Çevre Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Özcan Çoluk, Çevre Mühendisleri Odası'nın raporuna göre, Samsun'un birkaç kirletici parametre açısından kirlilik problemi görülen illerden biri olduğunu belirtti. Çoluk, 'Partikül Madde (PM) 2,5 değerinde Atakum ve 100. Yıl istasyonlarında yıl içinde birçok günde sınır değeri aşma görüldü. PM10 değerleri için ise durum ne yazık ki tüm istasyonlarda problemli görülüyor" ifadelerini kullandı.

BEBEKLERDE SAĞLIK SORUNLARI

Çoluk, önceki yıllara göre Samsun'un hava kalitesinde iyileşme görüldüğünü söyleyerek, "İyileşme gözüküyor ancak ölçüm yapılmayan gün sayısı oldukça fazla. Durumu ortaya tamamıyla koyacak veri alımında eksikler göze çarpıyor. Birçok istasyonda birçok gün ve saatte veri alımı olmamış. Veri sayısının yükseltilmesi ve durumun doğru tespiti için istasyon sayısının arttırılması ve bakımların sıklaştırılması gerektiği görülüyor. PM değerleri özellikle solunum yolu hastalıklarında ve bebeklerde ciddi sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Sanayi ve ısınmada faaliyeti sonucu ortaya çıkan kükürtlü maddeler için tüm istasyonlarda iyileşme görülmektedir" sözlerini kaydetti.

ULAŞIM YOĞUNLUĞU RİSK DOĞURUYOR

Atakum istasyonunda azot oksit sınır değerinin aşıldığı veriler bulunduğunu vurgulayan Çoluk, "Ulaşımdan kaynaklı olarak ortaya çıkan NOx'ler (azot oksit) ise özellikle Atakum istasyonunda sınır değerleri aşan durumu ortaya çıkarmıştır. Dünyada her yıl ortalama 7 milyon insan hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybediyor. Sağlıklı bir toplumda yaşamak tüm vatandaşlarımızın en temek hakkı. Yakın zamanda yapılacak yerel seçimlerde kentimizi yönetecek kişiler seçilecek. Özellikle yerel yöneticilerden ve belediye meclislerinde görev yapacak üyelerden isteğimiz ulaşım, sanayi, imar, atık yönetimi gibi konularda sağlıklı bir kenti oluşturacak kararları ortaya koymaları ve halk sağlığını bozacak projelere karşı durmaları. Bu vesileyle, çevre mühendisi istihdamının arttırılmasının yaşanabilir bir kentin yönetiminde ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz" ifadelerini kullandı.

Şükrü Berk ASKAR/ÖZEL HABER