Geçtiğimiz hafta Samsun'un Ladik ilçesinde meydana gelen 21 yer sarsıntısı sonrası Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Samsun Şube Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz açıklamalarda bulundu. Depremin Türkiye'nin gerçeği olduğunu ifade eden Yılmaz, Samsun'un Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer aldığını ve bu hattın hareketli bir yapıya sahip olduğunu belirterek, uyarılarda bulundu.

1.DERECE DEPREM BÖLGESİNDE

Yılmaz, 'Ladik, birinci derece deprem bölgesinde ve Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alıyor, sürekli hareketli bir hat. Deprem olma olasılığı çok yüksek. Bilimsel araştırmalarda; bu tarz küçük enerjilerin ortaya çıkarak, daha büyük enerjilerin bir derece engellendiği üzerine söylemler var. Bunun doğruluğuna inanıyorum. Bu küçük sarsıntılar şiddetli depremleri engelleyebilir ama daha büyük bir depremin olmayacağı anlamına da gelmiyor. Eğer deprem olasılıklarını düşünerek, yapılarımızı depreme karşı hazırlıklı haline getirirsek sorunları da en azına indirebileceğimizi düşünüyorum' şeklinde konuştu.

SAMSUN HATTA ÇOK YAKIN

Başkan Yılmaz, 'Ülke olarak dünyanın sismik yönden en aktif deprem kuşağında yer alıyoruz. Bu artık herkesin bildiği bir şey. Ülkemizin yüzde 93'ü, nüfusumuzun yüzde 98'i, sanayi kuruluşlarımızın yüzde 98'i, barajlarımızın da yüzde 95'i bu deprem kuşakları üzerinde yer alıyor. Kısacası deprem olabilecek bir ülkede yaşıyoruz. Zaten jeolojik yapımız nedeniyle her zaman yıkıcı depremlerin yaşanabileceği bir ülkedeyiz. Kuzey Anadolu Fay Hattı bize çok yakın, Samsun'a yaklaşık 55 kilometre uzaklıkta. Sınıflandırmalara baktığımız zaman Ladik, Havza ve Vezirköprü ilçelerimiz birinci derece deprem bölgesinde yer alıyor. Bu da bu olasılığın her zaman olacağını gösteriyor. 1943 yılında Ladik merkezde 7.2 şiddetinde bir deprem meydana gelmişti. Arşivlere baktığımızda Samsun ve çevresi için çok büyük zararlara neden oldu. Bu depremler baz alınarak yapılan çalışmalarda, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın en önemli kırık hatlardan biri olduğunu görüyoruz. Uluslararası araştırmalarda da bu hat üzerinde 7.2 ve daha büyük depremlerin oluşabileceği ihtimali var. Bu da şu demek: Biz hayatımıza devam edeceğiz ama bunun için de önlemleri alacağız' ifadelerini kullandı.

SERTİFİKALI MÜHENDİSLER DENETİM YAPMALI

Depremin her an olabileceğini vurgulayan Yılmaz, 'Önlemleri almaya devam edeceğiz. Örneğin; yapı stokumuzu iyileştirmeliyiz, onarmalıyız, güçlendirmeliyiz. Ayrıca yapılacak olan yapıların bilim, teknik ve mühendisliğin ortaya koyduğu ilkelerle yapı üretim sürecinin içine sokmalıyız. Bunları yaparken de tüm yapıların sertifikalı mühendisler tarafından denetimi yapılmalı. Deprem yıkmaz, bina yıkar. Biz kendi elimizle bu zemini hazırlıyoruz. Eğer altyapısını iyi hazırlamazsak 'afet oldu' diye geçemeyiz' diye konuştu.