Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, KOBİ'ye can suyu olacak destek paketini açıkladı. On dört bankanın katılımıyla hazırlanan "KOBİ Değer Kredisi" ile kırk bine yakın işletmeye yüzde 1.54 faizle, 20 milyar TL destek sağlanacak. Destek programını değerlendiren Samsun iş dünyası temsilcileri, kısa vadede kredilerin piyasalara olumlu etki edeceğini söyledi.

SIFIRDAN İYİDİR

Kredinin geciktiğini ifade eden Orta Karadeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ORKASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Bahri Uğurlu, "Bu destek biraz seçim yatırımı gibi. Biz bunu zamanında söylemiştik, biraz geç kalındı ama zararın neresinden dönersek kardır. Sadece kredi vermek yeterli değil. Piyasadaki dinamiklerin de açılması ve büyümeye geçmesi lazım. Yüzde 2 daralma olacağı görünüyor, bu da işsizlik demek. İş olmayınca kredi verilse ne olacak? Hem kredi olmalı hem de işleri açmak için ekonomik tedbirlere ve reformlara hiç durmadan devam edilmesi gerekiyor. Piyasanın hareketlenmesi için seri kararlar alınması lazım. Piyasalar açılmayacaksa bu destek bir aylık nefes kredisi gibi olacak ama sonraki aylarda durum daha kötü olabilir. Her şeye rağmen iş dünyası olarak bu kredi desteğini iyi karşılıyoruz, en azından sıfırdan iyidir" diye konuştu.

SEKTÖR HAREKETLENMELİ

Piyasadaki mevcut faiz oranlarının ciddi anlamda yüksek olduğunu kaydeden Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Samsun Şube Başkanı Haluk Tan, "KOBİ'lere yapılacak bütün destekler elbette kabulümüzdür ama önemli olan piyasanın hareketli hale gelebilecek aksiyonları alması. Tabii can suyu olarak görülen krediler insanlara nefes aldırabilir ama önemli olan reel sektörün hareketlenmesi. Türkiye'de ocak, şubat, mart aylarında sektörlerin büyük bir kısmı yavaş ilerler. O yüzden ihtiyaçların da olduğu aylar. Bugün insanlar krediye ihtiyaç duyuyorsa, piyasada nakit döngüsünün beklediği performansta olmamasından kaynaklıdır. İnşallah seçimden sonraki süreçte enflasyon miktarının azaldığı, faizlerin düzeldiği bir atmosfere doğru gideriz ve piyasaya paranın çıkması sağlanır. Piyasanın canlanması da ancak enflasyon ve faizin düşmesiyle olur. O zaman krediye de ihtiyaç kalmaz. Ben krediden ziyade bunu daha çok önemsiyorum" ifadelerini kullandı.

KREDİ İŞ İÇİN KULLANILMALI

Samsun Genç İşadamları Derneği (SAMGİAD) Başkanı Savaş Gömeç ise desteğin kısa vadede mutlaka piyasaya etki edeceğini vurgulayarak, "Şu günlerde yapılan bu destek çok önemli. Piyasalarda her sektör için sıkıntı var. Bu süreci de atlatmak için sevindirici, moral ve motivasyon arttırıcı bir gelişme. Çünkü üretim sektöründeki insanların hammadde alımı konusunda eli kolu bağlı durumda. Döviz artışı nedeniyle hammadde sıkıntısı çekenler biraz daha ellerini rahat hissedecekler. Bu kredilerin çok doğru niyetle iş hayatına katma değer sağlayacak şekilde alınması ve kullanılması gerekiyor. Gayrimenkul veya şahsi araç almak yerine, özel ihtiyaçlar için değil de iş hayatı için kullanılması konusunda iş camiasını uyarıyorum" dedi.

Zerrin SOMUNCU / ÖZEL HABER