Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği (KATİD) Başkanı Murat Toktaş, Samsun turizmi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Toktaş, Samsun'da bu senenin ilk 10 ayında 335 bin misafir ağırladıklarını ve yılsonu itibariyle 350 bin misafir ağırlamayı hedeflediklerini ifade etti.

HEDEF; 350 BİN TURİST

Samsun'da 2016 yılında 310 bin turist ağırlandığını belirten Toktaş, 'Bu senenin ilk 10 ayında ise 335 bin misafir ağırladık. Yılsonu itibariyle 350 bin misafir ağırlamayı hedefliyoruz. Geçen seneye göre yüzde 14 artış var. Samsun'da 30 turistik tesisimiz var. Bunların dolması için 370 bine ulaşmamız gerekiyor ki, tesislerimiz randımanlı çalışsın. Mevcut kapasitemiz herhangi bir şekilde otel yatırımı olmasa da 4-5 yıl boyunca gelen misafirlerimizi ağırlayacak kapasiteye sahip. Turist, Samsun'a geldiğinde dışlanmış hissetmiyor. 23. İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları'nda 5 bin sporcuyu ağırladık. Ne adli vaka, ne esnafla yabancıların yaşadığı bir problem yaşadık. Bu da misafirlerimizi rahat ettirmeye ve onlarla yaşamaya Samsun'un hazır olduğunu gösteriyor' ifadesinde bulundu.

PİDE VE BALIKTAN ÖTEYE GEÇEMEMİŞİZ

Diğer şehirlerde sadece Samsun pidesinin bilindiğini ifade eden Başkan Toktaş, 'Birçok pide, Samsun pidesi olarak kullanılıyor. Pazarlamada avantaj olarak kullanılıyor. Şehrimize geldiğimiz zaman işin kolayına kaçmışız. Pide ve balıktan öteye gidememişiz. Bafra'nın lokumu var, Çarşamba'da kıvratma var, dondurmamız var ama Samsun'a gelen insanlara balık ve pide haricinde bir şey tattıramadık. Şehir merkezlerinde, şehir dışından gelen insanların bu yiyeceklere ulaşacakları mekanlara acil ihtiyaç var' şeklinde konuştu.

PLAJ CİROSU 50 MİLYON LİRA

Toktaş, 'Ordu, Amasya, Tokat, Merzifon, Samsun halkı denize girecek yer arıyor. Sağlıklı denize ulaşamayınca Sinop'a yöneliyoruz. Sinoplu diyor ki: 'Bize turist gelmesin, çevre illerden kimse gelmesin, park edecek yer yok. Hizmet verecek alt yapı yok.' 2,5 ay boyunca ciddi misafir ağırlıyorlar. Ama bizim sahilimiz bomboş duruyor kimseyi çağıramıyoruz. Şehre ekonomik anlamda katkı sağlayacak insanı Sinop'a kaptırıyoruz. Ya da İzmir'e kaptırıyoruz. Kabaca baktığımızda 50 milyon liralık bir plaj cirosu dönüyor. Bizim çok büyük bir ekonomimiz yok. Sanayi şehri değiliz. 2,5 ayda plajlardan girecek 50 milyon lira çok önemli' dedi.