Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, grubu adına TBMM'de fındık ile ilgili araştırma komisyonu kurulmasına dair önceki gün bir önerge sundu. Fındığın yapısal sorunları olduğunu Meclis kürsüsünden dile getiren Usta'nın önergesine, CHP, İYİ Parti ve HDP'den de destek geldi. AK Parti dışındaki tüm partilerin destek verdiği önerge yeterli oya sahip olamayınca reddedildi. Önergenin reddedilmesini değerlendiren Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, "En azından bölge milletvekillerimiz ya bu oylamaya katılmamalıydı ya da olumlu oy vermelilerdi" ifadelerini kullandı.

FINDIK SORUNUNU BİLİYORLAR

Fındığın 2009 yılında serbest piyasaya bırakılmasıyla tekelin doğduğunu ifade eden Karan, "Tekel hem alıcı, hem ithalatçı, hem de sanayici oldu. Fındıkla ilgili her şey tek elden yürütülünce de üreticilerin fiyat konusunda sıkıntı yaşamasına neden oldu. Biz bunu defalarca dile getirdik, fındıkla ilgili araştırma yapılsa da yapılmasa da ortaya çıkacak sorun bu. Muhalefete bakıyorum, 310 milletvekili var. AK Parti'nin 290 milletvekili var. Demek ki muhalefet de birlik olamadı. Bu kısma çok takılmıyorum ama Karadeniz Bölgesi'nin muhalefet veya iktidar partisi milletvekillerinin bu önergeyi reddedilmesi konusunda oy kullandılarsa esefle kınıyorum. En azından bölge milletvekillerimiz ya bu oylamaya katılmamalıydı ya da olumlu oy vermelilerdi. Grup kararı alınması bizi çok bağlamaz. Burada zaten sıkıntı belli, çözümü noktasında uğraşılması lazım. Kendileri de sorunları biliyorlar. İllerine geldiklerinde fındık sektörünün tekelleştiğini, fındığın 15 lira olması gerektiğini söylüyorlar ama araştırma önergesini reddediyorlar. Bu hoş bir yaklaşım olmadı" diye konuştu.

FINDIK SORUNUNA ARTIK ÇÖZÜM GEREKLİ

AK Parti'nin fındık ile ilgili önerge hazırladığını söyleyen Karan, "Meclis'te fındığın görüşülmesi çok önemli. Artık çözüm üzerine konuşulması lazım. Bu önerge verilsin, kim verirse versin ama araştırılsın. Yalnızca araştırmak için değil çözüm olacaksa bir araştırma istiyoruz. Daha önce fındık Meclis'te defalarca tartışıldı ama şu anda Türkiye gündemine oturmuş oldu. İlerleyen zamanlarda da düşmeyeceğini tahmin ediyoruz. Bu çözüm için yol alabileceğimiz anlamına geliyor" dedi.

Zerrin SOMUNCU / ÖZEL HABER