Samsun'da özel bir okulun lise öğrencileri tarafından geliştirilen proje kapsamında güneş enerjisi ile tünelin aydınlatması ve havalandırması sağlanırken, tünelin giriş ve çıkışlarına konulan fan ile sis ve tozun içeri girmesi engellenerek, olası kazaların önüne geçilmesi planlanıyor.

Ekvador'da Türkiye'yi temsil edebilecek

Katıldığı uluslararası yarışmalarda dikkati çeken ve ilk 10'a girmeyi başaran proje, sponsor bulabilirse 7-9 Mart 2019 tarihlerinde Güney Amerika ülkesi Ekvador'da Türkiye'yi temsil edebilecek.Projede yer alan 12. sınıf öğrencisi Gaye Malkoç, yaptığı açıklamada, Karadeniz Bölgesi'nde sayıları artan tünellerden yola çıkarak projeyi hazırladıklarını ifade etti.

İşletme maliyeti yok

Fizik öğretmenleri Esra Şahin'in destekleriyle hazırladıkları proje ile tünellerde oluşabilecek sorun ve kazaların önüne geçilebileceğini belirten Malkoç, proje hakkında şu bilgileri verdi:
"Güneş enerji sistemiyle çalışacak sistemin sadece kurulum maliyeti olacak, işletme maliyeti yok. Güneş enerjisinden elde ettiğimiz enerji ile tünelin aydınlatma ve havalandırmasını sağlıyoruz. Tünelin giriş ve çıkışlarına konulan fan ile içeri girecek sis ve tozu dışarıda bırakıyoruz. Bu sayede tünel içinde oluşabilecek kazaları önlemiş oluyoruz."

Projelerinin geçen yıl Ankara'da düzenlenen Aziz Sancar Fen Bilimleri Proje Yarışması ile bu yıl Prof. Dr. Gazi Yaşargil Fen Bilimleri Proje Yarışması ve Prof. Dr. Necmettin Erbakan Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında ilk 10 proje arasına girdiğini dile getiren Malkoç, OKSEF Eğitim Kurumlarının Fizik ve Mühendislik dalında düzenlediği uluslararası proje yarışmasında ise dereceye girerek, Türkiye'yi Ekvador'da temsil etmeye hak kazandıklarını söyledi.