Samsun İl Müftüsü Veysel Çakı, internet kullanımının gelişmesiyle birlikte sosyal ağlarda daha yoğun biçimde faaliyet gösteren ve insanların sağlık sorunlarını çözeceğini, evliliklerindeki problemlerini gidereceğini iddia ederek vatandaşlardan para alan 'büyücü, medyum' gibi kişilere tepki gösterdi.

CAHİLLER ALDANIYOR

Medyumluk, üfürükçülük, büyücülük gibi faaliyetlerin dinen uygun olmadığını kaydeden Müftü Çakı, "Bunlar duygu sömürüsüdür. Hiç ehil veya dinen caiz olmadığı halde insanların maalesef manevi değerleri ve zayıf noktaları istismar ediliyor. Önce insan dinini, dindarlığını sağlam zemine oturtmalı. Dini iyi bilmezseniz, kimden ne isteyeceğinizi de bilmezseniz o zaman çok istismar edilebilirsiniz. Çünkü istismara açık kapı bırakmış oluyorsunuz. Normalde tedavi olması gereken şeyler için gidip muska yazan, üfüren, suya bakan ve medyumum diyen insanlara kanarsınız. 'Evde cin var beni bağlamışlar' diyenler buna çok inanırsa, hayalinde cin görmeye de başlar. Ancak sağlıklı bir dini bilgi elde edersiniz, bu tür insanlara itibar etmezsiniz. Bu kişilere aldananların çoğu dini bilmiyor ve cahil insanlar. Camiyle, cemaatle ve kitapla barışık olmayan insanlar olduğunu görüyoruz. Biz de bunun mücadelesini veriyoruz. Ama üzgünüz, bu insanlar bizim camilerimizdeki hutbelerimizi de dinlemiyor, kitapları okumuyor" diye konuştu.

BİR BİLENE SORUN

Sosyal medyanın toplumsal sorumluluğu olduğunu söyleyen Çakı, şu şekilde sürdürdü: "Bu vicdani ve kanuni sorumluluk. Cahil insanlar için sosyal medyada yer alan şeyler yanlış yola yönlendiriyor. Oysa bizim sağlıklı bilgiyi yaymamız gerekiyor. İnsanlar bu ve buna benzer konularda güvendikleri ilim adamına danışsınlar, müftülüğümüze gelip mutlaka bilgi alsınlar. Camilerimizde hocalarımıza da sorabilirler. Din İşleri Yüksek Kuruluna da gidebilirler. Allah 'Bir bilene sorun' diyor. Müslüman bilgiye dayalı bir dindarlığı gerçekleştirmek durumunda. Bir sıkıntısı varsa onun tıbben çaresi varsa buna başvurmalı. Elbette insan Kur'an veya şifa ayetleri okuyabilir. Ama bu işi meslek edinmiş, insanların duygularını sömüren ve maddi çıkar sağlayan insanlara daima mesafeli durmalılar. Hele ki internet üzerinden bu tür oluşumlara itibar etmemelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü bu insan birer siber şarlatan. Zaten devletimiz de bu yollarla insanların duygularını sömüren gerekli takibatı yapıyor."

Zerrin SOMUNCU/ ÖZEL HABER