Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2018 yılına ilişkin 'Bitkisel Üretim 2. Tahmini'ni açıkladı. Buna göre, Türkiye'de üretim 2017 yılına göre hububat ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 4,2, sebzelerde yüzde 3, meyvelerde yüzde 1,7 oranında azalırken, Karadeniz Bölgesi'nin 'kahverangi altını' fındıkta ise yüzde 23,7 oranında azalacağı tahmin edildi. TÜİK'in verilerini değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Samsun Şubesi 12. Dönem Başkanı Hayati Tosun, Türkiye'nin üreten ülkeden, ithalatçı ülke konumuna geldiği için çiftçinin toprağını terk ettiğini söyledi.

TOPRAĞI TERK EDİYORLAR

Fındıktaki rekolte kaybının son yıllarda da yaşandığını söyleyen Tosun, "Bu çok kötü bir durum çünkü geçen yılki ihracat rakamlarına baktığımızda, şu anda ihracatımızı karşılayacak bir fındığımız yok. Fındığın üzerinde oynanan oyun her tarafta görülüyor. Tekelleşen piyasa üreticinin kanını emmeye devam ediyor. Sadece fındıkta değil, diğer ürünlerde de hasat zamanında devletin müdahale alımı yapmamasından dolayı, üretici serbest piyasanın insafına bırakılıyor. Artık Türkiye'de üretici ve ürün para kazanmıyor. Aracı, ihracatçı veya ithalatçı kazanıyor. Tamamen tüccar ve rant üzerine bir sistem var. Üretici toprağını terk etmeye başlıyor. Örneğin ülke genelinde buğday ekiminin yüzde 15 oranında düşmesi bekleniyor" dedi.

TOPRAKLARA GERİ DÖNMEYECEKLER

Küçük düşüşlerin toplamda çok önemli olduğunu kaydeden Tosun, "Üretici üretimden uzaklaştıkça nereye kadar gideceğiz? Buğdayda 2017'de 2.5 milyon ton ithalat yaparken 2018'de 3.6 milyon ton olmuş. Birçok kalemde de bu artışı görüyoruz. Artık üreten değil, ithal eden ülke konumuna getirildik. Çiftçi de böylece üretimden uzaklaşıyor ama, uzaklaşan insanı da yarın öbür gün tekrar üretime geçirme şansımız olmayacak. Ülke kendi üreticisine değil, yabancı ülkelerin üreticisine destek veriyor. Gerçek üreticiyi desteklemek lazım. Bugün uygulanan politikalar, esas üreticiyi desteklemiyor. Tarlasını ekmeyen biçmeyen de destek alıyor, bu destek de üretime yansımıyor. İthalatçı olduğumuz kalemlerde üreticinin desteklenmesi lazım. Girdi maliyetlerinde özellikle mazotta indirime gidilmeli. Ama şu politikalarla üretici ve üretim bitiriliyor. Artık kasıt arıyoruz" diye konuştu.

Zerrin SOMUNCU / ÖZEL HABER