29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 95. yıldönümü kapsamında Havza, Bafra, Ladik, 19 Mayıs ve Kavak ilçelerinde programlar düzenlendi. Havza Hükümet Konağı'ndaki tebrik kabulünün ardından Kaymakam Metin Yılmaz ve beraberindekiler, ilçe stadında düzenlenen tören programına geçti. Kaymakam Yılmaz, Belediye Başkanı Murat İkiz'in halkın bayramını kutlamasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

CUMHURİYET ; BÜYÜK VE GÜÇLÜ
Yılmaz, Havza'nın Cumhuriyetin kurulmasında önemine değinerek, şunları kaydetti: "Üzerinde bulunduğumuz topraklar atalarımız tarafından ödenen çok ağır bedeller ile bize emanet edilmiştir. Bunun için bizlere ve gelecek nesillere önemli görevler düşmekte. Bunlardan en önemlisi ülkemizin birlik ve bütünlüğünü savunmak ve onu iç ve dış tehditlere Cumhuriyetimiz kuruldu. Yaşan terör olayları ve özellikle 15 Temmuz darbe girişimi göstermektedir ki 95 yıl önce kazanılan milli mücadele halen devam etmektedir. İçeride ve dışarıda halen birliğimiz bozmak, Cumhuriyetimizi yıkmak ve vatanımızı parçalamak isteyen düşmanlarımız bulunmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki Türkiye Cumhuriyeti büyüktür ve güçlüdür. Millet ve devletimiz tarih boyunca pek çok badireler geçirmiş ve bunların hepsinde anlının akı ile başı dik şekilde çıkmıştır. Cumhuriyet Bayramı'nız kutlu olsun." Konuşmaların ardından tören, okunan şiirlerle devam etti. Programının son bölümünde, ilçede düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere Havza Kaymakamı Metin Yılmaz, Belediye Başkanı Murat İkiz ve protokol üyelerince ödülleri verildi.
AYDINLIK YOL
Cumhuriyet Bayramı, Bafra ilçesinde de coşkuyla kutlandı. Bafra Kaymakamı Ali Fuat Türkel, makamındaki tebrik programından sonra 15 Temmuz Şehitler Meydanı'nda tören düzenlendi. Kaymakamı Türkel ve Belediye Başkanı Hamit Kılıç, öğrencilerin ve halkın bayramlarını kutladı. Kaymakam Türkel, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 95. yılının anlam ve önemini belirten konuşmasında, "Türkiye Cumhuriyeti, önünde uzanan aydınlık yolda emin adımlarla ilerlemeye devam edecektir. Benimsediği evrensel ilkeleri muhafaza ederek uygar dünyanın onurlu bir üyesi olmak için verdiği kararlı mücadeleyi ebediyen sürdürecektir. Türk milleti bugünlere nereden ve nasıl geldiğini asla unutmayacaktır" dedi.

GURUR YAŞIYORUZ
Okullar arası yarışmalarda dereceye giren öğrencilere eski Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu tarafından hediyeleri verildi. Öğrenciler, Cumhuriyet Bayramı ile ilgili şiirlerini okudu. Gösteri gruplarının yaptığı hareketler, Miras Halk Dansları Topluluğunun halk oyunları, hazırlanan görseller öğrenci velileri ve vatandaşlar tarafından büyük alkış aldı. Törene katılan Bafra Lisesi 1968 yılı mezunları adına konuşan Fenerbahçe'nin eski kalecisi Bülent Aslan, "Bünyesinde kocaman bir tarih barındıran Cumhuriyetimizin 95. yılını sizlerle beraber kutlamanın gururu içerisindeyiz. Toprağının her kanının şehitlerinin kanıyla sulanan bu vatan birçok evreden, mücadeleden ve savaşlardan geçmiş ve milyonlarca şehit vererek düşmanı yurttan atmış, Türk milleti ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti devletini kurmayı başarmıştır' şeklinde konuştu.

ONURLA KUTLUYORUZ
Cumhuriyetimizin kuruluşunun 95. yıldönümü dolayısıyla Kavak ilçe stadyumunda program düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programda günün anlam ve önemine binaen Kavak Kaymakamı Recep Koşal şunları söyledi: '29 Ekim 1923 yılında kurulan Cumhuriyetimizin 95. yılını gururla ve onurla kutluyoruz. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün hedeflediği, 'Muasır medeniyetler seviyesine' ulaşmak için, çalışma hayatında üzerimize düşen bütün sorumluluklarımızı yerine getirmek için büyük bir çaba ve gayret sarf ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz. Cumhuriyet, Ulu Önder Atatürk'ün önderliğinde milletin azim ve kararlılığıyla vücut bulmuş büyük bir eserdir. Bu duygu ve düşüncelerle yüce Türk Milletimizin 29 Ekim Cumhuriyet bayramını kutluyorum' ifadelerinde bulundu.

EŞSİZ ESER
Cumhuriyetin ilanının kolay olmadığının altını çizen Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu ise, 'Cumhuriyet; yüce Türk milletinin büyük zorluklara göğüs gererek, üstün mücadeleler vererek, azimle ve kararlılıkla kurduğu eşsiz eserdir. Bu esere sahip çıkmayı ve yaşatmayı her daim en önde gelen vazifelerimizden bildik. Şüphesiz ki Cumhuriyetin üstün değerlerinin bilincinde olmayı ve nesiller boyu bu değerleri yaşatmayı sürdüreceğiz. Egemenliğini halktan alan herkese eşit hakları sunan Cumhuriyet, halkın kendi kendini yönetmesi anlamıyla da yüce Türk milletine gereken değeri verebilen bir rejimdir. Bu rejimi ülkemize kazandırmak için büyük mücadeleler verip bizlerin bu günlere gelmesini sağlayan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla anıyor, şükranlarımı sunuyorum' dedi.

LADİK'TE COŞKULU KUTLAMA
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Ladik Kaymakamlık makamında tebriklerin kabulünün ardından kapalı spor salonunda çeşitli etkinliklerle coşku içerisinde gerçekleşti. Ladik Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan kutlama programına Ladik Kaymakamı Muhammet Çiftçi, Cumhuriyet Savcısı Erkut Özçelik, İlçe Jandarma Komutanı Mustafa Akar, İlçe Emniyet Müdür V. İlhan Güler, Belediye Başkanı Selim Özbalcı, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, kurum amirleri, vatandaşlar, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Tören; saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Başkan Özbalcı ve Kaymakam Çiftçi beraberindekiler ile birlikte törene katılanların bayramını kutladılar. Program, Kaymakam Çiftçi'nin konuşmasının ardından 100. Yıl Ortaokulu öğrencilerinin folklor gösterileri, oratoryo gösterileri ile başlayıp, günün anlam ve önemine yönelik şiirlerin okunması ile devam etti. Kutlamalar, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla resim, şiir ve kompozisyon dallarında yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından resmigeçit töreni ile sona erdi.

KAHRAMANLIK DESTANIDIR
Cumhuriyetin 95. yıldönümü, 19 Mayıs ilçesinde de çeşitli etkinliklerle kutlandı. 15 Temmuz Millet Meydanı'ndaki etkinliklere, 19 Mayıs Kaymakamı Yavuz Güner, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, daire amirler, öğrenciler, öğretmenler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinliklerde konuşan Başkan Topaloğlu, 'Türk milletinin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde kazandığı bağımsızlık mücadelesinin en önemli zaferi olan Cumhuriyetimizin 95. kuruluş yıldönümünü kutlamanın heyecan ve gururunu yaşıyoruz. 29 Ekim 1923 tarihinde ilan edilen Türkiye Cumhuriyeti, esaret altında verilen destansı mücadelenin galibiyetle taçlanarak, tüm dünyaya ilan edilmiş bağımsız yaşama iradesinin ismi, Türk milletinin uygar dünyadaki saygın yerinin gurur abidesidir. Cumhuriyetimizin, kuruluş aşamasına kadar geçen sürede Türk ulusunun sergilediği İstiklal Mücadelesi dünya üzerinde örneğine çok az rastlanabilecek bir kahramanlık destanıdır. Bu destan 15 Temmuz 2016 günü yeniden gözler önüne serilmiş, Türk milletinin esaret altına alınamayacağını bir kez daha belgelemiştir' diye konuştu.

Program, şiirlerin okunması ve halk oyunları gösterileriyle devam etti. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla gerçekleşen şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında derece giren öğrencilere ödüllerin verilmesi ve tören geçişiyle son buldu.