Türkiye'nin fuarcılıktaki lider şirketlerinden TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ, bu yıl Samsun'da birçok sektöre yönelik düzenleyeceği 6 farklı fuarla, turizme ve ekonomiye hareketlilik kazandıracak. TÜYAP Samsun Bölge Müdürü Oğuzhan Çamaş ile hem bugün son günü olan Ev'leniyoruz Fuarını hem de 2019 takvimini konuştuk.

Fuarcılık Samsun için ne ifade ediyor?

Oğuzhan ÇAMAŞ: Samsun'da fuarcılığın bir evveliyatı var. İnsanlar fuarcılığın hep farkında oldu. Biz, beş yıl önce Samsun'a geldiğimizde bunun avantajını yaşayacağımızı biliyorduk. Sektörlerle görüşmeye başladığımızda insanlar bize hep geçmişteki fuarlardan bahsetti. Tabi şimdi fuarcılık çok değişti. Fuarcılık artık global bir olgu. Sektörler ve fuar artık partnerin ötesinde. Fuarcılık olmadan sektörlerin büyümesi, hacimlerini geliştirmeleri çok da mümkün olmuyor. Biz de gerçekleştirdiğimiz fuarlar ile ekonomiye katkı sağlıyoruz. Fuarcılığın temelinde üretici ve satıcıyı bir araya getirmek var.

Fuarların daha çok kış aylarında olduğunu görüyoruz. Bu da turizm noktasında durağanlığın yaşandığı bir dönemde, şehirde bir hareketlilik anlamına geliyor değil mi?

Oğuzhan ÇAMAŞ: Çok doğru, bütün şehir hareketleniyor. Bu tablo bizi de çok keyiflendiriyor, gurur duyuyoruz. Bunun dışında fuarların, ekonomik olarak da bölgeye dinamizm kattığını söylemeliyim.

Bir firma neden fuara katılmalı?

Oğuzhan ÇAMAŞ: Bunun için birçok sebep var. Bir firma mevcut müşteri sayısını arttırmak, markalaşmak, bilinirliğin artması, prestij için fuarlara katılmalı. Firmalarımızın bu konularda güçleri var ama fuarla bu gücün pekişmesi, büyümesi söz konusu oluyor. Fuarlar ayrıca firmalarımıza ihracat yapmanın da yolunu açıyor. Özellikle ihtisas fuarlarında yurtdışından alım heyetleri getiriyoruz, yüz yüze görüşmeler gerçekleştiriyoruz. İhracat yapan ancak daha çok ihracat yapmak isteyen firmalarımız da bu çalışmadan faydalanıyor. Bu yönden değerlendirdiğimizde, fuar istihdam da sağlıyor.

Fuarları, son tüketici olarak ifade edilen, ziyaretçiler açısından değerlendirdiğimizde karşımıza nasıl bir tablo çıkıyor?

Oğuzhan ÇAMAŞ: Kitap, Evleniyoruz, Otomobil fuarı gibi fuarları bu açıdan değerlendirmek daha doğru olacaktır. Bunlar, halk fuarlarımız. İnsanlar bu fuarları merakla bekliyor. Çünkü kapı kapı dolaşmak yerine aranan her şeye aynı alanda ulaşmak çok daha avantajlı.

Samsun'da fuar alanı fiziki olarak yeterli mi?

Oğuzhan ÇAMAŞ: İstanbul, Adana, Bursa'daki fuar merkezlerimizin teknolojileri, standartları neyse aynısı Samsun'da da mevcut. Zaten dünya fuarcılık standartlarının dışına çıkma ihtimalimiz yok. Çok ciddi denetlemelerden geçiyoruz. Burası sadece fuar alanı değil aynı zamanda kongre merkezi. Panel, kongre, konferans için gayet uygun, kafe restoran alanı var. İnsanlar, fuara geldiklerinde adeta bir AVM gibi istedikleri her şeye ulaşabiliyor.

Ev'leniyoruz Fuarı bu yıl 3. Kez kapılarını açtı. Bu fuarın içeriğinde neler var?

Oğuzhan ÇAMAŞ: Bu fuarda, evlilik hazırlığında olan çiftlerin ihtiyaç duydukları tüm ürün ve hizmetler bir arada bulunuyor. Fuarda, evlenecek çiftlerin, aylarca süren evlilik hazırlığı süresini kısaltmayı ve kendi ekonomilerine uygun ürün ve hizmetleri kolayca bulabilmelerini hedefliyoruz. Fuarda yer alan katılımcı firmalar ise hem ürün ve hizmetlerini tanıtıyor hem de binlerce ziyaretçiyle tanışma fırsatı yakalıyor. Birbirinden güzel koleksiyonların yer aldığı, yeni trend gelinliklerin görücüye çıktığı fuarda ziyaretçiler fuara özel kampanyalardan faydalanabiliyor. Katılımcı firmalar birbirinden şık stantlarda evlilik hazırlıkları ile ilgili son yenilikleri sergiliyor. Bölge ekonomisine hareketlilik getiren fuarda katılımcı firmalar önemli iş bağlantıları gerçekleştirdi. Ürün ve hizmetlerini on binlerce ziyaretçiye tanıtma fırsatı buldu. 31 Ocak günü başlayan Samsun Ev'leniyoruz Fuarı bu akşam saat 19.00'a kadar açık. Girişin ücretsiz olduğunu hatırlatmak isterim.

Önümüzdeki günlerde hangi fuarlar olacak, 2019 fuar takviminden bahseder misiniz?

Oğuzhan ÇAMAŞ: 2019 fuar takvimini 3. Ev'leniyoruz fuarıyla açtık. 16 Şubat'ta herkesin merakla beklediği 5. Kitap Fuarı başlayacak. Türkiye'nin en bilinir yazarları bu fuarda olacak. İmza günleri, söyleşiler, seminerler, paneller yapılacak. Bildiğiniz gibi bu fuar geçen yıllarda 6 gündü ancak bu yıl bir değişiklik yaptık ve 9 güne çıkarttık. İnsanlar bir yıllık kitap ihtiyaçlarını bu fuarda karşılıyor. Hatta yıllık izin kullanıp fuarı takip eden kişiler olduğunu biliyorum. Ondan sonra da 12-17 Mart'ta yine merakla beklenen Samsun Mobilya ve Dekorasyon Fuarı olacak. 4-7 Nisan'da Yapı ve İnşaat Fuarı var. Çiftçilerimizin merakla beklediği 5. Tarım Fuarı 25-29 Ekim tarihinde. Son olarak da 21-24 Kasım'da Gıda İhtisas Fuarını yapacağız. Bu yıl altı fuar gerçekleştiriyoruz.

Fuar takvimi nasıl oluşturuluyor?

Oğuzhan ÇAMAŞ: Fuar takvimini oluştururken sektör temsilcileriyle bir araya geliyoruz. Onlara, onlarla ilgili fuarı hangi ayda, hangi günde yapmamız gerektiğini soruyoruz. Üretimden sonraki pazarlama sürecine geçilen dönemi tespit ederek takvimi oluşturuyoruz.

Samsun'da fuar kültürü tam anlamıyla oluştu mu bundan sonraki süreçte neler olur, öngörüleriniz neler?

Oğuzhan ÇAMAŞ: Öncelikle biz TÜYAP olarak neler yapacağımızı çok iyi biliyoruz. Çalışmalarımızı, plan programlarımızı devam ettiriyoruz. Sektör temsilcilerinden de büyük ilgi görüyoruz. Aynı şekilde Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Ticaret Borsası, Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve KOSGEB'in de destekleri söz konusu. Hedefimiz fuar sayısını arttırmak, bunun için de çalışmalarımız devam ediyor. Ziyaretçi ve katılımcı sayılarımız artacak. Biz TÜYAP ailesi olarak bunun nasıl olacağını biliyoruz. Öte yandan fuarın nasıl fayda sağladığını anlatma telaşımız hala var. Bu, kolay oturacak bir şey değil. Bir şehirde fuar merkezinin oturması biraz zaman gerektiriyor. Ama Samsun'da fuarcılığın büyüdüğünü, ekonomiye güç kattığını ve katmaya devam edeceğini kesinlikle söyleyebiliriz.

Samsun ile kıyasladığımızda diğer şehirlerde durum nedir?

Oğuzhan ÇAMAŞ: Tabii şehirlerin ticari hacimleri farklı farklı. Bizim, bölgemiz için koyduğumuz hedeflere ulaşmamız zor değil. Ticari parametrelere baktığımızda bizim, üst sınır olarak gelebileceğimiz noktalar belli ve biz bu üst noktalara ulaşabileceğimizi biliyoruz. Daha da iyi olacak. Fuar her zaman bir şehrin vazgeçilmez unsurudur.

Samsun bir fuar merkezi olur mu?

Oğuzhan ÇAMAŞ: Samsun'da ciddi bir potansiyel, ekonomik hacim var. Fuara ve fuarcılığa verilecek destek ile bu hacim kat be kat artacaktır. Katılımcı, ziyaretçiyi ziyaretçi, katılımcıyı çeker. Fuar merkezimizi el birliği ile yarınlara taşıyacağız.

Çok teşekkür ediyoruz.

Röportaj: Burcu DÜZGÜN ÇOBAN

Fotoğraf: Pirsu DÜZGÜN