Milli Eğitim Bakanlığınca, bu yıl ilki gerçekleştirilen 2018 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın sonuçlarına göre öğrencilerin performansını içeren değerlendirme raporu hazırlandı. Raporda merkezi sınavın sonuçlarına göre illerin başarı oranlarını açıkladı. Samsun listenin 19'uncu sırasında yer aldı. Raporda ayrıca verilere dayalı olarak sınav süreçlerinin iyileştirilmesi için atılacak adımlara da yer verildi.

EN YÜKSEK TÜRKÇE EN DÜŞÜK MATEMATİK

MEB tarafından yayınlanan rapora göre, merkezi sınav sonucuna göre yerleşen öğrencilerin yüzde 83,97'si devlet okullarından, yüzde 16,03'ü ise özel okullardan mezun oldu. Devlet okullarından mezun olup yerleşen öğrencilerin sınav puanı ortalaması 339,94; özel okullardan mezun olup yerleşen öğrencilerin sınav puanı ortalaması ise 380,55 oldu. Raporda öğrenciler en yüksek başarıyı 16,48 ortalama ile Türkçe testinde, en düşük başarıyı ise 6,99 ortalama ile matematik testinde gösterdi. Kız öğrencilerin ortalama puanları, matematik dışındaki tüm alt testlerde erkek öğrencilerden daha yüksek oldu.

ANNE-BABA EĞİTİMİ BAŞARIDA ÖNEMLİ

Raporda, anne ve baba eğitim düzeyi ile öğrencinin sınav puanları arasındaki ilişki de incelendi. Elde edilen sonuçlar, anne ve baba eğitim düzeyleri yükseldikçe ortalama merkezi sınav puanlarının da belirgin şekilde arttığını gösterdi. Anne eğitim düzeyi ilkokul olan öğrenciler ile lisansüstü olan öğrencilerin ortalama merkezi sınav puanları arasında 60 puandan fazla fark bulundu. Ortalama merkezi sınav puanları arasındaki benzer düzeyde fark, baba eğitim düzeylerinde de gözlendi.

SAMSUN 19'UNCU SIRADA

İllerin alfabetik sıralamaya göre açıklanan il puan ortalamaları listeye dönüştürüldüğünde, başarı sırasının en üstünde 372.72 puanla Trabzon yer alıyor. Denizli ikinci, Uşak ise üçüncü sırada yer bulunurken, Samsun 358,73 puanla, listenin 19'uncu sırada yer aldı. Listenin sonunda ise Hakkari yer alıyor.