Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi, Adalet Mahallesi'nde bulunan çamlık bir alanı temmuz ayında alıdığı kararla eğitim alanına çevirmişti. Yaklaşık 10 dönümlük çamlık alana, ağaçları kesmek için dün giren iş makineleri, 60 yıllık çam ağaçlarını kesmeye başladı. Ancak mahalle sakinlerinden gelen tepkiler üzerine Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, verdiği talimatla ağaç katliamını durdurdu.

HUKUKİ SÜREÇ BEKLENMELİ

İş makinalarının çamlık alana gelmesi üzerine bölgeye giden Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) Sözcüsü Mehmet Özdağ, "Burası, kent merkezinde mezarlıklar dışında hemen hemen bulmanın imkansız olduğu çamlık alanlardan biri. Bu alan, 13 Temmuz 2018 tarihinde Samsun Büyükşehir Belediye Meclisinde alınan bir kararla eğitim alanına çevrildi. Daha önce Kazımkarabekir Mahallesi'ndeki bir alan için karar alınıyor ama bu karar değiştirilerek burayı eğitim alanına çeviriyorlar. Tabi ki kimse eğitime karşı değil, ama ağaç kesimi yapılacak bir alan hakkında başka bir seçenek var mı diye biraz düşünülmeli. Bu karardan çok geç haberimiz oldu. İş makineleri sahaya inince haberdar olduk. Halen gerekli idari makamlara ve hukuki makamlara itiraz sürecimizi sürdürüyoruz. Hiç olmazsa bu itiraz süreci sonuçlanana kadar bu ağaçlara dokunulmamasını rica ediyoruz" diye konuştu.

BU YANLIŞI DURDURUN

Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu da, "Burada Samsun'daki yerel yönetim anlayışının bir yansımasını görüyoruz. Düşünmeden, araştırılmadan alınmış bir karar. Alana bakınca burada yaşayan insanlara hizmet edecek bir kent boşluğu görülüyor. Topografik yapısına bakınca eğitim alanı olarak kullanılması uygun değil. Çünkü eğimli bir alan. Yapının maliyetini oldukça artıracak bir alan. Burada bir yanlışlık var, Samsun Valisi'ne ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı, İlkadım Belediye Başkanı'na sesleniyorum; gelin bu yanlışı durdurun" ifadelerini kullandı.

ÇAKIR: BAŞKAN DURDURDU

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Turan Çakır ise konunun Başkan Zihni Şahin'in kulağına gitmesi üzerine çalışmanın durdurulması talimatını verdiğini ifade etti.

Barış BUDANOĞLU