Samsun Haber | Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Samsun Büyükşehir Belediyesinin ortaklaşa hayata geçireceği Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi inşaatı ekonomik engellere takıldı. Türkiye'nin en modern müzesi olma iddiasıyla yola çıkan, henüz inşaat aşamasındayken ödül alan projede yüklenici firmanın yaşadığı ekonomik darboğaz nedeniyle bir süredir inşaatın devam etmediği öğrenildi. 2017 yılında ihalesi gerçekleşen, 2018'de de yapımına başlanan 60 milyon TL'lik yatırım olan müzenin, 19 Mayıs 1919'un, 100. yılı olan 2019'da bitirilmesi hedefleniyordu. Ancak yaşanan aksama nedeniyle müzenin mayıs ayında bitmesinin mümkün olmayacağı belirtildi.

İŞÇİLER EYLEM YAPMIŞTI

Bahsi geçen müze inşaatında 2018 yılının kasım ayında 56 işçi maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle eylem yapmıştı. Müze çatısına çıkan bir işçinin üzerine tiner dökmesi ve kendisini yakmakla tehdit etmesi üzerine yaşanan gergin olayların sonrasında firma yetkilileri işçilerle görüşerek maaşları ödeme sözü vermişti.

YENİDEN İHALEYE ÇIKILIR

Konuyla ilgili Samsun İl Kültür Turizm Müdürlüğünden alınan bilgilere göre, yetkililer yasal olarak müzenin halen devam ediyor göründüğünü ve ekonomik problemler yaşayan yüklenici firmanın henüz resmi olarak işi bırakmadığını söyledi. Bakanlığın hakkediş ödemelerini düzenli olarak gerçekleştirdiğini belirten yetkililer, ilgili firmanın işi bırakması halinde yeniden ihaleye çıkılacağını ve kalan inşaatın başka bir firma tarafından yapılacağını ifade etti.

RESMİ FESİH YOK

13 bin 214 metrekarelik alana yapılan müze inşaatının yaklaşık yüzde 70'inin tamamlandığını söyleyen Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanvekili Turan Çakır ise, "Müzenin müteahhidi, döviz artışı nedeniyle maliyetlerinin artmasından dolayı birkaç aydır çalışmıyor. İnşaat durmuş durumda. Şu anda müteahhidin düşüncesini bilmiyorum ama fiyat farkı talepleri var. Hükümet maliyet artışlarından dolayı mevcut işlerin cezasız durdurulmasıyla alakalı bir yasa çıkardı, zannediyorum müteahhit bu süreci bekliyor. Resmi bir fesih şu anda söz konusu değil. Fesih olursa kalan işlerle ilgili tekrar ihaleye çıkacak ama şu anda öyle bir şey söz konusu değil. İnşaatın şu anki durumunu tam bilmiyorum ancak mayıs ayına yetişmesi zor görünüyor" diye konuştu.

Zerrin SOMUNCU / ÖZEL HABER