Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) bir süre önce ocak ayı itibariyla dağtım şirketlerine yönelik yüzde 4'lük indirim yapacağını duyurması tüketicide de de indirim beklentisini oluşturdu. Doğalgaz ve elektrik faturalarının son aylarda yapılan zamlarla birlikte tüketiciye ağır yük olduğunu belirten sivil toplum kuruluşu (STK) ve esnaf odası temsilcileri, faturalarda indirimin tüketicilere yönelik de yapılması gerektiğini söyledi.

ESNAF 'ÖZEL İNDİRİM' BEKLİYOR

Samsun Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkan Yardımcısı Savaş Kiraz, elektrik ve doğalgaz giderlerinin esnaflar için büyük bir gider kalemi olduğunu belireterek, "Üyelerimizin birçoğu elektrik üzerinden para kazanıyor. Elektrik lüks tüketimi değil, ihtiyacı. O elektrik sayesinde işini yapıyor, kazandığı parayla da SGK'sını, vergisini ve çalışanının maaşını ödüyor. Dolayısıyla esnafa özel bir indirim olması gerekirken, tam tersi meskenlere göre kıyasladığımızda daha yüksek faturalandırma yapılıyor. En azından bunu kaldırsınlar bizden, bir mesken kadar da olsa razıyız. Son dönemde esnafın sıkıntısı gerçekten tartışılmaz. Üstelik son zamlarla birlikte elektrik ve doğalgaz faturaları esnafın bütçesinde çok büyük bir yer kaplıyor. Büyük bir külfet getiriyor. Biz şirketler kar etmesin demiyoruz, ama esnafın da korunması gerekiyor. Esnaf bu ülkenin orta direği, bu direk yıkıldığında ekonomide ciddi bir çatırdama başlar. Şu anda esnafımız sıkıntı yaşıyor, en azından bu kriz sürecinde desteklemeler yapılabilir. Anayasanın 173. maddesinde 'devlet esnafını koruyucu, kollayıcı tedbir almalı' der ama bu zamana dek koruyu tedbir görmedik. Krizler geliyor geçiyor, birçok sıkıntılar yaşıyoruz ama esnaf da Ahi Evran kültüründen geldiği için hiç sesini çıkartmadı, her zaman devletinin yanında oldu. Ama biz şu anda çıkmaza girdik, 30 yıldır ticaret yapıyorum hayatımda ilk defa böyle bir dönem geçiriyorum" diye konuştu.

BU YÜK REVA MI?

Son dönemde yapılan fatura zamlarını hatırlatan Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Samsun Şube Başkanı Sema Onar Yaktı da "Elektrik ve doğalgaza zam geldiğinde dolar 7 lirayı görmüştü. Zamları da dolar gerekçesiyle yaptılar ama dolar bugün 5.35 olduğu halde neden hala bir indirim yapılmıyor? Vatandaş zaten her kalemde zamlarla mücadele ederken, elektrik ve doğalgaz gibi temel ihtiyaçlara bu denli zam uygulanması tüketiciyi daha zor durumda bırakıyor. Yatlarda, lüks tüketime KDV olmadan motorin veriliyor ama işçiye, çiftçiye, üreticiye verilmiyor. Bu haktır. Allah yarına bırakacak ama yanına bırakmayacak kimsenin. Vatandaş faturalarının yüksek gelmesinden dolayı şikayetçi, bizi arayıp sürekli indirip olup olmayacağını soruyorlar. Toplumda artık bir indirim beklentisi var ama maalesef henüz bu yönde bir karar alınmadı. Ay sonunu zor getiren vatandaşa bu fatura yükü reva mı?" ifadelerini kullandı.

BU İNDİRİM ZORUNLU

Dağıtım şirketlerine yapılan indirimde önemli olanın, bu indirimin vatandaşa yansıyıp yansımadığı olduğunu belirten Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Samsun Şube Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan, "Sonuçta bu zamana yapılan artışlar dövizdeki artışa bağlı olarak halkın faturasına yansıtıldı. Eğer dağıtım şirketlerine yapılacak indirim, dövizin düşüşüyle ilgiliyse tıpkı döviz yükseldiğinde tüketicinin faturasına yansıtıldıysa aynı şekilde inerken de tüketiciye yanstılması gerekiyor. Sadece dağıtım şirketlerini kollayan bir anlayışla bu indirim vatandaşa yansıtılmazsa bu halkın lehine yaklaşım olmaz. Bu indirim yapılması gereken bir şey, zorunlu. Eğer adil bir fiyatlandırma yapılacaksa, kabartılan faturalarda indirim yapılmalı. Faturalarla ilgili yoğun bir şikayet alıyoruz, kış mevsiminin daha da bastırmasıyla bu şikayetler daha da artacak. Bir asgari ücretlinin senede bir maaşı doğalgaz faturasına, bir maaşı da elektrik faturasına gidiyor. Enerji, ısınma insanların temel ihtiyacı, bu kadar yüksek fiyatlı olabilir mi? Ne yapacak insanlar, tekrar soba mı yakacak? Kömür de yüzde 50 artış yaşadı üstelik. Umarım hükümet bu konuda vatandaşlarına adil davranır" sözlerini kaydetti.

Zerrin SOMUNCU / ÖZEL HABER