2017 yılında kurulan Özel Çizgi Üstü Fen Bilimleri Spectrum Robotik Takımı, Spectrum First vakfının düzenlemiş olduğu FLL Turnuvası'na 2019 sezonuna hazırlanıyor.

YARIŞMAYA HAZIRLANIYORLAR

Bu sezon teması 'Uzay' olan FLL turnuvasına hazırlıklarında birçok araştırma yapan Spectrum Takımı projelerini astronotların kas astrofisi (erimesi) üzerine yoğunlaştırıyor. Takım, Bu soruna çözüm yolu olarak kullanılan mevcut spor aletlerinin yanı sıra kendi farklı spor aletleri olan 'Space Cutter'(Uzay Halteri) geliştirdi. Spectrum Takımının tasarladıkları halterin iki ucuna bağladıkları kaçkın merkezli motorlar bir kuvvet yaratıyor, oluşan kuvvet noktaları düzgün değil her yöne sapmalar oluşturuyor. Bu da astronotun halter ile egzersiz yaparken onu kavramasını zorlaştırıp farklı kas gruplarının daha verimli çalışmasını sağlıyor. Spectrum Robotik Takımı'na göre artık uluslararası uzay istasyonunda yapılan spor az yer kaplayan ve düşük maliyette bir proje haline getirilecektir. Projenin tasarım kısmını tamamlayan takım, Romatem Hastanesi'nde Prof. Dr. Turgay Şahin'e projeleri hakkında danıştı.

DİKKAT ÇEKEN BAŞARILAR

Başarılı takım daha önce, Spectrum First Vakfı'nın düzenlemiş olduğu FRC (First Robotics Competition), FLL ( First Lego League), WRO(World Robot Olympiad) robotik organizasyonlarında katılmıştı. 2018 yılında FRC Türkiye 2.si, WRO ve FLL'de ise Türkiye 1.si olarak Amerika'da düzenlenen turnuvada Türkiye'yi temsil etme hakkına sahip oldu.