Samsun'un İlkadım İlçesi'nde düzenlenen polis operasyonuyla yasa dışı muayenehanede, doktor olduğu iddia edilen yabancı uyruklu kişi tarafından, yine yabancı uyruklu kadınlara kürtaj yaptığı ortaya çıktı. Şok eden olayla ilgili değerlendirmelerde bulunan Samsun Tabip Odası Başkanvekili Dr. Funda Furtun, "Karşımıza bu şekilde başka örnekler de çıkabilir" ifadelerini kullandı.

VAHİM SONUÇLAR DOĞURABİLİR

Yabancı uyruklu nufüsun artmasıyla denetimlerinin de çok önemli hale geldiğini ifade eden Dr. Furtun, "Mesleki anlamda çalışan ve ne kadar yeterli olduklarını bilmediğimiz insanlar bu şekilde illegal yollara başvurabilirler. Bu durumu çok iyi takip etmek lazım, sağlık açısından çok büyük bir tehdit. Sağlık şartları uygun olmayan yerlerde yapılan bu tür şeyler hastalara ciddi zararlar verebilir. Koşulları yetersiz, hele de kürtaj gibi bir girişim oldukça vahim sonuçlar doğurabilir. Burada denetim problemi var demektir. Muayenehane açabilmenin belli kuralları ve standartları var. Sağlık müdürlüğü tarafından denetlendikten sonra uygunsa onay verillir. Türk kanunlarına çok fazla hakim değiller ama bir şekilde yolunu bulmuşlar demek ki. Karşımıza bu şekilde başka örnekler de çıkabilir. Bu durumda devletimizin uyanık olması lazım. Kürtaj gibi olay ülkemizde belli kanunlara dayanıyor. Belki burada yapılan kürtajlar evlilik dışı gebelikle alakalı olabilir. Yasal engeller olduğu için bu yola başvurmuş olabilirler" diye konuştu.

KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL

"Bu olay bize aslında Türkiye'deki göçmenlerin konum aldığı alanlarla ilgili sorunların daha da büyüdüğünü gösteriyor" diyen Dr. Furtun, "Bu sorunlar artık sağlık hizmeti kısmına da yansıyor. Gerçi bu yapılanın sağlık hizmeti olduğunu söylememiz mümkün değil. Sağlık hizmeti olması için öncelikle hizmeti verenlerin Türkiye Cumhuriyeti hekimlik diplomasına ve meslek odasından da 'çalışabilir' onayının alması gerekir. Bugün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir hekim muayenehane açmaya kalktığı zaman 40 elekten geçiyor ve bir sürü zorluklar yaşıyor. Bu şekilde merdivenaltı işletmelerin oluşması hem göçmenlerin hem de toplum sağlığı açısından ciddi bir tehdit. Yarın bu alanlar kulaktan dolma bilgilerle bizim toplumumuz tarafından da ilgi görür hale gelebilir. Zaten var olan sağlık sistemiyle ilgili bir sürü sorun yaşıyoruz, bu olaylar sistemi daha da berbat hale getiriyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Bakanlık başta olmak üzere, bu kontrollerin daha sıkı yapılmasını istiyoruz. Ne yazık ki Türkiye göçmenlere sağlık hizmeti verebilecek bir hizmet ağını oluşturamadı. Sadece kürtaj yapılması için bir yerin oluşturulması değil, doğum kontrolü ve aile planlaması konusunda da hizmetlerin yapılamadığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU