İçişleri Bakanlığınca 'Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın' sloganıyla yaya önceliği hareketi başlatıldı. Önceki günlerde de tüm Türkiye'de eşzamanlı olarak yapılan etkinlik kapsamında Samsun Valisi Osman Kaymak, 19 Mayıs Bulvarı üzerindeki ışıksız yaya geçidinde sürücüleri uyararak, projeyi anlattı ve broşür verdi.

YAYA YOLU ÇİLE DOLU

Vali Kaymak'ın sürücüleri uyardığı aynı geçitte, 2 gün sonra ise yoldan geçen 10 araçtan sadece 2'si uygulamaya uyarak yayalara yol verdi. Sosyal deney esnasında yaya geçidinde araçların kendisine yol vermesi için bekleyen Haber Gazetesi muhabiri ise hızla geçen bir araç tarafından neredeyse eziliyordu.

PARA CEZASI VAR

Öte yandan, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na göre sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorunda olmalarına rağmen birçok sürücünün bu kurala uymadığı gözlendi. Kanuna göre, yayalara geçiş üstünlüğü sağlamayan sürücülere 488 TL para cezası uygulanıyor.

Zerrin SOMUNCU, Berk ASKAR / Özel Haber