Samsun Çarşamba ilçesi Sungurlu Caddesi'nde bulunan eski tarihi bina şehir müzesi yapımı için Çarşamba Belediyesi tarafından restore edildi. Restorasyon çalışmaları tamamlanan konakta Çarşamba Şehir Müzesi kurulumu için çalışmalar başladı. Belediye Başkanı Hüseyin Dündar ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu binada incelemelerde bulundu.

ÖNEMLİ BİR YERLEŞİM YERİ

Çarşamba'nın 13. yüzyıldan itibaren yerleşim yeri olarak kullanıldığına dikkat çeken Başkan Dündar, 'Çarşamba; 13. yüzyıldan itibaren Anadolu ve Türklerin yurt yaptığı ilk yerleşim yerlerinden biridir. Günümüze kadar devam eden tarihi süreçte hep önemini korumuştur. Beylikler döneminde Taceddinoğlu Beyliği'nin Beylik Merkezi olmuştur. 1800'lü yılların başında bütün Karadeniz'in yönetimini üslenen Haznedaroğlu Süleyman Paşa gibi önemli devlet adamları yetiştirmiştir. Cumhuriyet döneminde Yeşilırmak üzerine Köprü, Samsun-Çarşamba arası Demiryolu Hattının yapılması gibi Cumhuriyetinin ilk büyük yatırımları bölgemize yapılmıştır. Çarşamba'nın nüfusu 140 bin, ancak Samsun merkez ile yurtiçi ve yurt dışında bir o kadar daha hemşehrimiz yaşıyor. Çarşamba, hem nüfus yoğunluğu hem de tarih ve kültürüyle ülkemizin sayılı memleketlerindendir. Samsun'un doğusunu Yeşilırmak Vadisini kapsayacak çalışma ile bölgemizde tarihe ışık tutacak değerlerimizi burada ziyarete açacağız. İşin ehli hocalarımızla bu çalışmayı hep birlikte yürüteceğiz' diye konuştu.

TARİHİ KİMLİĞİNİ ORTAYA ÇIKARIYOR'

Çarşamba ilçesinde son yıllarda yapılan tarihi ve kültürel çalışmaların takdire şayan olduğunu kaydeden Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu ise, 'Müzede, Milat Öncesi dönemden günümüze Çarşamba'nın kronolojik bir anlatımını oluşturacağız. Çarşamba, Samsun'un en önemli tarihi ve kültürel merkezlerinden birisidir. Çarşamba, bugünkü şehir merkezi ile sınırlandırılacak bir ilçe değildir. Salıpazarı, Ayvacık ve Terme'nin bir kısmı da dahil olmak üzere tarih sınırları daha geniş olan bir yerdir. Tabi böyle olunca Çarşamba'nın tarih ve kültür alanı da daha geniş bir alana yayılmış oluyor. Burada kurulacak olan Şehir Müzesi bizim açımızdan çok önemli. 13. yüzyıla ait olan Tarihi Göğceli Camii'nin Çarşamba'da olması, bize o dönemlerden itibaren buralarda Türk Müslüman nüfusun yaşadığını gösterir. Aynı zamanda Çarşamba'da bulunan Beylik Merkezi Orduköy'ünde bulunan cami, kale, türbe ve şehitlikte buranın tarihteki yerini öne çıkarıyor. Son 5 yıldır yapılan tarihi çalışmalarla Çarşamba tarihi kimliğini bulan ve kendi kimliğini ortaya çıkaran bir kent konumuna yükseldi. Ben Çarşamba'nın tarihi dokusunu ortaya çıkaran Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Dündar'a teşekkür ediyorum' ifadelerini kullandı.