Samsunlu siyasetçiler TBMM'de MHP Grubu'nun Meclis'e sunduğu ve CHP, İYİ Parti ve HDP'den de destek alan fındık komisyonu kurulmasıyla alakalı önerge hakkında açıklamalarda bulundu.

FINDIĞI SAHİPLENİYORUZ

Önceki dönem Sağlık Bakanı ve AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Demircan, Meclis'te fındık komisyonunun değil, muhalefetin önergesinin reddedildiğini belirterek, "Bizim parti olarak bir çalışmamız var. Kısa süre içerisinde Meclis'e kendi çalışmamızı sunacağız. Bizim kendi programımızı, konuyla ilgili bakış açımızı da gündeme getireceğiz. Sanırım önümüzdeki günlerde gelir ve daha detaylı konuyu paylaşırız. Şu anda detay veremem ancak hazırlandığında açıklayacağız. Fındıkla ilgili AK Parti'nin iktidarı sürecince yaptıkları apaçık ortada. Muhalefetteki arkadaşlarımızın da bu konuda önerge vermeleri gayet doğal. Ama iktidar partisinin kendi hazırlıklarını gündeme getirmesi ve kendi önergesiyle yoluna gitmesi de doğal. Burada yanlış giden bir şey yok. AK Parti fındığı sahiplenmedi mi ki bugün yine bu konuyu sahiplenmeyecek? Elbette sahipleniyor. Biz işi sözden çok icraatle gösteririz, gereken neyse yapılır" diye konuştu.

USTA'DAN, TBMM'YE FINDIK KOMİSYONU ÖNERGESİ

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, grubu adına TBMM'de fındık ile ilgili araştırma komisyonu kurulmasına dair önerge sundu. Fındığın yapısal sorunları olduğunu Meclis kürsüsünden dile getiren Usta'nın önergesine, CHP, İYİ Parti ve HDP'den de destek geldi. AK Parti dışındaki tüm partilerin destek verdiği önerge yeterli oya sahip olamayınca reddedildi.

TMO UZMAN KURUM DEĞİL

Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada MHP grubu olarak fındık üreticilerinin sorunlarının araştırılması, çözümüne yönelik alınabilecek tedbirlerin belirlenmesine amacıyla mecliste bir araştırma komisyonu kurulmasını talep ettiklerini söyleyen MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, "Fındık, Türkiye açısından stratejik bir ürün. Yaklaşık 3 milyar dolarlık bir cirosu var ve bu çok daha yükseltilebilir. Karadeniz Bölgesi'nde önemli bir kesimin ve bazı kesimler için de tek geçim kaynağı. Fındıkla ilgili yapısal sorunlar var. Bunu defalarca konuştuk. İlki fındık piyasasın düzenleyecek, hem finansman hem de uzmanlık açısından güçlü müdehale edebilecek bir kurumun varlığının olmadığını görüyoruz. Şu anda bunu Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) yapmaya çalışıyor. TMO bu konuda uzman bir kurum değil ve piyasaya hep geç giriyor. Fındık üreticisinin önemli bir kısmının, küçük üreticinin elinden fındık çıktıktan sonra piyasaya dahil oluyor. Verdiği fiyat da çoğu zaman tatminkar değil. İkinci yapısal sorun, fındık üreticisinin depolama imkanı yok. Lisanslı depolama veya sağlıklı biçimde depolama yapamıyor. Dolayısıyla fındık üreticinin elinden hemen çıkmak zorunda. Üretici paraya ihtiyacı olmasa bile, fiyatı düşük de olsa tüccara satmak durumunda kalıyor" ifadelerini kullandı.

TEKELLEŞMENİN ÖNÜNE GEÇMEK LAZIM

"Fındık toplanıyor, yurtdışına satılıyor, çikolatanın içerisine giriyor, Türkiye bir de o çikolatayı sattığı fındığın 10 katı fiyatla ithal ediyor, biz çikolatayı yiyoruz ancak hala üreticinin verdiği 1-2 ton fındığın fiyatı kesilmemiş ve parası alınmamış oluyor" diyen Usta, fındıkta düzgün fiyat oluşumu olmayışına da vurgu yaptı. Usta, "Örgütlü olmayan ve sayıları yüz binleri bulan üretici kesimi var, ancak bunun karşısında tek alıcı var. Tüccarın olması bir şeyi değiştirmiyor, bütün tüccarların fındığı toplayıp götürdüğü tek alıcı yabancı bir şirket var. Bu en temel sorunlardan birisi. Buradan rekabet kurumunaseslenmek istiyorum, böyle bir şey olmaz. Bu tekelleşmenin önüne geçmek lazım. Tek alıcı istediği şekilde fiyatı belirliyor, dolayısıyla böyle bir stratejik ürün, dünya üretiminin yüzde 70'ini üretip, yüzde 75'inin de ihracatını biz yaparken; fındığın yurtdışı fiyatını belirleyici zaten biz değiliz de, yurt içerisindeki satış fiyatını dahi belirleyemiyoruz. Bu konu önemli, bakanlık tarafından bugüne kadar çözülemedi. Bunu bir siyasi konu olarak da ele almıyoruz. Bu anlamda meclis araştırma komisyonu kurulmasının önemli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

VERİMSİZLİK YAŞANIYOR

Usta, fındıktaki bir diğer yapısal problemlerden birisinin de verimlilik olduğunu belirterek, "Diğer fındık üreten ülkelere baktığımızda verimlilikte ciddi bir verimsizlik olduğunu görüyoruz. Girdi maliyetlerinin yüksekliğini düşündüğümüzde bu da fiyat üzerinde baskı oluşturuyor. Yani fındık üreticisi çok karlı olmadan bu işi yapmak durumunda kalıyor. diğer konu fındık işlenerek çok daha yüksek katma değer yaratılarak satılabilir. Bu hem Karadeniz Bölgesi için ciddi bir geçim ve istihdam kaynağı olabilir, hem de ülke açısından çok daha gelir getirebilir. Bu anlamda fındığın işleneceği özel sektör yatırımlarına çok ciddi teşvikler verilmeli. Fındığın natural olarak ihraç edilmesinin çok bir anlamı yok. Borsa meselesinden bahsetmeyeceğim bile, ancak fındığın fiyatı dışarıda belirleniyor, yüzde 75'i sizde olan bir ürünün fiyatı neden dışarıda belirlensin? Ama diğer sorunları çözemediğimiz için borsa sorunu fantezi kalıyor" dedi.

FINDIK 16.5 LİRA OLMALI

Mevcut fındık fiyatlarına da değinen Usta, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Geçen yıl TMO ağustos ayının ortasında düşük olmakla birlikte fındık fiyatını açıklamış. Şimdi ekim ayının 17'sindeyiz, henüz TMO'nun açıkladığı fındık fiyatı yok. Şu anda 11.5-13 lira arasında. Geçen yıl açıklanan fiyat 10 liraydı ve kur 3.52 idi. Fındığın çok önemli bir kısmının ihraç edildiğini düşünürsek, kur değişimini yansıttığımızda geçen sene beğenmediğimiz 10 lirayı bugüne getirdiğimizde fındığın fiyatının 16.5 lira olması lazım. Ordu'da bir sel felaketi oldu ve rekolte düşüklüğü var. O sel felaketiden Samsun'un Ayvacık, Salıpazarı, Terme, Çarşamba ilçeleri de çok etkilendi. Ziraat odası başkanları, muhtarlar bize de geldiler. Fındığın yaşadığı selden kaynaklı rekolte düşüklüğü nedeniyle borçlarını ödemekte ciddi sıkıntı çekiyorlar. Ordu, Giresun ve Samsun'daki üreticiler borçlarının ertelenmesi konusunda hükümetten talepleri var. Bu talebin yerine getirilmesi için hükümete davetiyede bulunmak istiyorum. Bu komisyonun kurulmasının son derece önemli olduğunu düşünüyoruz ve desteklerinizi bekliyoruz."

ZEYBEK'TEN ŞOK 'FINDIK' İDDİASI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, TBMM'de fındığın sorunlarını araştırmak üzere kurulacak komisyonun reddedilmesiyle alakalı açıklamalarda bulundu. Karadeniz Bölgesi'ndeki fındığın büyük bir bölümünü satın alan İtalyan şirket ile AK Partili siyasetçilerin iş birliği içerisinde olduğunu iddia eden Zeybek, "Demek ki dış odaklı şirketle AK Partili siyasilerin ilişkileri ortaya çıkacağından korktukları için öneriyi kabul etmediler" ifadelerini kullandı.

ÇETELER Mİ VAR?

Zeybek, fındığın sorunlarıyla ilgili TBMM'ye araştırma önergesi verdiklerini ifade ederek, "Türkiye'deki fındık fiyatlarının üretim kapasitesini, pazarın ve pazarın içerisinde hangi şirketlerin var olduğunu, bu şirketlerin hangi ülke menşeili olduğunu araştırmak için önerge verdik. Bu sene ürün kapasitesinin azlığı da söz konusu, bu tespitleri mevcut hükümet yaptırmaya çalışıyor ama orada bir manipüle yapıyor. Sanki üretim kapasitesi yüksek diyor. Ama kapasiteyi oluştururken ülkede ihracat gerçekleştirirken Türkiye'nin bünyesindeki şirketler mi yapıyor yoksa uluslararası çıkar çevrelerinin şirket çeteleri mi var? Türkiye'deki araştırmalarımızda şunu gördük, dışarıdan gelen İtalyan şirketinin Türkiye'de fındık pazarlama üzerinde etkin rol oynadığını, AK Partili siyasetçilerin bu şirketle iş birliği içerisinde olduğunu biliyoruz. Bunu resmileştirmek ve daha detaylandırmak için meclis araştırması istedik. Dün oylamada başta CHP olmak üzere MHP, İYİ Parti, HDP bu konunun araştırılması için destek verdi" diye konuştu.

NASIL RET OYU VERİRSİNİZ?

"Ne yazıktır ki Karadeniz'de yüzde 60-70 arasında oy alan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin milletvekillerinin hepsi bu konuların araştırılmaması için hayır oyu verdi" diyen Zeybek, "Diğer bölge milletvekillerinin bu konuda ret oyu vermelerini anlarım da, hangi partiden olursa olsun Karadeniz milletvekili olup da ret vermesini anlayamıyorum. Yörenizdeki bu olayı birebir yaşarken buna nasıl ret verirsiniz? Demek ki dış odaklı şirketle AK Partili siyasilerin ilişkileri ortaya çıkacağından korktukları için öneriyi kabul etmediler. Tekelci sermayenin oligarşik yapısı Karadeniz'deki fındığı bu hale getirdi. Yine de diyoruz ki önergeyi siz getirin biz kabul edelim, yeter ki araştırılsın bu konu. Karadeniz'deki fındık üreticisi kazanırsa milletimiz kazanır" ifadelerini kullandı.

FINDIKTA İHMAL VAR

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, TBMM'de MHP'nin Meclis'e sunduğu ve CHP, İYİ Parti ve HDP'den de destek alan fındık komisyonu kurulmasıyla alakalı önergenin reddiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Yaşar, "Hiç kimse 'Karadeniz Bölgesi'nde fındıkla ilgili sorun yoktur' diyemez. AK Parti milletvekillerininin tamamı, Karadeniz milletvekilleri de dahil araştırma önergesine red oyu verdi. Bu üretici ve vatandaş için değil de sadece siyaseten hareket ettiklerinin göstergesi" ifadelerini kullandı.

ARAŞTIRILMALI

Fındığın 8 milyon nüfusu ilgilendiren en temel girdilerden birisi olduğunu kaydeden Yaşar, "Dolayısıyla hasat döneminde fiyatının belli olması lazım. Bırakın hasat dönemini 11. aya geliyoruz ortada halen bir fiyat yok. Aynı zamanda afet oldu, rekolte düştü; üretici kredilerini ödeyemiyor ve çok ciddi bir problem var. Hem fiyatta hem de üretimde ciddi bir problem varken, bunun araştırılması lazım. Bu konuyla ilgili biz de daha önce önerge vermiştik, AK Partililer tarafından reddedildi. Bu araştırma bir ihtiyaç yokmuş gibi bir durum oluştu. Sadece şu faydası oldu, onlar da 'Biz gündeme getireceğiz' beyanında bulundular. Muhalefet olarak en azından ülkenin bir probleminin çözümü için birkaç adım atmış olduk. Tahmin ediyorum, önümüzdeki hafta içerisinde tekrar gündeme gelir ve Meclis'ten geçer" dedi.

ÖNERİYİ DESTEKLERİZ

AK Partili Karadeniz milletvekillerinin araştırma önergesine red oyu verdiğini söyleyen Yaşar, "Bu üretici ve vatandaş için değil de sadece siyaseten hareket ettiklerinin göstergesi. Hiç kimse Karadeniz Bölgesi'nde fındıkla ilgili sorun yoktur, diyemez. Çünkü bütün ziraat odası başkanları ziyaret etti bizi, bir rapor imzaladılar, feryat ediyorlar. Krediler ödenemiyor, rekolte düşük, fiyat belli değil. Feryadın bini bir parayken Karadeniz milletvekillerinin bunu duymamaları mümkün değil. Bu bir ihmaldir. Biz böyle bir siyasi yaklaşımı kesinlikle benimsemiyoruz. Biz muhalefet olmamıza rağmen, ülkemizin temel sorunlarına çözüm olabilecek her türlü öneriyi de destekliyoruz. Burada problem belliyken milletvekillerinin böyle bir tutum içerisinde olmaların tasvip etmek mümkün değil. Milli ve yerlilikten bahsediyorlar, milli ve yerli demek ülke menfaatlerinin yanında olmak ama bunun neresi milli?" diye konuştu.

Zerrin SOMUNCU / ÖZEL HABER

Zerrin SOMUNCU / ÖZEL HABER