Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)'e bağlı Emekli-Sen Samsun Şubesi Başkanı Tacettin Aydın, yönetim kurulu adına yaptığı açıklamayla, emeklilerin sağlık alanında birçok problemle karşılaştığını söyledi.

SORUN YAŞIYORUZ

Aydın, "Muayenede, reçetede, protezde, diş tedavilerinde ciddi sorun var. Her muayenede, yazılan reçetede katkı payı ödeniyor. Sağlık ocaklarında, hastanelerde farklı farklı ücretler ödeniyor. Biz bu katkı paylarının emeklilerden alınmamasını istiyoruz. Emeklilerin, hizmet süresince sağlık güvencesi için ödedikleri primler, emekli olduktan sonraki giderleri karşılamalı. Sağlık sorunlarının en çok yaşandığı bu dönemde insanlar, bir de bu ücretlerle uğraşıyor" ifadelerini kullandı.

HAKLAR GASP EDİLDİ

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda açıklamalarda bulunan Aydın, "750 bin kişiyi ilgilendiren bir konu. 'Emeklilikte yaşa takılanlar' tanımı doğru değil, doğrusu 'Emekli olma hakkını elde ettikleri halde yaş bahanesiyle hakları gasp edilenler' olmalı. Erkeklerde 25, kadınlarda ise 20 hizmet yılının dolmasıyla emeklilik hakkı elde ediliyordu. 2008 yılında yapılan düzenlemeyle, maç oynanırken kurallar değişti. İnsanlar hizmet sürelerini doldurmaya yakınken, yeni düzenlemeyle haklarını kaybetti. Kazanılmış hakların kaybı söz konusu. Prim ödeme gün sayısını tamamlayıp emekli olamayan herkesin hakkı gasp edildi. Yeni bir hak istenmiyor, mağduriyetin giderilmesi isteniyor. Seçimlere gidilirken bütün siyasi partiler bu konuda vaatlerde bulundu. Ancak Meclis'teki çoğunluk konuyla ilgili önergeyi reddetti" ifadelerini kullandı.

AYLIKLAR, ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA

Türkiye'de yaşayan 12 milyon emeklinin zor koşullarda yaşadığını söyleyen Aydın, "Aylıkların belirlenme biçimi, emeklilerin haklarını sürekli olarak geriye götürdü. 2002 yılında ortalama emekli aylığı, asgari ücretten fazlaydı. 2010 yılında ise bu rakam asgari ücretin altında kaldı. Bugün 700-800 lira dahi emekli aylığı var. Daha önceleri gerçekleşen enflasyon oranı, refah payı ve büyümeden alınacak pay ekleniyordu. Yasada yapılan değişikliklerle, artık emekli maaşları sadece açıklanan enflasyon oranında artıyor. Enflasyon hesaplanırken yaşanan şaibeleri hepimiz biliyoruz" sözlerini kaydetti.

Şükrü Berk ASKAR