Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Merhum Adnan Sakoğlu bir sohbetimizde 'bizim iki konuşma metnimiz olur, kapının önünde birini kapının arkasında diğerini okuruz. Acı gerçekleri muhataplarının yüzüne kapalı kapılar arkasında söyleriz' demişti. Bunun bir örneği dün bu kentte yaşandı.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nurettin Nebati dün Samsun'da düzenlenen bir toplantıda milletvekilleri, yöneticiler, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

Basına mensup birinci bölümde konuşan herkes tozpembe bir tablo çizdi. Kentin potansiyelinden 2023 hedeflerinden bahsetti. Asıl konuşmalar habercilerin dışarıya çıkartılıp kapıların kapandığı ikinci bölümde yapıldı. Kent gerçekleri, sanayicilerin, iş insanlarının sorunları büyük bir açıklıkla ama kırmadan dökmeden dile getirildi.

Yeşilyurt Ailesi sadece bu kentin değil bu ülkenin gurur duyacağı sanayici bir aile… Üreten, ihraç eden, üretirken istihdam yaratan ve vergi veren bir aile… Bu aile 800 insana doğrudan istihdam sağlıyor, Kurumlar Vergisi sıralamasında Türkiye 96'ncısı. 3 yılda 760 milyon TL vergi ödemiş.

Daha fazla üretim yapamaz, daha fazla istihdam sağlayamaz ve daha fazla vergi ödeyemez mi? Elbet öder, parası var, niyeti var, gayreti var, planı projesi var ama olmuyor, olamıyor. Çünkü bu kentte büyük ölçekli yatırım yapılabilecek sanayi alanı yok. Aslında doğada alan çok, çok da bunu sanayi için tahsis edecek makam ya da irade yok. Kaybeden Yeşilyurt Ailesi mi bu kent mi, bu ülkemi? Yanıtlanması gereken asıl soru da bu.

Dün bu ailenin büyüğü Cemal Yeşilyurt ikinci bölümde söz aldı ve kentin gerçeklerini o kendine has üslubuyla kimseyi kırmadan dökmeden ama hiçbir sözünü de esirgemeden anlattı kürsüden. Öyle ki Sayın Bakan sonunda 'Cemal Amca bir övüyorsun bir vuruyorsun, bir selam veriyorsun bir dövüyorsun' demek ihtiyacı duydu. 'Heyecanını hiç kaybetmemişsin' dedi.

Bir işadamı heyecanını kaybeder mi? Hele de Oflu olursa. Sorulduğunda 'Gerçekleri söylemek ne dostluktur ne de düşmanlık, görevdir, insanlık görevidir. Ben bunu yapmaya, sanayicilerin önünü açmaya çalıştım' diyecektir. Gerçekten de arkadaşlarının önünü açtı, sonrasında ihracatçılar, mali müşavirler ve müteahhitler adına konuşanlar sorunları açık açık dile getirdiler. Özellikle de belediyelerden ve kamudan istihkaklarını tahsil edememekten yakındılar. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nurettin Nebati de 'yılsonuna kadar tüm alacaklarının ödeneceği' müjdesini verdi.

Samsun, bir an önce kent merkezine yakın ve yeterli sanayi alanı üretmek zorundadır. Bunu yapmadan hak edilen yere ulaşmak ham hayalden öteye gidemez.