniz bölgesindeki kiliseler üzerinden devam eden ve Türk-Yunan dostluğu adı altında bölgede gerçekleştirilen 'irtica, bölücülük ve aşırı sol' faaliyetler kapsamındaki Pontusçuluk hareketlerin artması ve kripto Rum ve Ermenilerin faaliyetlerini arttırması dikkatlerden kaçmıyor" ifadelerinde bulundu.