Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Samsun Şube Başkanı İbrahim Gür ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Kara'ya hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Ziyaret sonrası Başkan Gür, enflasyon, emeklilikte yaşa takılanlar ve emekli sıkıntıları hakkında açıklamada bulundu.

EMEKLİ BOĞUŞUYOR

İktidardan ve hükümetten beklentilerini sıralayan Başkan Gür, 'Emekli sıkıntılar ile boğuşuyor, aldığı ücret tatminkar değil. En büyük sorunumuz intibak yasası. Tabanla tavan arasında bir uçurum var. İntibak yasasının çıkmasını istiyoruz, yıllardır dile getirdiğimiz sorun bu. İlaçlarda katkı payı kaldırılmasını istiyoruz. Emeklinin refah içerisinde yaşayabileceği hayat standarttı istiyoruz' dedi.

EMEKLİ KIŞIN ZORLUKLARI YAŞAYACAKTIR

Açıklamalarını sürdüren Başkan Gür, 'Yeni yıldan en büyük beklentimiz emekli maaşlarına yapılacak zam. Enflasyonun yüzde 23,5 açıklanmasıyla yılsonunda emekli maaşlarına ne şekilde yansıyacağını merakla bekliyoruz. Piyasaya yapılan zamlarla emekli maaşına yapılan zamlar arasında uçurum var. Düşünün simide yüzde 50 zam geliyor, emekli maaşına yüzde 3,5-4 zam yapılıyor. Geçen sene bir tonu 850 liraya alınan kömür bu sene bin 500 liraya çıktı. Tabi sezon yaz olduğu için emekliye tam yansıması olmadı, kış bastırdığı zaman emekli zorluklarını yaşayacak. Emekli maaşları çok düşük, dışarıda söylendiği gibi değil, ortalaması bin 500 lirayı geçmiyor. Yüzde 10'luk bir düşüş neyde yapıldı. Doğalgaza iki ayda yüzde 30'lara yakın zam yapıldı. Yüzde 10 düşürseniz neyi ifade eder' ifadelerinde bulundu.

EYT GEÇMİŞ YILLARIN HATASI

Son olarak emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili açıklamada bulunan Gür, sözlerini şöyle tamamladı: 'Emeklilikte yaşa takılanlar geçmiş yılların hatalarıdır. Erken emeklilik, SSK'nın batmasına neden oldu. Tabi ki üst üste yığıldı, bu arkadaşlarda haklı olarak feryat ediyorlar onların da en doğal hakkı. Adam 25 yıl çalışmış emekli olmak istiyor. Bu yasanın da çıkmasını canı gönülden istiyoruz. Ama hükümetin koyduğu şartlar ortada. Zamanın hataları, doğruluğu sonuçlar. Genç yaşta, 42 yaşında insanları emekli ettiler. 4 kişinin SSK kesintisi bir kişinin emekli maaşını karşılaması gerekirken bu oran daha da yükseklere çıktı. Ödenen primler emekli maaşını karşılamayacak durumlara geldi.'