Adalet Bakanlığında görev yapan tetkik hakimlerinin katılımıyla, Tekkeköy ilçesinde bir otelde, Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından 3 gün sürecek olan "Etkili Soruşturma ve İfade Alma Teknikleri" konulu meslek içi eğitim programı başladı.

ÖNEMLİ KONULAR ELE ALINACAK

Programın açılış konuşmasını yapan Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını belirterek, "Meslekte önemli yerlere gelmiş bilgi ve tecrübeleriyle bizlere önemli katkılarda bulunacak olan değerli Yargıtay üyelerimiz, Ceza İşleri Genel Müdür Yardımcımız ve bakanlığımız kıymetli hakimleri tarafından, henüz meslek hayatının başında olan değerli cumhuriyet savcılarımıza çok değerli aktarımlarda bulunulacaktır. Eğitimde, özel soruşturma usulüne tabi kişiler hakkında yürütülecek soruşturmalarda izlenecek, usuller, etkili soruşturmanın yürütülmesi, ifade alma ve sorgu yöntemleri, çapraz sorgu, yasak sorgu yöntemleri ele alınacak. Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararları ışığında etkili soruşturmanın genel ilkeleri, suçluların iadesi ve uygulamada karşılaşılan sorunlar, Adalet Bakanlığının izni ve aracılığıyla yürütülmesi gereken soruşturmanın genel ilkeleri, adli istatistik ve veri girişine dair UYAP'a doğru eksiksiz ve zamanında veri girişinin önemi gibi konularda sunumlar yapılacak' diye konuştu.

BİN 200 HAKİM VE SAVCIYA EĞİTİM

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Yakup Moğul ise, "Adalet Bakanlığımız Hakim Savcı Eğitim Merkezi tarafından etkin soruşturma yöntemleri ve ifade alma teknikleri seminerimize meslekte 3 yılını doldurmayan cumhuriyet savcılarımız iştirak etmektedir. Samsun Bölge Adliye Mahkemesi, yargı çerçevesinde bulunan cumhuriyet savcılarımız katılımcı olarak programa gelmişlerdir. Adalet Bakanımızın 2018 yılını eğitim yılı ilan etmesiyle Hakim Savcı Eğitim Merkezimiz eğitim seminerlerine tüm hızıyla devam ediyor. Bugüne kadar 2018 yılı içerisinde Türkiye çapında 35 eğitim seminerimizle birlikte yaklaşık meslekteki 2 bin 800 hakim ve savcımıza eğitim seminerleri düzenlendi. Yıl sonuna kadar 15 eğitim seminerleri ile bin 200 hakim ve savcımıza eğitim vereceğiz. Tüm eğitimleri dahil ettiğimiz de 5 bin hakim ve savcımıza eğitim vermiş olacağız. Bu programı Samsun'da yapmaktan çok mutluyuz" diye konuştu.

Bayram OK