Liv Hospital Samsun Psikiyatri Kliniği'nden Uzm. Dr. Mehmet Çevik, 'Evlilik' hakkında bilgi verdi. Çevik, 'Evlilik tarihi; insanlık tarihi ile birlikte gelişmiş gibi görünür. Sümerler, Mısırlılar ve Babil halkı gibi bilinen en eski medeniyetlerde dahi evlilik bahsinin geçtiği bilinmektedir. Tabi ki, dönemsel ve kültürel farklar net biçimde kendini gösterir' dedi.

NEDEN EVLENİLİR?

Uzm. Dr. Mehmet Çevik, 'Son dönemde evlilik ile ilgili en sık sorulan soru ne için evlenildiği olmaya başladı. Açıkçası bu soru cevabı açısından 'neden acıkırız?' sorusundan pek de farklı değil. Nitekim insan doğumundan itibaren bir diğer insana muhtaçtır. Doğanın özelliği gereği insan bir başkasının koruma, sevgi, şefkat ve ilgisine ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaç belirli bir yaşa kadar ebeveynler ile giderilir. Ebeveyn sevgi ve ilgisinden yoksun olan kimselerin ilerleyen yaşlarında çeşitli psikolojik sorunlar yaşamasının en önemli sebeplerinden biri de bu ihtiyacın giderilememesidir. Ergenlik döneminden başlayarak aileden farklılaşma ve 'bireyselleşme' ön plana çıkmaya başlar. İşte bu noktadan itibaren 'kendine ait' başka bir düzen oluşturma ihtiyacı başlar, bir yandan da başkasına ihtiyaç hala devam eder. Böylelikle evlilik müessesesi devreye girmeye başlar. Bunun yanı sıra toplum tarafından kabul görme, statü kazanma yolu olarak da evlilik kullanılır. Evlilik sahip olmanın yani iktidarın en önemli simgelerinden biridir. İnsanın narsist ihtiyaçlarından biri olan iktidar hevesinin vücut bulmuş halidir evlilik' diye konuştu.

AŞK EVRİMLEŞİR

Dr. Mehmet Çevik, 'Evlilik, aşkı öldürür' derler. Aşkın ölmesi için evliliğe ihtiyacı yoktur. Doğal seyrinde ortadan kalkacak bir duygudur aşk. Nitekim insan için aşk en kuvvetli duygulardan bir tanesidir. İnsan kuvvetli duyguları kısa süreli yaşamaya programlanmış bir canlıdır. Örneğin; çok sevdiğiniz birinin vefat etmesinden sonra duyduğunuz derin acı zaman içinde kabuk bağlar. Aşk da öyledir. Başlangıçta karşıdakini tanımak, ona kendini beğendirmek, birlikteliği pekiştirmek amacıyla daha fazla zaman, özen, enerji harcarsınız, bu durum aşkı körükler. Fakat insanın yaşamını sürdürmesi için enerjisini başka şeylere de harcaması gerekir. Kendini işine vermesi gerekir belki, belki okuluna, belki kopma noktasına gelen arkadaş ilişkilerine. Bu sebeple aşka harcanan enerji yavaş yavaş diğer alanlara kaymaya başlar ve işte o noktada aşk evrimleşir. Evlilik tam da bu noktada esas kurtarıcıdır. Tabii ki doğru giden bir evlilikten bahsediyorum. Çünkü aşkın bittiği yerde ortak hedefler, paylaşımlar, şefkat, alışkanlık, ilgi ile kendini gösteren sevgi kavramı ön plana çıkmaya başlar. O zaman son olarak tekrar söyleyeyim, evlilik aşkı bitirmez ve hatta daha uzun soluklu bir duyguya evrilmesini sağlar' ifadelerini kullandı.